Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak čínská hvězda YouTube Li Ziqi překonala Guinnessův světový rekord?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Seznamte se s influencerkou, jejíž kuriózní videa gurmánů a venkovské kultury se dotkla městských mileniálů v karanténě. Neskutečně zajímavý příběh chudé dívky, která pílí a poctivostí zbohatla a získala srdce milionů lidí na celém světě.

Článek

Čínská celebritní vlogerka v roce 2021 překonala Guinessův světový rekord se 14,2 miliony odběratelů. V době psaní tohoto článku již má její kanál dokonce 17,4 milionů odběratelů.

Sám jsem na ni narazil během pandemie Covid-19, její videa o životě na venkově, kde se stará o celý statek, obrovskou zahradu a skoro všechno si vyrábí a pěstuje sama, byla a stále jsou balzámem na duši. Neskutečně nádherná krajina, poctivá práce, rodinná sounáležitost s její babičkou a občas sousedy z okolí je něco jako pohled do ráje.

Fascinující je například díl, kdy spolu vyrábějí šaty z pravého hedvábí za pomocí kokonů z bource morušového.

Na tom je také založen její pozdější byznys, který započal jako výdělek skrze Yutube a skončil impériem na prodej potravin všeho druhu. Doporučuji vám zhlédnout videa, jelikož je to opravdu působivé.

Jaký byl tedy osud této charismatické ženy?

Li Ziqi se narodila v Mianyangu, druhém největším městě na úrovni prefektury v provincii Sichuan, a skutečné jméno Li Ziqi je ve skutečnosti Li Jiajia. Po rozchodu rodičů žila se svým otcem, který zemřel, když jí bylo pouhých šest let. Její prarodiče se o ni rozhodli postarat poté, co zjistili, že s ní její nevlastní matka špatně zacházela. V péči svých prarodičů na venkově Li vyrostla při výrobě bambusových řemesel a vaření autentických čínských jídel.

Dědeček Li zemřel, když byla v páté třídě, a její jedinou opatrovnicí zůstala babička. Když bylo Li v roce 2004 - 14 let, odešla ze školy, aby cestovala do města a chtěla hledat práci.

Li strávila ve městě osm těžkých let a kromě jiných profesí si vydělávala pouhých 300 juanů (47 USD) měsíčně jako servírka. Aby babičce poslala více peněz, naučila se vystupovat jako DJ v baru. V roce 2012 ale její babička onemocněla, a tak se Li přestěhovala zpět na venkov a otevřela si internetový obchod s oblečením a potravinami na Taobao.

První videa natáčela svým telefonem

Li poprvé dostala nápad produkovat videa od svého staršího bratra, který sám zveřejňoval kytarová videa na platformě sociálních médií Meipai, která je podobná Instagramu. Nejprve pracovala se základními nástroji – mobilním telefonem a základní aplikací pro úpravu videa – než investovala do stativu.

Nyní jí dokonce pomáhá kameraman a asistent, i když svá videa stále režíruje sama. Experimentovala také s různými tématy, než se v roce 2016 rozhodla zobrazovat každodenní život sebe a své babičky – což často zahrnuje i vaření.

Přestože její kvalita videoprodukce možná zpočátku nebyla tak profesionální, jedinečný obsah jejích videí přitahoval stálé příznivce.

Čelila také sporům ohledně kultury jídla, kdy šlo zejména o pokrm kimchi a při o jeho původ z Koreje.

Je to nadšená filantropka

Li byla také oceněna za své filantropické úsilí v posledních letech. Kromě toho, že věnovala své osobní věci pro účely získávání finančních prostředků na každoroční charitativní noc hvězd bazaru, také vášnivě podporuje čínské venkovské komunity. Navázala partnerství s charitativním fondem Sina Yangfan, aby darovala knihy a počítače znevýhodněným studentům a ve svých široce sledovaných videích propagovala místní ovoce pěstované na vesnici.

Čínská online hvězda Li Ziqi poskytuje únik z městského života

Li se dostala na výsluní v roce 2015 poté, co zveřejnila videa ze své poklidné existence, jak vaří a dělá ruční práce v Sichuanu. Weinian ji podepsal v roce 2016 a začal propagovat videa. Li rozbila i svůj vlastní Guinnessův světový rekord ustanovený v roce 2020 pro nejvíce odběratelů kanálu v čínském jazyce na YouTube.

Li ve skutečnosti v minulém roce získala více sledujících, aniž by zveřejňovala nový obsah na kanálu sociálních médií vlastněném společností Google. Li měla k  říjnu 2021 na YouTube přibližně 16 milionů odběratelů, kteří do 2022 vzrostli na 17,3 milionu.

Dlouhou a poctivou prací k prosperitě:

Pamatujete ještě kolik si vydělávala ve městě? Ano bylo to 47 dolarů měsíčně.

Čínská vlogerka celebrit Li Ziqi s miliony mezinárodních sledujících je v centru pozornosti kvůli svým výdělkům z videí a online obchodů, ačkoli její společnost popřela, že vydělává 168 milionů jüanů (23 milionů dolarů) ročně. Společnost Li, čínské internetové celebrity známé svými videi, ve kterých se představuje jako farmářka, aby vařila tradiční čínské jídlo a sdílela svůj venkovský životní styl, uvedla, že zprávy, že Li vydělává 168 milionů juanů ročně, jsou falešné, protože potravinářský průmysl obvykle má nízké zisky. Příspěvek spekulující o jejích výdělcích se široce šířil na čínských sociálních sítích od prosince 2019. Dosud Li natočila více než 100 videí a její videa přilákala více než 20 milionů fanoušků na čínské sociální síti Weibo a dalších 8,2 milionů odběratelů na YouTube. V jednom videu jezdí na koni v dlouhé červené pláštěnce a v jiném staví bambusový nábytek od základů. Téma „Li popírá roční plat 168 milionů juanů“ na Weibo přilákalo v době tisku 400 milionů zhlédnutí. Někteří lidé na internetu uvedli, že není třeba spekulovat o výdělcích Li, pokud neudělala nic nezákonného, a někteří uvedli, že je zřejmé, že má velkou komerční hodnotu a že je pro ni důležitější zlepšit kvalitu potravin, které prodává online. Otevřela si obchod na čínské e-commerce platformě Taobao, kde prodávala tradiční čínské potraviny a zdroje až za 450 juanů za balení. Jedna z jejích nejprodávanějších instantních rýžových nudlí, která se prodává za 35 juanů, získala více než 350 000 objednávek. Má také webovou stránku obchodu v anglickém jazyce, která prodává jídlo, bylinkový čaj a její pohádkové oblečení.

Ať je to jak chce pokud si prohlédnete její kanál, výrobky a úžasná videa, můžeme jí to jenom od srdce přát.

Znáte také podobný kanál nebo dokonce Li Ziqi už patří mezi vaše oblíbené? Podělte se v komentářích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz