Hlavní obsah
Věda

Je to zázrak? Nikoliv je to vynález a lidé pak opravdu znovu chodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dall-E vzor Unilexa

V našich vodách se objevil a v české zemi prosadil tým skvělých lidí. Kolik pak stojí nohy pro lidi na vozíku? Jaké úspěchy mají za sebou? Kdo je hnacím motorem této úžasné společnosti?

Článek

Tým vedený jejich zakladatelem Michalem Glogerem – firma MEBSTER s.r.o. skutečně postaví nemohoucí na nohy, a to doslova.

MEBSTER s.r.o., je česká společnost, která vyvíjí chytré a cenově dostupné asistenční technologie pro pomoc lidem s pohybovým handicapem. Jejich cílem je pomáhat zdravotnickým střediskům v péči o jejich klienty a pomáhat jedincům s pohybovým postižením postavit se na vlastní nohy a zlepšit kvalitu jejich života. Jejich technologie mají za cíl zlepšit intenzitu a pravidelnost péče a zároveň jsou nákladově efektivní a snadno se používají. Upřednostňují také motivaci jednotlivců k aktivnímu zlepšování kvality života a vytváření zdravých návyků.

Vše poctivě vysvětlí tento článek.

Nejprve jak je to ve světě:

U pacientů se zdravotním pojištěním se náklady obvykle skládají z návštěvy lékaře, a to 10 % - 50 %. Všechny typy protetických nohou jsou obvykle pokryty zdravotním pojištěním, ale konkrétní noha, která bude poskytnuta, obvykle závisí na amputační úrovni, stavu a potřebách amputace jednotlivého pacienta. Například nemocnice Bluecross Blueshield ze Severní Karolíny pro protézy spodních končetin uvádí, že poskytuje myoelektrické nebo počítačově kontrolované protetické nohy s rychlostí nebo přes nerovný terén. A základní protetická délka, tak ta by mohla pokrývat pouze jedince v domácnosti, který se musí pohybovat po domě. U pacientů bez zdravotního pojištění základní protetická noha obvykle stojí méně než 20 000 $ a až 70 000 $ nebo více za pokročilejší počítačovou protetickou nohu kontrolovanou pohyby svalů. Náklady závisí na typu nohy a úrovni amputace.

Foto: Shutterstock

robotic legs

Co v případě, že jsem zcela na vozíku, mám obě nohy a chci chodit:

Rewalk Personal 6.0 systémové náklady, v průměru 81 000 $. Ottobockova C-Brace , zde je cena 75 000 USD. Pro osobu, která obdržela schválení FDA, je to 98 000 USD. Podle nadace Christopher a Dana Reeveových přežije po úrazu asi 28 procent z více než 5,2 milionu lidí s ochrnutím. Základní výdaje na život s paraplegií jsou v průměru 519 520 USD v prvním roce a 68 821 USD každý následující rok.

Někteří podnikatelé skutečně pracují na levnějších řešeních. Start-up Suppex v Silicon Valley vytvořil lehký model s názvem Phoenix. Zatímco většina exoskeletonů má motory napájející každý kloub, Phoenix jednoduše používá dva kyčelní motory. Přesto, pokud bude schváleno FDA, zařízení by podle Suitx stálo 40 000 USD.

Potom je tu geniální MEBSTER z České republiky:

Ten největší přínos je, že skutečně funguje. Co nás může těšit je fakt, že se jedná o práci našich lidí, skutečně vzdělaných a oddaných své vizi a také neskutečných profesionálů.

Finálně po letech vývoje od pouhé myšlenky, která vznikla v hlavě jednoho člověka, až po realizaci levného a principiálně jednoduchého zařízení, které stojí v základu okolo 200.000,- Kč /9100 $, což je tedy ve srovnání s konkurencí výrazná přednost.

Díky testování a vývoji zde máme levný a obrovsky kvalitní Exoskeleton, s velkou škálou variability, který má potenciál ohromit svět a přinést užitek, troufnu si napsat, statisícům lidí po celém světě.

Uvědomme si prosím, že v celkové populaci jen v USA je zhruba 5,4 milionu lidí na vozíku, ve světě potom desítky milionů. A tito všichni budou mít jednou naději, že se na své nohy postaví a zlepší tak svůj život.

Jak to funguje zde:

Mezi nedávné průlomy patří úspěch jejich exoskeletu UNILEXA 2.0 na výstavě OT World 2022 a zařazení jejich generálního ředitele Michala Glogera do TOP 10 inovátorů roku.

Sídlo společnosti je v Praze a vývojové centrum v Ostravě. Zdá se tedy, že MEBSTER je společnost, která se specializuje na vývoj exoskeletonů, zejména UNILEXA Prime, který je navržen tak, aby pomáhal paraplegikům znovu chodit.

Společnost MEBSTER s.r.o. byla oficiálně založena v roce 2018 a od té doby vyvinula několik prototypů exoskeletonu, přičemž třetí a před produkční prototyp byl dokončen v červenci 2019.

Společnost získala podporu od různých organizací, mimo jiné od CzechInvest, ČSOB a MSIC.

MEBSTER byl také oceněn za svou práci, získal ocenění jako Zlatý Rehaprotex a byl nominován mezi 10 nejlepších startupů v České republice. Kromě vývoje exoskeletonů se společnost také zapojila do pomoci uživatelům cvičit chůzi v pohodlí jejich domova během pandemie COVID-19. Začali také vyvíjet SMART moduly pro automatický sběr dat během rehabilitace a tréninku chůze.

Firma spolupracuje s lékaři, rehabilitačními centry, zaměstnává profesionály a nadšence.

Jaké jsou hlavní benefity zařízení Unilexa firmy MEBSTER?

Styl chůze s pasivním exoskeletem byl zkoumán několik let. Jako optimální byla vyhodnocena chůze s uzamčenými koleny a chodidly vždy v rovině se zemí, tento styl chůze je stabilní ve směru dopředu a dozadu. Mediální konstrukce, tedy uchycení z vnitřní strany nohou, navíc zajišťuje vysokou postranní stabilitu. Díky speciálnímu propojení kloubů navíc není chůze taková dřina.

Patentovaná konstrukce zaručuje jednoduché a rychlé nasazení přímo z vozíku. Zařízení je vyvinuto jako kompaktní zařízení, které je možné mít neustále u sebe a lze jej nasadit během několika málo okamžiků bez pomoci dalšího člověka. UNILEXA se tak stane přirozenou součástí každodenního života a umožní postiženému chodit každý den. Exoskelet je vytvořen tak, aby odolával případným nárazům při používání a byl prakticky bezúdržbový.

Ve složeném stavu je UNILEXA velice kompaktní a skladná, což usnadňuje jakoukoliv další manipulaci. Hmotnost celého exoskeletu nepřesahuje 8 kilo, a díky tomu lze zařízení jednoduše přenášet.

UNILEXA je navržena tak, aby byla dostupná široké veřejnosti díky možné úhradě ze zdravotního pojištění.

Klinické přínosy pro pacienty díky vertikalizaci a rekonvalescenční chůzi:

· Redukce spasticity a svalové atrofie, redukce řídnutí kostí, zlepšení držení těla, prevence proti dekubitům a kožních problémů, posílení kardiovaskulárního systému, zlepšení dýchání

· Prevence proti infekcím močového měchýře, proti zažívacím problémům a infekcím zažívacího traktu a dalších orgánů

Foto: Unsplash

sick

Protože je to opravdu zajímavé přidávám sem kompletní historii vzniku a vývoje firmy.

Zkrácená chronologie firmy:

2014 - Začátek mezinárodního výzkumu v oblasti asistenčních technologií

2018 - Počátek vývoje pasivního exoskeletu, který pomáhá lidem na vozíku znovu chodit

První český prototyp exoskeletu UNILEXA sestaven a testován

Vstup do Programu CzechStarter CzechInvest

Vstup do Programu Start It ČSOB

2019 - UNILEXA druhý prototyp sestaven a testován

Mezinárodní účast na konferenci InnovFest Unbound v Singapuru za podpory CzechInvest

UNILEXA třetí a předvýrobní prototyp sestaven a testován a kupní smlouva na první dva kusy zařízení UNILEXA do rehabilitačního centra podepsána za podpory ČSOB.

MEBSTER Bylo uděleno ocenění v soutěži Zlatý Rehaprotex na veletrhu rehabilitačních, kompenzačních, protetických a ortopedických pomůcek.

Nominace do TOP 10 nejlepších startupů v ČR v soutěži agentury CzechInvest a prvenství v kategorii ocenění publika

2020 - Jejich exoskelet UNILEXA Prime byl certifikován jako zdravotnický prostředek rizikové třídy I.

Byl předán první kus exoskeletu UNILEXA Prime do Hamzovy odborné léčebny v Košumberku a druhý kus exoskeletu UNILEXA Prime do Para CENTRA Fenix v Brně.

MEBSTER pomáhá v aktuálním nouzovém stavu. Poskytujeme uživatelům nácvik chůze v pohodlí jejich domova za dodržování přísných hygienických opatření kvůli COVID pandemii.

MEBSTER UNILEXA Home kit byl certifikován jako zdravotnický prostředek rizikové třídy I.

Zahájení vývoje SMART modulů pro automatický sběr dat při nácviku chůze a rehabilitaci

Zahájení poskytování služeb nácviku chůze v Praze a Ostravě. Nově si exoskelet UNILEXA můžou klienti vyzkoušet v rehabilitačním centru v Nemocnici České Budějovice.

V německém Düsseldorfu na veletrhu roku 2021 rovněž představili novou verzi svého exoskeletu UNILEXA 2.0. Jedná se o lehčí, chytřejší a pohodlnější zařízení, které nabízí zákazníkům uživatelský zážitek na mnohem vyšší úrovni.

SILICON VALLEY a další:

Díky programu Czech Startups od agentury CzechInvest se zúčastnili čtrnáctidenního bootcampu BootUP World, který firmě umožnil oslovit investory v Silicon Valley a blíže prozkoumat americký trh.

Firemní tým se zúčastnil největšího veletrhu zdravotnických pomůcek na Středním východě Arab Health. Rovněž měli možnost přímo na místě prezentovat svůj nový exoskelet UNILEXA 2.0 ministrovi průmyslu a obchodu ČR Jozefu Síkelovi a reportáž s CEO Michalem Glogerem byla dokonce odvysílána v České televizi.

Na jednom z největších světových veletrhů v oblasti zdravotnických pomůcek OT World 2022 v Lipsku sklidila UNILEXA 2.0 nevídanou pozornost. Doslova davy lidí se přišly seznámit s novým exoskeletem a tým se během prezentací prakticky nezastavil.

Myslím si, že na takové lidi a takovou práci může být hrdý celý národ a nelze přehlížet, že i v naší zemi jsou géniové, vynálezci, profesionálové a odborníci.

To je také důvod tohoto článku, ukázat, co je v České republice možné a také, že svět není jen špatný, ale je skvělý - zejména, když se umíte dívat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz