Hlavní obsah
Aktuální dění

Lavrov loví spojence na Kubě, prý za vše může USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Facebook Rusian foreign ministry

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek odsoudil americké sankce vůči Kubě, když navštívil ostrov a setkal se s nejvyššími představiteli, včetně nově znovuzvoleného prezidenta Miguela Díaze-Canela.

Článek

Lavrov byl na poslední části latinskoamerického turné, které ho zavedlo do Brazílie, Nikaraguy a Venezuely. Ruský ministr zahraničí se podle fotografií zveřejněných v novinách komunistické strany Granma setkal s Díaz-Canelem a částečně v důchodu, ale stále vlivným vůdcem Raulem Castrem, ačkoli nebyly nabídnuty žádné další podrobnosti o obsahu schůzek.

Během své návštěvy ostrovního státu, který byl po desetiletí věrným spojencem Moskvy, Lavrov odsoudil americké ekonomické sankce vůči Kubě a slovně pobodal USA za to, že se snaží vnutit svou vůli světu, podle zprávy státního média Kubadebat.

Západ je pro Rusko existenční hrozbou, říká Sergej Lavrov Ruský ministr zahraničí Lavrov spojuje mír na Ukrajině s „novým světovým řádem“ Ruský FM chce unii proti západnímu vydírání. Dříve v ten den se Lavrov setkal se svým kubánským protějškem Brunem Rodríguezem a zúčastnil se slavnostního položení věnců u památníku v Havaně za hrdinu kubánské nezávislosti José Martího. Rodríguez ze své strany odmítl to, co nazval expanzní aspirace NATO a sankce uvalené na Rusko.

Kuba má od 60. let 20. století rozsáhlé vztahy s Moskvou, kdy se připojila k bloku socialistických zemí vedených tehdejším Sovětským svazem a výměnou za cukr obdržela mnoho životně důležitých dovozů - hnojiva, průmyslové vybavení, náhradní díly a především ropu.

Rusko je spolu s Venezuelou jedním z mála dodavatelů ropy na Kubě a posílá na ostrov, který prochází těžkou energetickou krizí, blíže neurčené množství. Před dvěma týdny také kubánské banky začaly přijímat platby kartami MIR, což je platební systém v Rusku, který umožňuje ruským turistům vybírat hotovost a převádět rubly na kubánská pesa. Karty MIR jsou přijímány v dalších partnerských zemích Ruska, včetně Turecka a Vietnamu, a jsou provozovány státním ruským národním platebním systémem karet.

Pozn:

Tak nevím, ale Kubánci si podle mne myslí svoje.

Karta MIR by měla být přejmenována na karta валка. Ani toto lovení ve vodách komunistických toho mnoho nepřinese.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz