Hlavní obsah
Zdraví

Nový trend proti kilogramům je Ozempic a Wegovy, lék populární na síti TikTok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Od té doby, co si na internetu získal popularitu, je lék na cukrovku Ozempic (semaglutid) stále více žádán pro kontrolu hmotnosti. Nyní je ho nedostatek, který ovlivňuje i lidi, kteří užívají léky pro závažná onemocnění.

Článek

Vědci upozorňují, že pokud jde o hubnutí, dlouhodobá bezpečnost a účinnost léku na cukrovku není vyřešena. To influencery nezastavilo.

Miliardář Elon Musk s ním dosáhl dramatický úbytek hmotnosti. Weby celebrit tvrdí, že je to zázrak a zejména TikTok je plný influencerů, kteří předvádějí své překvapivé záběry před a po použití léku, které ukazují, jak lze zhubnout po jeho aplikování.

Co je to? Lék zvaný semaglutid, který se prodává pod různými značkami, včetně Ozempic, schválený v roce 2017 pro léčbu diabetu 2. typu a lék Wegovy schválený teprve minulý rok pro hubnutí.

Jaká věda se skrývá za tímto lékem?

Semaglutid pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi napodobováním hormonu, který se přirozeně vylučuje při konzumaci jídla, říká Ariana Chao, odborný asistent na University of Pennsylvania School of Nursing a lékařský ředitel na škole Centrum pro poruchy příjmu potravy.

Tento lék, podávaný injekčně, pomáhá lidem cítit se déle sytí, pomáhá regulovat chuť k jídlu a snižuje hlad a chutě.

Po léku je značná poptávka. V roce 2019 bylo cukrovkou diagnostikováno více než 11 procent populace, zatímco více než 4/10 dospělých bylo klasifikovaných jako obézní v roce 2020.

Pacienti s diabetem 2. typu mají často poruchy inzulinu, hormonu, který pomáhá rozkládat jídlo a přeměňovat ho na palivo, které může tělo využít. Semaglutid signalizuje slinivce břišní, aby vytvořila více inzulínu, a také snižuje glukagon, který pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.

To může vést ke ztrátě hmotnosti, ale odborníci poukazují na to, že přípravek Ozempic nebyl pro tento účel schválen, ačkoli semaglutid ve vyšší dávce v léku Wegovy ano.

Co je přípravek Wegovy a k čemu se používá?

Přípravek Wegovy se používá společně s dietou a cvičením s cílem pomoci lidem zhubnout a udržet tělesnou hmotnost pod kontrolou.

Wegovy je první lék od roku 2014, který byl schválen pro chronickou regulaci hmotnosti.

Rozdíl mezi těmito dvěma léky je v tom, že Wegovy se podává ve vyšší dávce semaglutidu než Ozempic. Wegovyho klinické studie ukázaly větší úbytek hmotnosti, ale jen mírně větší zlepšení kontroly glykémie ve srovnání s Ozempicem.

Pokračující výzkum nám pomáhá lépe porozumět tomu, co se stane, když lidé přestanou užívat tyto léky – k čemuž mohou být mnozí nuceni při současném nedostatku. Výzkum naznačuje, že ukončení užívání tohoto léku by mohlo způsobit, že pacienti znovu přiberou na váze, zvláště pokud neprovedli žádné změny životního stylu.

Téměř ve všech studiích o hubnutí to opravdu závisí na vašem základu, říká endokrinolog ze Stanfordu Sun Kim. Vaše úsilí o životní styl určí, kolik hmotnosti zhubnete. Pokud máte své základy jako jídlo, cvičení a spánek, půjde vám to dobře. Pokud ne, můžete získat zpět až 20 procent ztracené hmotnosti za rok.

Pacienti by se měli ujistit, že se zaměřují na zdravý stravovací vzorec, snížení kalorií a zvýšení fyzické aktivity, říká. Je důležité, aby věděli, že i když berou léky, není to snadná cesta ven: Stále budou muset změnit životní styl.

Foto: Shutterstock

Wegovy

Jako každý lék může mít i své nevýhody.

Nejčastějšími vedlejšími účinky jsou gastrointestinální problémy, jako je nevolnost, zácpa a průjem a vzácněji pankreatitida, onemocnění žlučníku a diabetická retinopatie.

Tyto léky byly rozsáhle testovány, ale jejich relativně nedávné schválení znamená, že výzkumníci stále nevědí, jaké důsledky by mohlo mít dlouhodobé užívání.

A co vy? Raději dáváte přednost - úpravě jídelníčku a sportovním aktivitám, nebo se budete spoléhat na zázračné tabletky, v tomto případě lékové injekce?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz