Hlavní obsah

Ruská ambasáda na Slovensku využívá Facebook k propagandě. Proč tomu věří tolik Slováků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Oficiální účet ruské ambasády na Slovensku je rájem konspiračních teoretiků. Jejich facebooková stránka za pouhý rok nashromáždila kolem 5 000 příspěvků s řadou zavádějícího obsahu.

Článek

Mezi jinými je například bizarní a široce vyvrácená teorie, že USA kontrolují šíření COVID-19 prostřednictvím mezinárodních biologických laboratoří.

Obsahuje příspěvky propagující turistické destinace v Rusku a dokonce i ty příspěvky, které označují ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského urážlivými jmény.

Projekt Beacon, iniciativa Mezinárodního republikánského institutu, která sleduje dezinformační aktivity čínských a ruských ambasád v Evropě, nazval účet nejničivější diplomatickou přítomností na sociálních sítích v Evropě, pokud jde o podkopávání ukrajinského válečného úsilí.

Ještě znepokojivější je, že ambasáda by mohla reagovat na lidovou poptávku, protože Slováci patří k nejvyšším v EU, pokud jde o proruské postoje.

Mezi Slováky rezonuje spousta vyprávění o dekadentním Západě a liberální demokracii, které jsou hrozbou pro naši identitu a kulturu. Slováci mají také sklony věřit různým konspiračním teoriím a s Bulharskem jsme lídry v EU, pokud jde o připisování ruským narativům, říká Katarína Klingová, vedoucí výzkumnice z bratislavského think-thanku Globsec.

V roce 2020 provedl Globsec průzkum o reakcích slovenské veřejnosti na prokremelské narativy a zjistil, že 78 % veřejnosti v zemi věří, že jsou tradičními slovanskými bratry s Rusy, zatímco Rusko vidí jako klíčovou politickou a vojenskou sílu na kontinentu.

Ruská ambasáda je velmi aktivní online i offline, zejména při výročích historických událostí – konec 2. světové války, Slovenské národní povstání, kde aktivně spolupracuje s veterány a pořádá vzpomínkové akce připomínající Slovákům, jak Rusko pomohlo Slovensku v jeho historii, vysvětluje Klingová.

Moskevští dobří chlapci

Nezávislý místní zpravodaj Denník N zajistil videozáznam proruských novinářů, kteří byli po loňské invazi na Ukrajinu kooptováni zaměstnanci ruské ambasády v Bratislavě a placeni za propagaci kremelských diskusních bodů.

Na videu je zachycen Sergej Solomasov, zástupce vojenského atašé na velvyslanectví, jak říká novináři pracujícímu pro Hlavné správy – konzervativní slovenský list, který často vydává proruské články, aby se kvůli svému dezinformačnímu úsilí zaměřil na konkrétní lidi v zemi.

Scéna není nepodobná podobným scénám ve špionážních filmech s ruskou tématikou. Oba muži jsou spatřeni, jak procházejí zdánlivě prázdným lesem, přičemž Solomasov při vydávání rozkazů ležérně kouří cigaretu a novinář odkývá.

Řekl jsem Moskvě, že jsi hodný chlapec. Moskva rozhodla, že budeš lovit dvě kategorie lidí. Za prvé, lidé [na Slovensku], které znáte, milují Rusko, kteří chtějí spolupracovat, chtějí peníze a mají důvěrné informace.

Druhá skupina, na kterou chce Solomasov, aby se zaměřoval, jsou lidé, kteří se brání podporovat Rusko, a říká mu, aby je vzal na sportovní akce nebo do restaurací.

Klingová vysvětluje, že zatímco tři ruští diplomaté byli po incidentu ze země vyhoštěni, novinářka Hlavné správy je pouze jedním kouskem v široké síti dezinformačních zdrojů.

Odhaduje se, že v zemi existuje 253 dezinformačních a převážně prokremelských sídel a více než 1800 facebookových stránek a otevřených skupin sdílejících proruskou propagandu.

Prokremelské narativy zaznívají i od mnoha domácích politických vůdců a stran a některých představitelů veřejnosti včetně generálního prokurátora Slovenské republiky [Maroše Žilinky], uvedla Klingová s tím, že za to by měli být vinni i domácí politici.

Na Slovensku se mají volby konat koncem tohoto roku a někteří političtí lídři již začali papouškovat rétoriku podobnou rétorice ruských politiků, jako jsou body prosazující agendu proti LGBT.

Proputinovské mírové pochody

Co je ještě záhadnější, pokud jde o postoje veřejnosti na Slovensku, je skutečnost, že velká část vlády, která je v současné době u moci, a prezidenta zuřivě podporuje Ukrajinu.

Vláda je zcela v souladu se zbytkem EU a možná ještě aktivnější než jiné země a náš prezident Zuzana Čaputová je jedním z nejvěrnějších zastánců Ukrajiny, řekl Grigorij Mesežnikov, prezident Institutu pre verejné otázky v Bratislavě.

V ostrém kontrastu k tomu někteří občané pořádají to, čemu říkají mírové pochody nebo protesty, které vyzývají k okamžitému ukončení války a dodávkám zbraní, a skandují Putin je náš prezident, Putin je náš hrdina! na těchto akcích.

Myslím, že si Slovensko nějak vytipovali jako nejslabší v řetězci středoevropských zemí, kde jsou nejpříznivější podmínky pro šíření jejich propagandy, řekl Mesežnikov.

Proč láska k Rusku?

Většina lidí by Slovensko zařadila mezi zbytek střední Evropy, kde je kritika Ruska a jeho politiky vysoká – především kvůli zkušenostem z válek 20. století a následné komunistické nadvlády.

Slovensko se odchýlilo od ostatních středoevropských zemí, pokud jde o vnímání Ruska a postoje veřejnosti, pokud jde o invazi na Ukrajinu, vysvětluje politolog Grigorij Mesežnikov.

Tento je známý například svojí peticí nesouhlasu se zvěrstvem páchaným Rusy na Ukrajině:

To není jen otázka postojů veřejnosti, trvá na tom, že Slovensko hraje důležitou roli v bezpečnostním řetězci NATO podél ukrajinských hranic. Zrovna minulý pátek, Slovensko dodalo 3 MiGy-29 ze sovětské éry stíhačky ukrajinskému letectvu – což je zásadní, protože ukrajinské stíhačky jsou cvičeny k řízení těchto letadel.

Politik Robert Fico, který je proti dodávkám zbraní a často papouškuje proruské myšlenky, mohlo by to vážně narušit plány NATO na dodávky zbraní.

Agenti ruského vlivu na Slovensku nejsou podle Mesežnikova marginálními politiky ani bezvýznamnými hlasy. Někteří z nejprominentnějších politiků na Slovensku, jako je bývalý předseda parlamentu, jsou nejtvrdšími zastánci Ruska a Putinových akcí.

Varuje také, že známky tohoto spodního proudu slepé ruské podpory jsou ve veřejném diskurzu v zemi přítomny po staletí.

Vrátíme-li se snad až do 19. století, slovenští vůdci snili o Rusku jako ochránci Slovenska a všech slovanských národů, zvláště těch menších. Myslím, že tyto představy byly v té době mylné a jsou i nadále, ale bohužel se dědily po mnoho generací, vysvětluje.

To vše je bohužel pro slovenskou demokracii špatné. Tato rétorika a tato přesvědčení odvádějí zemi od univerzálních hodnot a více k ostrovním hodnotám a etnické politice, uzavřel Mesežnikov.

A co u nás v České republice? Také tolik a často věříte dezinformacím?

Podělit se můžete v komentářích.

Zdroj:

https://www.euronews.com/2023/03/29/russian-embassy-in-slovakia-uses-facebook-to-push-propaganda-why-are-so-many-slovaks-buyin

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz