Hlavní obsah
Aktuální dění

Skutečný důvod, proč jsou vejce a zajíci spojeni s Velikonocemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Vyprávějte tyto svátky přátelům a rodině příběh o tom, jak vznikl velikonoční zajíček nebo kde vznikl nápad ozdobit vajíčka. Pohanské zvyky a také příběh zaječích vajec 1680.

Článek

Přemýšleli jste někdy, jak vznikl velikonoční zajíček?

Zajíci jsou však jen stěží známí svou schopností snášet vejce, natož třeba čokoládová, jak tedy vznikla tato dlouholetá tradice křesťanského svátku?

Někteří mohou věřit, že tyto symboly jsou marketingovým trikem formulovaným cukrářskými a jinými společnostmi, zatímco další naznačují, že existují, aby zajistily, že děti budou v klidu, dokud nedostanou velikonoční dobroty.

Velikonoční tradice se ale postupem času vyvinuly ze staletí starých náboženských praktik. Z tohoto důvodu existuje mnoho příběhů, které tvrdí, že nabízejí solidní odpověď, ale některé teorie se objevují znovu a znovu.

První se vztahuje k pohanskému svátku, který by oslavoval jarní rovnodennost, která ve starověku znamenala období obnovy. Mezitím další teorie uvádí, že ikonický symbol pochází z dětské pohádkové knihy.

Tradice velikonočních vajíček sahá tisíce let do minulosti, a i když je tento aspekt spojen s pohanskými tradicemi, dlouho také sloužily jako značka konce půstu – předtím, než byly vyrobeny z čokolády.

V dávných dobách byla Ostara (také bohyně úsvitu) svátkem wiccany (wicca je novopohanské náboženské hnutí), který znamenal začátek jarní rovnodennosti. Jeho jméno pochází od anglosaské bohyně jménem Eostre, která představovala jaro a nové začátky.

Festival symbolizuje plodnost, znovuzrození a obnovu, protože farmáři začali sázet semena, aby produkovali bohatou úrodu. Jedním z nejpozoruhodnějších symbolů Ostary byl zajíc, pravděpodobně kvůli jejich očekávané schopnosti reprodukce.

Zvíře představuje plodnost a někdy může podruhé zabřeznout, když již očekává předchozí vrh. Není tedy divu, že jsou spojeny s novým životem.

Foto: Unsplash

Ostara

Příběh zaječích vajec 1680

Zdá se, že velikonoční zajíc nebo Osterhase jako symbol Velikonoc má svůj původ v Německu. Mnoho historických záznamů naznačuje, že velikonoční zajíček pochází z Německa, kde byl poprvé zmíněn v německých spisech v roce 1500.

V roce 1680 byl publikován první příběh o zajícovi, který klade vejce a schovává je v zahradě. Legenda praví, že chudá žena na vesnici zdobila barevná vajíčka, která děti našly na její zahradě. Jakmile děti našly schovaná vejce, bylo vidět, jak odskakuje velký zajíc.

Děti si spojily zajíce (Hare) s vejci. Stejně jako vejce je zajíc symbolem nového života a znovuzrození.

Jiná legenda vypráví o vévodkyni Rosilinda von Lindenberg a jejím sluhovi, kteří uprchli ze svého domu, aby unikli válce. Našli úkryt v odlehlé hornické vesnici, kde lidé nikdy neslyšeli o slepicích snášejících vejce. Vévodkyně poslala svého sluhu k sobě domů, aby od manžela dostal zprávy o válce, a nařídila mu, aby přinesl slepice.

O Velikonocích barvila vajíčka a dávala je do hnízd, která si děti postavily. Když děti viděly krásná barevná vajíčka, divily se, jak mohou slepice taková vajíčka snášet. Z keře vyskočil zajíc a dohodli se, že zajíc zřejmě snesl vejce.

Velikonoční zajíček byl uveden do amerického folklóru německými osadníky, kteří dorazili do země Pensylvánie během 1700 n. l. a byli označováni jako holandští, protože anglicky mluvící jedinec přeložil Deutsch (německy) jako holandštinu (Dutch).

Na počátku 19. století byli první jedlí velikonoční zajíčci v Německu vyrobeni z pečiva a cukru, nikoli z čokolády.

Foto: Unsplash

Svátek

Nakonec se zvyk rozšířil po celých USA a bájné velikonoční doručování zajíců se vyvinulo tak, že zahrnovalo čokoládu a další druhy sladkostí a dárků.

Číňané si zase vyměňovali červená vejce jako symbol oslavy jara již v roce 1000 před naším letopočtem. Peršané, Egypťané a Římané všichni uctívali vejce jako něco velmi mocného.

Vejce, stejně jako zajíc, bylo také pro pohany symbolem nového života, zatímco křesťané je spojovali se vzkříšením Ježíše Krista.

Pokud jde o zdobení vajíček, tento zvyk existuje již od 13. století. Říká se, že vejce bylo zakázáno jíst během půstu, a tak je lidé malovali na znamení konce pokání a půstu a pak je jedli na Velikonoce jako oslavu.

I když všechny výše uvedené teorie dávají smysl, je možné, že lidé v průběhu let vzali aspekty z každé z nich, aby vytvořili velikonoční zvyky, které známe dnes. Ať už věříte čemukoli, dá vám to něco k přemýšlení, až budete připravovat vajíčka.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz