Hlavní obsah
Sport

Tyson Fury - historie a členové klanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Není tajemstvím, že box je v krvi Tysona Furyho hluboce zakořeněný. Těžká váha narozená v Manchesteru, pochází z řady bojovníků bez rukavic a mezi jeho příbuznými lze najít několik profesionálních boxerů.

Článek

Bartley Gorman

Rodinné vazby na sport sahají velmi hluboko a dokonce i Gypsy King, který v roce 2015 překvapil fanoušky tím, že porazil Vladimira Klička na body, by se těžko vyrovnal bojovým schopnostem jednoho ze svých nejznámějších příbuzných.

Po svém vítězství nad Kličkem v Düsseldorfu, Fury odhalil, že za svoji slavnou přezdívku může být vděčný vzdálenému příbuznému – zesnulému bojovníku bez rukavic Bartley Gormanovi, který si sám přisvojil titul „Král Cigánů“.

Zemřel v roce 2002, ale v době svého vrcholu byl nezastavitelný a bojoval na tábořištích, koňských trzích, a dokonce i v dolových šachtách, v kempech, v barech a klubech. Stále je obecně považován za nejlepšího moderního boxera bez rukavic. Byl také šampionem Velké Británie a Irska.

Jako pátý z linie Bartley Gormanů začal bojovat již ve věku deseti let, ve 12 letech měl svůj první souboj bez rukavic a v roce 1972 získal titul Krále Cigánů. Zůstal neporažený 25 let po sobě.

V krátkém dokumentárním filmu režírovaném Shanem Meadowsem popisuje tento boxer ze Staffordshire sám sebe jako „nejnebezpečnějšího neozbrojeného muže na planetě“ a dodává, že by nikdy nebojoval s normálním mužem, protože by ho mohl zabít jediným úderem.

Podílel se také na úspěšné knize: King of the Gypsies – Bartley Gorman, která je běžně k dostání i u nás a je psána v anglickém jazyce. Cena se pohybuje v rozmezí 250kč

Gormanova koruna mu přinesla mnoho potíží, protože držitel je povinen bojovat s každým boxerem, který ho vyzve. Gorman prý zůstal věrný tomuto slibu a nikdy neodmítl bitvu.

Podle tradice vyzývatel měl před úsvitem zaklepat na dveře králova karavanu, aby se utkal v bitvě, ale v praxi se mnoho lidí snažilo Gormana překvapit v hospodách a nebo na dostizích.

Šampion z Yorkshire ho přepadl v Doncasteru s gangem, všichni se železnými tyčemi a chtěli ho zabít. Byl těžce zbit a někteří tvrdí, že byl rok v komatu, ale později se vrátil a opět boxoval.

V přiložených záznamech můžete například vidět, jak Bartley buší do pytle i ve věku okolo 50 let a je zřejmé, že historky o něm jsou více než reálné. Již jeho hlas naznačuje, že měl za sebou velmi pestrou minulost a je to skutečně zajímavé.

Krátká videa zde:

Dědictví Gormana žije dál v jeho rodině, včetně Tysona Furyho, který s hrdostí pokračuje v bojové tradici. Fury hovořil v rozhovorech o své obdivu k předkům v bojích bez rukavic a o tom, jak se jejich dovednosti předávají z generace na generaci. I když si Fury vybudoval své jméno v boxerském světě svým impozantním rekordem a pozoruhodnými vítězstvími, nepochybně vděčí za své nadání i svým předkům, včetně tristně proslulého Bartleyho Gormana. Navzdory kontroverzní povaze bojů bez rukavic nelze popřít surový talent a zuřivou odhodlanost, které byly potřebné pro úspěch v této brutální sportovní disciplíně.

Bartley Gorman byl jedním z největších své doby a jeho odkaz nadále inspiruje ty, kteří jdou dále jeho stopami.

Foto: Eduard Bodner obal knihy

Kniha

Nathan Gorman

Je prasynovec Bartley Gormana a je také boxer a člen Furyho rodiny, bratranec Tysona Fury. Narodil se 29. prosince 1996 v Anglii a začal s boxem v raném věku. Podobně jako jeho příbuzní, i on se věnuje boxování pod záštitou promotéra Franka Warrena.

V roce 2015 získal Nathan zlatou medaili na Evropských hrách mládeže v Tbilisi v kategorii těžké váhy. O rok později se zúčastnil olympijských her v Riu, kde vypadl v osmifinále.

V profesionální kariéře má na kontě 19 vítězství, z toho 12 knockoutů, a pouze dvě porážky.

Debutoval jako profesionální boxer v roce 2015 a od té doby získal mnoho úspěchů. V roce 2019 v červnu se utkal s Danielem Duboisem (DDD) v boji o titul British heavyweight champion, který však prohrál. V roce 2021 se však vrátil k výhře proti Richardu Larteyovi. Poté o rok později prohrál souboj o Britský titul s nadějným borcem, který má 28 let a je z Ipswich Suffolk a jmenuje se Fabio Wardley.

Z našich boxerů se mu postavili do cesty: Jindřich Velecký v roce 2015, Tomáš Mrázek roku 2016, dále Pavel Šour 2021 a nakonec Tomáš Šálek 2022. Vše skončilo výhrou Gormana.

Skóre: 19-2-0

John Fury

John Fury je britský bývalý boxer, který získal popularitu díky svému synovi Tysonu Fury, nejlepšímu boxerovi těžké váhy na světě. Narodil se v roce 1964 v Manchesteru a během své kariéry získal řadu vítězství i proher.

Jeho kariéru však poznamenaly i některé kontroverze, včetně vězení za napadení a zranění, když soupeři vyrazil oko v roce 2011 na aukci s auty.

John Fury je také znám svými výroky a kontroverzními projevy v médiích. Často kritizuje soupeře svého syna a vyjadřuje své názory bez zábran. Je také aktivní na sociálních sítích, kde sdílí své názory a zážitky z rodinného života. Je to vtipný a veselý chlapík při rozhovorech je velmi vyhledávaný a brání svoji rodinu a její zájmy jako správný otec.

Mimo box se John Fury věnuje vlastnímu podnikání, vlastní například restauraci a několik nemovitostí. Jeho manželkou je Chantal Fury a spolu mají další děti, včetně syna Tommyho Furyho.

Celá Furyho rodina je známa svou blízkostí a podporou navzájem. John Fury často hovoří o tom, jaký význam má pro něj rodina a jaký je hrdý na úspěchy svých synů v boxu

Skóre: 8-4-1

Peter Fury

Je jedním z nejlepších boxerských trenérů v zemi a trénuje aktuální šampionku WBO Savannah Marshall a jeho vlastního syna Hughieho Fury.

Bratr Johna Furyho, Peter, má také kriminální minulost v manchesterském podsvětí jako notoricky známý drogový baron. V roce 1995 byl uvězněn na 10 let za držení a úmysl dodávat, než byl následně v roce 2008 odsouzen dvouletým trestem za praní špinavých peněz.

Po propuštění se soustředil na trénink boxu, jednou profesionálně bojoval a prohrál. Prvních 16 zápasů profesionální kariéry Tysona Furyho vedl jeho zesnulý strýc Hughie, Peter a Johnův bratr.

Spojení s Peterem Furym se rozběhlo, když Tyson v dubnu 2012 v Belfastu porazil Martina Rogana, boxoval z pozice jižní tlapy a ukázal lepší práci nohou.

Peter byl považován za strůjce skvělého vítězství svého synovce nad Kličkem, i když se ukázalo, že to byl jejich poslední společný boj. Následovala Tysonova dvouapůlletá absence v ringu, po které se spojil nejprve s Benem Davisonem a poté Sugar Hill Stewardem.

Foto: Shutterstock

Hughie Fury

Hughie Fury

Hughie Fury je britský boxer, narozený 18. září 1994 v Manchesteru, jako syn Petera Furyho. Jeho bratranci jsou taktéž boxery, Tyson Fury a Tommy Fury. Od svých 10 let se Hughie věnoval boxu a v roce 2012 získal zlatou medaili na mistrovství světa mladých amatérských boxerů. V roce 2013 se rozhodl stát profesionálním boxerem a podepsal smlouvu s promotérem Mickem Hennessym.

Hughie Fury se proslavil v roce 2018, když se utkal s bulharským boxerem Kubratem Pulevem o titul IBF v těžké váze, který ale prohrál rozhodnutím sudích. O rok později se utkal s Alexandrem Povětkinem, ale i tentokrát prohrál. V roce 2021 se Hughie Fury utkal s Christianem Hammerem a vyhrál tuto bitvu jednomyslným rozhodnutím sudích.

Je znám svým stylem boxování, který se vyznačuje vysokou technikou a rychlostí. Podobně jako jeho bratr Tyson, i on má specifický bojový styl, který je založen na rychlosti a obratnosti.

Dle tabulek má skóre: 26-3-0

Z našich boxerů se mu postavil do cesty Pavel Šour v roce 2020 a Hughie s přehledem vyhrál.

Foto: Shutterstock

Tommy Fury

Tommy Fury

Tommy Fury je britský profesionální boxer, narozený 7. května 1999 v Manchesteru. Je mladším bratrem Tysona Furyho a synem Johna Furyho.

Stal se známým díky své účasti v britské televizní show Love Island, kde získal velkou popularitu a fanoušky. Jeho žena je Molly-Mae. Předtím se však už věnoval boxu a v roce 2018 debutoval jako profesionální boxer.

Tommy má skvělou amatérskou kariéru, v níž zaznamenal 12 výher a jednu prohru. V profesionálním ringu je také velmi úspěšný a zatím neprohrál ani jeden zápas. V roce 2021 se stal držitelem titulu WBC Intercontinental v lehké těžké váze po výhře nad Jordanem Grantem.

Tommy Fury je známý také svým vzhledem a charismatem, což mu pomohlo stát se populárním nejen mezi fanoušky boxu, ale i mezi diváky televizní show Love Island.

V neposlední řadě slavil nedávný úspěch svým vítězstvím proti kontroverznímu Youtuberovi Jake Paulovi, kde vyhrál na body ve velmi sledovaném zápase na 8 kol v Saudské Arábii.

Skóre má nyní: 9-0-0

Roman Fury

Romanu Furymu je 26 let a boxuje jako cruiserweight, což je kategorie mezi polotěžkou a těžkou váhou. Je bratrem Tysona a Tommyho a synem Johna.

Dříve měl stipendium, aby se stal hráčem rugby, ale k boxu se dostal poté co zásadně přibral na váze. Při svém debutu porazil Ryana Hibberta ve čtyřech kolech a posunul se na skóre : 1-0-0 v řadách profesionálů. Nemá žádné amaterské zkušenosti a říká, že dříve jen machroval při trénincích na chráničích, ale to mu nebrání ve snaze rozšířit rodinné sbírky úspěchů v boxu

Shane Fury

Bratr Tysona Furyho, nemá sice žádné profesionální zkušenosti s boxem, ale trénoval v témže gymu jako jeho bratr. Přestože nemá profesionální zkušenosti, Shane tvrdí v rozhovoru, že má schopnosti trénovat.

Během Tysonových zápasů si Shaneho všimlo mnoho fanoušků boxu, ale jeho emocionální interview po zápase Tyson-Wilder 2 zaujalo fanoušky boxu po celém světě. V rozhovoru Shane mluvil o tom, jakými problémy Tyson musel projít v osobním životě, a jaký byl hrdý na vítězství svého bratra.

I když Shane v boxu neměl žádný úspěch jako jeho bratr Tyson, byl vynikajícím podporovatelem svého bratra a byl s ním v dobách dobrých i zlých. Je zřejmé, že rodina Furyů je těsně svázaná a Shane je jen jedním příkladem neotřesitelné podpory, kterou si navzájem poskytují.

Foto: Shutterstock

Junior

Paris Fury

Paris Fury, rozená Paris Mullroy, pochází ze západního Manchesteru v Anglii a vyrůstala v poměrně chudých poměrech.

Její matka se jmenuje Melanie Mullroy a její otec se jmenuje Hughie Mullroy. Paris má tři sourozence, jednu sestru a dva bratry, ale kromě toho o nich není mnoho informací k dispozici.

Tyson Fury se seznámil se svou budoucí manželkou Paris Fury v době, když byli oba dětmi. Byli spolu ve stejné třídě a díky jejich společným zájmům se spřátelili.

Po několika letech přátelství se Paris a Tyson začali vídat častěji a brzy se z nich stal pár. V roce 2008 se pak uskutečnila jejich svatba. Oba mají společně šest dětí – tři syny a tři dcery.

Paris byla vždy velkou oporou svému manželovi, a to nejen v oblasti osobního života, ale také v jeho boxerské kariéře. Podporovala ho v těžkých chvílích, když se Tyson potýkal s depresemi a osobními problémy, a byla mu nezbytnou oporou během jeho dlouhého boje s nadváhou.

Paris se navíc stala i spoluautorkou Tysonovi autobiografie, která vyšla v roce 2019. V knize popisuje, jakým způsobem se Tyson vyrovnával se svými mentálními problémy a jak ho její podpora pomáhala překonávat obtíže.

Osud Paris a Tysona Fury je tak velmi úzce spjat a oba se společně postavili mnoha překážkám, aby dosáhli úspěchu v osobním i profesionálním životě. Jejich příběh je příkladem silného partnerského vztahu a podpory, která může hrát klíčovou roli při překonávání těžkých životních situací.

Podle odhadů z roku 2022 je majetek Tysona Furyho a jeho manželky Paris Fury odhadován na více než 150 milionů dolarů. Tento majetek je částečně tvořen výdělky z jeho boxerských zápasů a také z dalších podnikatelských aktivit.

Tyson Fury a jeho manželka Paris Fury jsou také aktivní v charitativní činnosti.

V roce 2020 Fury daroval celou svou výhru zápasu s Deontayem Wilderem, která činila více než 7 milionů dolarů, na charitativní účely. V minulosti se Tyson Fury také angažoval v charitativních projektech jako například v organizaci Boxers for Christ, která poskytuje pomoc lidem v nouzi.

Tyson Fury proslul také svými aktivitami na poli ochrany zvířat.

Mimo jiného v roce 2020 například koupil a zachránil několik humrů v jedné restauraci, kde měli být podle plánu podáni k jídlu. Fury tyto humry koupil a poté je vypustil zpět do moře.

Vtipné video zde:

Kromě toho Tyson Fury i jeho manželka Paris Fury podporují různé charitativní organizace zaměřené na pomoc dětem, například podporují organizaci Make-A-Wish Foundation a podílejí se na projektech v oblasti duševního zdraví a prevence sebevražd.

Plně tak využívají svou slávu a bohatství k tomu, aby pomáhali ostatním a podporovali různé charitativní projekty, což z nich dělá nejen úspěšné sportovce, ale také důležité osobnosti v oblasti charitativní činnosti.

Paris a Tyson Fury jak již bylo zmíněno mají spolu 6 dětí - 3 syny a 3 dcery.

Nejstarší syn se jmenuje Prince John James Fury a byl pojmenován po Tysonově pradědečkovi.

Další synové se jmenují Prince Tyson Fury IIPrince Adonis Amaziah Fury.

Dcery se jmenují Venezuela FuryValencia Amber FuryAthena.

Kromě toho, jsou také aktivní na sociálních sítích, kde sdílejí fotografie a videa ze svého každodenního života včetně cvičení ap.

Paris má také svůj vlastní Instagramový účet, kde sdílí fotografie a videa své rodiny a nabízí své fanouškům různé tipy a nápady, jak se starat o své děti.

Fury se často v médiích vyjadřuje o své manželce jako o klíčové osobě, která mu pomáhá v jeho kariéře i osobním životě.

Oba také prosluli svou náklonností k zvířatům. Tyson je známý tím, že má vlastního chovatele holubů a chová i jiná zvířata jako koně, psy a kočky. Paris se také angažuje v charitativních aktivitách na podporu zvířat a byla aktivní v kampani proti kožešinám.

Paris a Tyson Fury jsou nejen úspěšnými a slavnými lidmi, ale také láskyplnými rodiči, kteří se věnují svým dětem a angažují se v charitativních aktivitách a podporují různé zájmy a aktivity.

Zdroje:

Oficiální webová stránka Tysona Furyho: https://tyson-fury.com

Další zdroje:

Autor článku je dlouhodobě zainteresován na získávání informací ohledně boxu a je fanoušek boxerských utkání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz