Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dívka Eleonora Zugun vyděsila svět svými nadpřirozenými schopnostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unbekannt, Wien, Public domain, via Wikimedia Commons

Zoe Gräfin Wassilko s Eleonorou Zugun v roce 1927

U rumunské dívky Eleonory se v sedmi letech objevily nadpřirozené schopnosti, které ohromily svět. Někteří z ní měli dokonce strach s tím, že je posedlá ďáblem. Skončila v rukou vědců.

Článek

Skutečný příběh, z kterého dodnes mrazí

Eleonora Zugun se narodila 24. května roku 1913 v malé vesničce Talpa v Rumunsku. Zpočátku se jevila jako úplně obyčejná dívka, než se u ní v jejích sedmi letech objevily nadpřirozené schopnosti. Ty byly pro její okolí natolik děsivé, že se o nich bálo mluvit a jediný, kdo tak otevřeně popsal její příběh, byl její synovec Marcel Zugun. Ostatní se totiž báli, že by vyprávěním těchto událostí mohli přivolat ďábla. Eleonoře příliš nepomohlo ani to, že se o její babičce vyprávěla, že je čarodějnice. Samotná Eleonora zpočátku své schopnosti nepovažovala za nějak neobvyklé, ale ostatní obyvatelné vesničky začali být vyděšení, když se v přítomnosti Eleonory objevovaly náhodně předměty, včetně kamenů od vzdáleného jezera. V její přítomnosti se také běžně pohybovaly předměty samy od sebe a praskaly okenní tabule. Jednoho dne ji prý udeřil její bratranec, později toho dne ho spatřila celá vesnice běhat nahého po vesnici.

Od vymítání ďábla až k výzkumnému zařízení

Její rodina byla jejím chováním natolik znepokojena, že se rozhodla zkusit na malé Eleonoře exorcismus. Spolu s dalšími vesničany dovedli dívku ke knězi, který byl vyhlášeným exorcistou. Jakmile však Eleonora překročila práh kláštera, všechna okna se rozsypala. Kněz pak začal s vymítáním, ale veškeré jeho pokusy nepřinesly žádné výsledky. Ve dvanácti letech tak skončila raději v ústavu pro duševně choré. Odtud ji zachránila rakouská hraběnka Zoë Wassiliko van Serecki, která měla o nadpřirozené jevy veliký zájem. Od roku 1925 pak byla Eleonora zkoumaná ve Vídni německými a rakouskými fyziky, zatímco žila u hraběnky. I tam došlo k podivnému incidentu, kdy Eleonora jednoho dne s bolestivým výkřikem upustila šálek čaje a na její ruce se objevilo zranění připomínající kousanec. Do hodiny však bylo zranění pryč. Od konce března roku 1926 se věci ještě zhoršily, když byly její ruce posety zraněními připomínajícími píchnutí jehly.

Nadpřirozené síly zmizely náhle

Vědci dívku popsali jako inteligentní, ale „duševně mladou“, kdy ve svých 13 letech odpovídala svým chováním spíše osmileté dívce. Uměla však dobře číst a psát. O Eleonoru se začali zajímat výzkumníci z celého světa, ale již brzy měli s výzkumy smůlu. Když totiž bylo Eleonoře 15 let, stalo se něco nečekaného. Její nadpřirozené schopnosti zcela zmizely. Stala se z ní zcela obyčejná dospívající dívka, která se pak vrátila do své rodné vesnice. Místní obyvatelé o předchozích událostech nikdy nemluvili, jelikož stále věřili, že za jejími schopnostmi stál samotný ďábel, a mohli by si tak na sebe přivolat jeho hněv. Vědci nikdy nedokázali její nadpřirozené schopnosti vysvětlit a žádné z pokusů, které na Eleonoře provedli, nepřinesly uspokojivé vysvětlení. Dodnes tak zůstává její příběh záhadou. Eleonora zemřela v roce 1996.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz