Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hyena z Osvětimi. Tak se říkalo nejkrutější nacistické dozorkyni Irmě Grese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Silverside (Sgt) 5. armádní filmová a fotografická jednotka, Public domain, via Wikimedia Commons

Někteří Irmu Grese shledávali jako velmi pohlednou ženu, uvnitř však byla zcela zkažená a podobně zvrácená jako Josef Mengele. Kvůli její kruté povaze byla prolita krev mnoha lidí v nacistickém koncentračním táboře Osvětimi.

Článek

Šikanu na škole si kompenzovala krutostí

Irma Grese se narodila 7. října roku 1923 v Meklenbursku v Německu do velké rodiny se čtyřmi sourozenci. Ve věku třinácti let postihla její rodinu tragédie, když její matka spáchala sebevraždu vypitím kyseliny chlorovodíkové, jelikož zjistila, že ji její manžel podvádí. Rok po její smrti vstoupil otec Irmy do NDSAP. Irma se na škole potýkala se šikanou, která byla natolik nesnesitelná, že školu raději v patnácti letech opustila a nastoupila do Bund Deutscher Mädel, což byla de facto dívčí verze Hitlerjugend. Vydělávala si peníze pomocí na farmě a také v obchodě, ale brzy propadla nacistické propagandě natolik, že se rozhodla roku 1942 nastoupit jako strážná v koncentračním táboře Ravensbrück. Jen o rok později byla převelena do Osvětimi, kde dosáhla díky své oddanosti, zapálenosti a pečlivosti hodnosti vrchní dozorkyně SS – Oberaufseherin, což byla druhá nejvyšší hodnost udělovaná ženám v rámci SS. Jelikož se svým postavením získala i vysokou pravomoc, mohla se začít mstít za útrapy, které zažívala na škole, na nevinných lidech.

Přeživší pamětníci podali strašná svědectví

Olga Lengyel, která přežila Osvětim, napsala paměti Pět komínů, kde vzpomínala na hrůzné zážitky s dozorkyní Irmou Grese. Irma prý udržovala poměr hned s několika významnými nacisty, mezi kterými byl i obávaný a zvrácený lékař Josef Mengele. Když měla Irma vybírat vězně na smrt v plynové komoře, vybírala záměrně hezké ženy, aby jí nemohly nadále konkurovat a ona jim nemusela závidět jejich krásu. Podle profesorky a autorky historických knih Wendy Adele-Marie Sarti byla Irma k ženám obzvlášť krutá. Vyžívala se v mlácení vězenkyň do prsou a jiné zas nutila sledovat, jak znásilňuje jiné vězně – často jejich příbuzné. Na vězně také běžně posílala své psy, bičovala je, mlátila či kopala. Dokonce se o ní povídalo, že si nechala vyrobit lampu z kůže tří mrtvých vězňů. Není tak divu, že si brzy vysloužila přezdívku hyena z Osvětimi, což jen částečně vystihovalo její krutost.

Foto: Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Irma Grese (číslo 9) během Belsenského procesu

Skončila na šibenici

Poté, co byla Evropa osvobozena od nacistů, se Grese snažila tvářit jako nevinná a splynout s davem. Měla totiž sen, že se po válce stane filmovou hvězdou. Na jaře roku 1945 však byla zatčena britskou armádou a obviněna z válečných zločinů. Trvala na tom, že je nevinná a že by přeci nemohla vykonávat takto vysokou funkci v tak nízkém věku. Její výmluvy nebyly nic platné, jelikož naštěstí přežilo dostatek svědků, kteří mohli popsat její kruté zacházení s vězni. Za své odporné činy tak byla odsouzena k smrti a 13. prosince roku 1945 byla oběšena. Podle britského práva se stala nejmladší oběšenou ženou 20. století, jelikož jí v době popravy bylo pouhých 22 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz