Hlavní obsah
Rodina a děti

Kojení na veřejnosti: Přirozenost nebo pohodlnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wendy Wei/Pexels

Mnoho matek považuje kojení svého miminka na veřejnosti za naprosto přirozené, zatímco se najdou lidé, které toto chování pohoršuje a považují ho za bezohledné a pohodlné. Zákony v tomto chování však pohoršení nespatřují.

Článek

Kojení je zcela přirozené

Kojení je zcela přirozenou a velmi důležitou součástí mateřství. Kromě poskytnutí té nejlepší výživy je to pro ženy také možnost, jak si vytvořit s dítětem silné pouto. Kojení na veřejnosti však často vyvolává diskuze a neshody. Zatímco někteří lidé považují toto chování za zcela přirozené a hájí ho s tím, že by mělo být respektováno, druzí se domnívají, že by matky měly být ohleduplnější a zvolit si soukromé místo pro kojení. Občas nejsou argumenty odpůrců kojení postaveny na jejich vlastním pohoršení nad touto činností, ale zohledňují ve svých argumentech i kojené dítě, které má podle nich také právo na soukromí a intimitu tohoto okamžiku.

Každá matka to vidí jinak

Kojení na veřejnosti rozdělilo na dva tábory i samotné matky, kdy některé si nedokážou představit, že by tento okamžik sdílely s veřejností. Takové matky pak často sáhnou po dostupných odsávačkách mléka, aby mohly své dítě nakrmit kdekoliv i na cestách, nebo zásadně vyhledávají ke kojení neveřejné prostory. Existují dokonce podniky, které s touto potřebou počítají a mají k tomu určené místnosti. Najdou se i takové matky, které zůstávají svým názorem někde uprostřed a pokud na veřejnosti kojí, přehodí přes své kojené miminko lehký šátek či dečku, aby okolí nemohlo vidět samotný průběh kojení.

Zákon kojení na veřejnosti nezakazuje

V České republice neexistuje zákon, který by jakýmkoliv způsobem řešil kojení. Ženy tak mohou kojit v parku, v obchodním centru nebo kdekoliv si vzpomenou. České zákony také neshledávají kojení za něco pohoršujícího, proto odpůrci se stížností neuspějí. Mnoho zemí, jako je například Anglie nebo Francie, dokonce přijalo zákony, které chrání právo žen na kojení ve veřejných prostorech. Pomáhají tak matkám, aby nemusely cítit stud nebo obavy při kojení svých dětí mimo domov. Zastánci kojení na veřejnosti tvrdí, že kojení je přirozený a zdravý akt, který by neměl být tabuizován nebo dokonce zakazován. Podle nich je zapotřebí provést osvětu a informovat veřejnost o výhodách kojení na veřejnosti a právech matek. Chtějí tak snížit kontroverze ohledně tohoto tématu. Odpůrci kojení na veřejnosti naopak namítají, že kojení je sice přirozenou činností, ale jedním dechem dodávají, že přirozenou součástí lidských životů jsou i jiné činnosti, které lidé provádí zásadně v soukromí a na veřejnosti by jimi budili značné pohoršení. Kromě toho se opírají o dnes velmi dostupné prostředky, které umožňují matkám krmit svá miminka prostřednictvím lahviček nebo pod dečkou určenou k zakrytí kojení. Matky, které kojí na veřejnosti, pak považují za pohodlné, jelikož podle nich neberou ohledy na ostatní a své děti krmí tam, kde se jim to hodí.

Kojení na veřejnosti je individuální volba a rozhodnutí každé matky. Důležité je budovat společnost, kde se budou lidé navzájem respektovat a brát ohledy na potřeby a přání toho druhého.

Anketa

Vadí vám kojení na veřejnosti?
Ano
25,2 %
Ne, je to zcela přirozené
64,7 %
Nevadí mi, pokud je zakryté látkou
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 119 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz