Hlavní obsah
Lidé a společnost

Madame Craucher: Příběh prostitutky, která se vydávala za bohatou šlechtičnu a stala se špionkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anonymous Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Fotografie finské kurtizány Minny Craucher a řidiče Borise Wolkowskiho

Finská špionka Minna Craucher měla podobně dobrodružný život jako slavná Mata Hari, její příběh však není tolik známý. Původně byla prostitutkou, než se začala vydávat za bohatou německou šlechtičnu a milionářku. Její intriky ji však stály život.

Článek

Začala jako zlodějka a prostitutka

Minna Craucher se narodila 23. srpna roku 1891 jako Maria Vilhelmiina Lindell ve městě Pirkkala ve Finsku. Byla nemanželským dítětem, její matkou byla teprve šestnáctiletá služebná Olga Aalto. Jejím nevlastním otcem se stal Vilho Oskari Lindell. Když bylo Marii patnáct let, její matka zemřela a ona se přestěhovala ke svým příbuzným. Ty brzy poté opustila a veškeré vztahy se svou rodinou přerušila. Následující doky žila v Tampere, kde si obstarávala peníze krádežemi. Dostávala pravidelně pokuty a nakonec skončila i ve vězení. Kromě krádeží si na živobytí vydělávala také prostitucí, díky čemuž několikrát otěhotněla. Její první dcera se narodila roku 1908, ale zemřela pouhé dva týdny po narození. V následujících sedmi letech měla ještě další tři děti, ale o žádné ze svých dětí nikdy neprojevila zájem. Jedno z dětí, také dívka, zemřelo v útlém věku a její dva synové byli svěřeni do pěstounské péče. Nepoučitelná Maria kradla dále, než se roku 1920 dostala opět do vězení – již potřetí. Zde si odpykávala tříletý trest za krádeže, během něhož měla dostatek času na přemýšlení. Žádná sebereflexe se však nekonala, Maria naopak vymyslela geniální podvod, díky kterému už by nemusela nikdy krást.

Z kriminálnice váženou dámou

Po propuštění z vězení Maria změnila svůj vzhled, aby ji nepoznali bývalí klienti, naučila se mluvit vybraně jako opravdová dáma a následně si na splátky koupila drahé auto. Poté si vymyslela svou novou identitu, kdy se jako Minna Craucher či Madame Craucher vetřela mezi finskou smetánku. Minna vystupovala jako bohatá německá šlechtična, která miluje umění, a svoji roli hrála opravdu dobře. Brzy totiž získala celou řadu obdivovatelů a především mecenášů, kteří jí pomohli otevřít její vlastní podnik, orientální Salon Madame Craucher, který sloužil jako místo setkání pro spisovatele, politiky a další významné osobnosti. Právě zde Minna získávala milence, které následně různými způsoby vydírala a dostávala z nich informace, které pak prodávala dál. Později založila magazín Seura ve spolupráci s novinářem Ensio Svanbergem, ten však takový úspěch jako salon neměl.

Hrála to na všechny strany

Na konci 20. let začaly Madame Craucher docházet finanční prostředky, jelikož o její salon ani magazín již nebyl zájem. Minna tak musela vymyslet nový plán, jak se dostat k penězům, aniž by zas skončila za mřížemi. Jako lukrativní se jí zdálo polofašistické hnutí Lapua, které vzniklo v roce 1929. Minna tak navázala s hnutím kontakt, sponzorovala rukávové pásky na připravovaný pochod a důvěrně se sblížila s vůdci hnutí, jako byl například Vihtori Kosola. „Kapitánka z Lapuy“, jak se jí začalo říkat, se tak dostala do hledáčku finské policie a tajné služby. Jelikož v minulosti za úplatu předávala informace obávané bolševické tajné policii s názvem Čeka, byla Minna podezírána z toho, že je komunistickým agentem, ačkoliv jí vždy šlo pouze o peníze. A tak se kolem podvodnice začala utahovat smyčka, když náčelník finského generálního štábu Martti Wallenius přišel na to, že celý její příběh je jedna velká lež. Než však stihnul její falešnou identitu odhalit veřejnosti, příznivce hnutí Lapua, Olavi Runolinna, Minnu zastřelil kvůli jejím minulým vazbám s komunisty. Madame Craucher tak zemřela 8. března roku 1932 u svého pracovního stolu na následky střelného poranění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz