Hlavní obsah
Zdraví

Nejmladší osoba s kompletní transplantací obličeje. Katie o něj přišla kvůli zlomenému srdci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: HealthMonitor, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Sídlo nemocnice Cleveland Clinic's Heart & Vascular Institute a hlavní vchod, Cleveland, Ohio

Katie Stubblefield byla překrásná dívka, kterou na škole šikanovali a její přítel ji opustil. V osmnácti letech se rozhodla si vzít život, místo toho se připravila o obličej. Díky transplantaci získala novou šanci na život a dnes motivuje ostatní.

Článek

Těžké dospívání

Katie Stubblefield vyrůstala v křesťanské rodině spolu se sestrou Olívií a starším bratrem Robertem v Lakeland na Floridě. Bývala veselou dívkou, než se její rodina přestěhovala do Mississippi. Na nové škole nikoho neznala, a tak se stala terčem šikany, ačkoliv byla velmi krásná. Situace se ještě zhoršila poté, co její matka přišla o místo učitelky na škole, kterou Katie navštěvovala. Přesto si však Katie našla ve svém životě pozitivní věc, ke které se upínala. Našla si totiž přítele, se kterým plánovala svatbu a společné bydlení.

Osudové vteřiny

V březnu roku 2014 se veškeré její plány na budoucnost rozplynuly, když zjistila, že její přítel píše jiné dívce. Když se ho na zprávy zeptala, přítel se s ní rozešel. Katie se v tom okamžiku zhroutil celý svět a s pláčem šla ke svému bratrovi Robertovi, kterému vypověděla, co se stalo. Robert měl o Katie velkou starost, a tak se rozhodl o celé situaci informovat jejich matku. Jenže během telefonátu Katie učinila velmi impulzivní a osudové rozhodnutí. Odešla do koupelny, vzala bratrovu loveckou pušku a s vidinou vlastní smrti se střelila do obličeje. Robert okamžitě vtrhnul do koupelny a naskytnul se mu otřesný pohled na vlastní sestru, která ležela na podlaze – bez obličeje. Ačkoliv se její zranění jevila jako neslučitelná se životem, Robert neváhal a okamžitě zavolal sestře pomoc. A navzdory všem očekáváním Katie přežila.

Neuvěřitelná práce lékařů a zdravotnického personálu

Brian Gastman, první lékař, který Katie viděl, si nebyl jistý, zda dívka vůbec přežije. Řekl, že za celých 27 let jeho praxe nikdy neviděl tak strašné obličejové trauma. S pomocí patnácti specialistů se mu podařilo stav Katie stabilizovat, ale bylo jasné, že bude Katie potřebovat nový obličej. Kvůli výstřelu totiž přišla o část čela, celý nos, ústa a o velkou část čelisti. Oči se zkřivily a byly těžce poškozené. Po mnoha měsících léčby přišla příležitost a Katie byla schválena transplantace tváře, jelikož psychiatři její pokus o sebevraždu vyhodnotili jako zcela impulzivní čin. Dárkyní obličeje se stala Andrea Schneider, která ve svých 31 letech zemřela na předávkování kokainem. V roce 2017 Katie podstoupila operaci v nemocnici Cleveland Clinic, která trvala 31 hodin a pracovalo na ní 11 chirurgů a několik dalších specialistů. Stala se tak nejmladší osobou, která podstoupila kompletní transplantaci obličeje. Kromě obličeje jí byla transplantována také čelist, zuby a jazyk. Se svým novým obličejem byla Katie propuštěna z nemocnice v srpnu roku 2017.

Nová šance pro život

Katie si z celého incidentu prý nic nepamatuje. Sama byla velmi překvapená, když jí rodiče o jejím pokusu o sebevraždu vyprávěli. Katie je díky transplantaci zase schopná mluvit a jíst, ačkoliv celý život bude potřebovat pomoc rodiny i lékařů. Rozhodla se, že se podělí o svůj příběh a dodnes vypráví o tom, jak jí šikana ovlivnila mysl. V roce 2018 vystoupila v reportáži National Geographic s názvem The Story of a Face (Příběh obličeje), která ukázala, jak složitý a náročný proces je transplantace obličeje. Katie se stala aktivistkou v oblasti prevence sebevražd a snaží se motivovat a podporovat osoby, které si procházejí složitým životním obdobím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz