Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejstrašnější tvor, který kdy chodil po Zemi. Strčil by do kapsy i obávaného Tyrannosaura?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: The Royal Society, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Nejen díky filmům je jedním z nejobávanějších tvorů v historii lidstva Tyrannosaurus, který by dokázal člověka přepůlit jediným stiskem. Existoval však teropod, který byl mnohem větší a těžší. Co by se stalo, kdyby se tito dva potkali?

Článek

Tvorové, kteří by vás zabili jediným dupnutím

Tyranosaurus, který žil přibližně před 68 až 66 miliony lety, je roky považován za vůbec nejnebezpečnějšího dinosaura – ba co tvora, který kdy chodil po zemi. Určitě tomu napomáhá jeho extrémní velikost, kdy dorůstal 12 až 13 metrů, což si můžete přestavit asi jako polovinu tenisového hřiště nebo delší autobus. Na výšku měl pak kolem 3,5 až 6 metrů, což si zase můžete představit jako dvoupatrovou budovu. Něco takového prostě potkat nechcete. Jeho hmotnost se odhaduje na 6 tun, ale některé odhady ukazují i 8 až 14 tun, což už je hned několik dospělých slonů.

Spinosaurus, který žil před 99 až 93,5 miliony let (někde se uvádí i před 112 miliony), měřil podle některých odhadů až 15 až 16 metrů, někde se odhaduje dokonce až 18 metrů, což si zas můžete představit jako dva menší autobusy za sebou. Jeho výška se odhaduje na 5 až 7 metů, což je výška dvou až třípatrové budovy. Jeho hmotnost je odhadována na 12-20 tun, což už se přibližuje váze středního tanku. Jeho lebka měřila cca 1,75 metrů, což je průměrná výška člověka.

Oba by přepůlili člověka jedním skousnutím

Asi nejimpozantnější na těchto tvorech je síla jejich stisku čelisti. Člověk má sílu skusu 1 100 a 1 300 newtony, což odpovídá síle asi 112 až 133 kg. Pro srovnání obávaný bílý žralok má sílu stisku zubů asi 18 000 newtonů, což odpovídá síle asi 1835 kg. No a pak je tu Spinosaurus se svými chabými 11 936 newtony, což je méně než u žraloka bílého - 1217 kg. Jelikož se však nedochovalo dostatečné množství materiálu, jde pouze o velmi přibližné odhady. Dospělý Tyrannosaurus oproti tomu dokázal vyvinout stisk o síle 35 000 newtonů, což odpovídá skusu o síle 3 569 kg. Jeho zuby byly navíc pilovité a určené k drcení kostí a trhání velkých kusů masa.

Foto: Michael Gray z Wantagh NY, USA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Je to právě masivní čelist, kvůli které je Tyranosaurus tolik obávaným tvorem.

Výsledek zápasu těchto terapodů by závisel na mnoha faktorech

Především by záleželo, kde by se T-Rex a Spinosaurus potkali. Zatímco Tyrannosaurus byl králem predátorů na souši, Spinosaurus byl obojživelným predátorem, který se uměl dokonale pohybovat ve vodním prostředí, zde by měl tedy jednoznačnou výhodu. Tyrannosaurus byl těžký a pohyboval se pomalu, ale do karet mu hrála jeho neuvěřitelná síla skusu, které se Spinosaurus se svojí úzkou čelistí nemohl vyrovnat. Stačil by totiž jediný skus, který by byl pravděpodobně pro Spinosaura fatální. Naproti tomu byl Spinosaurus rychlejší a podstatně větší, díky čemuž mohl Tyrannosaura lépe zastrašit. Měl delší mrštný ocas, velký plachtovitý hřbet a kromě toho měl oproti Tyrannosaurovi pohyblivé a také mnohem silnější přední končetiny s ostrými drápy, kterými se mohl velmi účinně bránit v případě boje z blízka. Pokud by se tedy nedostal díky své vyšší hbitosti mezi čelist T-Rexe, měl by slušnou šanci obávaného predátora porazit nebo alespoň zastrašit. Z taktického hlediska měl však výhodu Tyrannosaurus, který byl adaptován na lov velké kořisti, zatímco Spinosaurus lovil především ryby a menší dinosaury.

Je tedy Spinosaurus nejstrašnější tvor, co kdy chodil po Zemi?

Ve skutečnosti existují minimálně tři tvorové, kteří si tento titul vysloužili. Jedním z nich je pochopitelně Tyrannosaurus, který byl ve své době nejobávanějším predátorem na souši. Oproti tomu Spinosaurus byl nejobávanějším obojživelným predátorem. A nejděsivějším monstrem hlubin byl Megalodon, jehož kousací síla mohla dosahovat až 182 200 newtonů, což je 18 600 kilogramů. Ten se však s našimi výše uvedenými bojovníky potkat nemohl.

Jaké by byly vaše šance, kdybyste se s nimi setkali?

Nebudeme si nic nalhávat, byly by takřka mizivé. Ačkoliv mnohé filmy ukazují jiné skutečnosti, realita je taková, že pokud byste se uprostřed přírody setkali se Spinosaurem či Tyrannosaurem, neměli byste příliš velkou šanci na přežití. Přímá konfrontace je vzhledem k jejich gigantickým rozměrům vyloučena, běžnou střelnou zbraní byste jim vzhledem k tloušťce kůže sotva ublížili. A šance, že s sebou na procházku nosíte pušku v ráži .50 BMG je asi stejně pravděpodobná, jako že potkáte terapoda při cestě na houby. Co se týče útěku je to dost diskutabilní. Poslední roky totiž vědci přišli na to, že Tyrannosaurus nebyl zdaleka tak rychlý, jak je vykreslován ve všech filmech a literatuře. Dosahoval prý rychlosti 18 až 53 km/h, což znamená, že by například Usain Bolt měl šanci před pomalejším jedincem utéct. Spinosaurus dosahoval rychlosti až 40 km/h. Rozhodně byste však ani jednoho z nich potkat asi nechtěli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz