Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Příběh nadprůměrně inteligentní opice Koko, která se naučila znakový jazyk a komunikovala s lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wirestock/Freepik

Nadprůměrně inteligentní opice Koko se naučila tisíce znaků ve znakovém jazyce. Projevovala hluboké emoce, byla empatická a také byla velmi kreativní a umělecky nadaná. Stala se celebritou a její smrt oplakávali fanoušci z celého světa.

Článek

Zázračná gorila, která rozuměla lidem

Koko, gorila nížinná, se narodila 4. července roku 1971 v Zoologické zahradě v San Francisku jako Hanabi-ko, což znamená japonsky „ohňostrojové dítě“. Jako mládě byla zachycena v dokumentárním filmu, který přilákal pozornost vědců, a tak se dostala roku 1972 do péče zvířecí psycholožky Francine Patterson, která se stala její trenérkou a ošetřovatelkou.

Francine toužila Koko naučit mluvit s lidmi. Díky neuvěřitelné trpělivosti, lásce a odhodlání ji dokázala naučit znakový jazyk, kdy Koko údajně uměla přes 2000 anglicky mluvených slov a byla schopna vyznakovat více než tisíc slov pomocí gest. Byla schopna se vyjadřovat o svých pocitech, přáních, ale také o svém názoru na svět kolem sebe.

Koko se stala prvním zvířetem, které dokázalo komunikovat s lidmi pomocí znakového jazyka na takto vysoké úrovni. Vynikala svým smyslem pro humor a také byla trochu škodolibá. Její IQ se údajně pohybovalo mezi 75 až 95. Někteří vědci však Francine a její výzkumy kritizovali s tím, že Francine podle nich přizpůsobuje interpretaci znaků gorily podle toho, jak se jí to hodí.

Koko se stala ikonou

Koko nebyla jen prostředkem komunikace mezi zvířaty a lidmi, ale stala se také symbolem ochrany goril a dalších ohrožených druhů. Stala celebritou, která se objevila v televizních pořadech, v reklamách a na titulních stránkách časopisů, jako je např. National Geographic. Její popularita byla obrovská, kdy si získala řadu fanoušků a obdivovatelů pro svou citlivou povahu a inteligenci. Lidé také obdivovali její lásku ke kočkám, kdy Koko měla během života několik koťat, kterým sama vymýšlela jména. Svého prvního šedého kocoura pojmenovala All Ball. Když ho pak v roce 1984 přejelo auto, Koko vyjadřovala hluboký smutek a gesty znakovala opakovaně slova jako „smutné a špatné“. Také napodobovala lidský pláč.

Koko však nebyla jen hvězdou, ale byla především přítelkyní a členem rodiny Francine, která ji milovala. Koko byla schopna rozpoznat, když byla její trenérka smutná nebo unavená, a snažila se ji potěšit svou náklonností. Koko se také uměla umělecky vyjadřovat, kdy malovala obrazy, které byly dokonce prodávány na aukcích. Její obrazy byly považovány za originální a autentické umělecké dílo, které vypovídalo o její kreativitě a o tom, jak vnímá svět kolem sebe.

Setkala se slavným hercem, který v ní probudil optimismus

V rezervaci Gorilla Foundation v Kalifornii, kde Koko prožila většinu svého života, měla svého stálého partnera Michaela, který rovněž uměl znakovat. Když pak v roce 2000 zemřel, Koko upadla do stavu, který se dal přirovnat k depresi. Optimismus v ní probudil až slavný Robin Williams, který se s ní o rok později setkal. Strávili spolu veselé chvilky, kdy poté byla Koko jako vyměněná. Dokonce si našla nového partnera, se kterým strávila zbytek života.

Koko zemřela ve spánku 19. června roku 2018 ve věku 46 let. Její smrt byla pro vědeckou komunitu a fanoušky po celém světě velkou ztrátou. Její odkaz však zůstává živý, kdy rezervace Gorilla Foundation nadále ctí její odkaz a studuje znakový jazyk u lidoopů po celém světě.

Zdroje: BBC, YouTube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz