Hlavní obsah
Lidé a společnost

Skutečná Rose z Titaniku film odmítla zhlédnout. Její osud byl daleko smutnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anonymous Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Marcel Duchamp, Francis Picabia a Beatrice Wood v roce 1917

Srdcervoucí příběh lásky odehrávající se uprostřed tragédie na palubě zaoceánského parníku Titanic si zamilovaly miliony diváků. Skutečná Rose, Beatrice Wood, podle které byl film natočen, se však na film odmítla podívat.

Článek

Rose byla inspirována skutečnou osobou

Kdo by neznal příběh Jacka Dawsona a Rose DeWitt Bukater, kteří se do sebe zamilují na palubě luxusního zaoceánského parníku Titanic, zatímco se neodvratně blíží obrovská tragédie. Jenže mnoho lidí neví, že nejen potopení samotného Titaniku, ke kterému v roce 1912 skutečně došlo, bylo inspirováno skutečnou událostí. I představitelka Rose byla totiž inspirována skutečnou ženou, kterou byla Beatrice Wood. Beatrice Wood se narodila 3. března 1893 v San Francisku v Kalifornii. Její otec novinář byl Brit a matka umělkyně Francouzka. Od dětství proto Beatrice milovala umění a její vášní byla keramika a malba. Ve svých 17 letech se Beatrice přestěhovala se svou matkou do Paříže, kde se seznámila s významnými umělci, jako byl třeba Pablo Picasso nebo Henri Matisse. Tehdy začala svoji vlastní kariéru jako malířka a také hrála v divadle. Po vypuknutí první světové války se s rodiči vrátila do Spojených států do New Yorku, kde vystupovala v divadle pod uměleckým jménem Mademoiselle Patricia. V tu dobu se dozvěděla o Francouzi ležícím v nemocnici, který neuměl anglicky a neměl si tak s kým povídat. Beatrice, která mluvila plynně francouzsky, ho navštívila, aby ho rozveselila.

Její lásky nebyly tak osudové

Při návštěvě pacienta se seznámila s jeho přítelem Marcelem Duchampem, který byl umělcem, a ihned mezi nimi přeskočila jiskra. Ten ji pak seznámil se svým přítelem, kterým byl francouzský básník a spisovatel Henri-Pierre Roché. A tak se Beatrice ocitla v milostném trojúhelníku. Roché jí však nakonec zlomil srdce, stejně jako její další láska, kterou považovala za osudovou. Tou byl zas herec Reginald Pole. Beatrice byla zklamaná a nad vztahy zlomila hůl. Začala se živit jako hrnčířka a později o svém životě napsala knihu. Na rozdíl od filmové Rose tak nikdy nepotkala svou pravou lásku, ačkoliv byla dokonce i vdaná.

Na palubu Titaniku se dostala až ve filmu

Milovník oceánu a vraků lodí, filmový režisér a scénárista James Cameron, se rozhodl použít Beatrice Wood jako předlohu pro Rose do svého připravovaného filmu Titanic, který vyšel roku 1997. Paradoxní je, že Beatrice přitom na palubě Titanicu nikdy nebyla, jelikož v tu dobu zrovna vedla spory se svou matkou o tom, že se chce stát malířkou. Cameron tak do Rose promítl především její vášeň o umění, původ z bohaté a tradiční rodiny a její obdiv k legendárnímu impresionistovi Monetovi. Beatrice poté byla pozvána na premiéru filmu v době, kdy jí bylo již 104 let. Na film se však odmítla podívat s tím, že ví, že bude smutný a ona už nechce být na sklonku života smutná. A jen krátce poté zemřela osamělá ve věku 105 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz