Hlavní obsah
Lidé a společnost

USA má oficiální plán na zombie apokalypsu. Počítá s různými verzemi zombií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: cottonbro studio/Pexels

CONPLAN 8888-11 je plán připravený americkou vládou, který se týká zvládání mimořádné situace a obrany proti hrozbě způsobené zombie apokalypsou. Již na prvním řádku plánu stojí, že se skutečně nejedná o recesi.

Článek

Nejedná se o vtip

Zdá se to jako vtip, ale americká vláda má skutečně plán, který se týká zvládání krizové situace a obrany proti hrozbě způsobené zombie apokalypsou. V minulosti byl přitom zatím jen jeden případ, který velmi vzdáleně připomínal situaci s oživlými mrtvolami, kdy bylo v roce 2006 v kalifornském městě Petaluma provedeno neúspěšné usmrcení drůbeže oxidem uhelnatým. Z hromad mrtvé drůbeže následně vylézaly některé slepice a chodily, dokud jim zcela neselhaly orgány. Přestože zombie apokalypsa je zatím pouze fikcí a oblíbeným námětem pro celou řadu filmů, seriálů či komiksů, zdá se, že americká vláda chce být připravena i na tuto hrozbu. Proto vznikl CONPLAN 8888-11, který byl původně vytvořen v roce 2011 jako cvičný plán pro výcvik amerických vojenských jednotek. Tento plán byl vytvořen jako součást rozvoje strategického myšlení a plánování a měl za cíl testovat schopnost armády reagovat na nekonvenční hrozby, jako jsou oživlé mrtvoly. Obsahuje různé scénáře, které se zabývají zvládáním hrozby způsobené oživlými mrtvolami, zahrnuje plánování a koordinaci akcí pro likvidaci zombie, ochranu civilního obyvatelstva, zajištění základních zdrojů, jako jsou potraviny a voda, a obnovení poškozené infrastruktury. Aby se předešlo spekulacím, že jde pouze o žert, hned na prvním řádku plánu stojí: „Tento plán nebyl ve skutečnosti navržen jako vtip“. Fenoménu zombie využilo i Středisko pro kontrolu nemocí (CDC), které pomocí svého Plánu připravenosti na zombie informovalo veřejnost o tom, jak se v takové situaci chovat.

Oživlé mrtvoly nemají v USA šanci

Plán obsahuje strategii o 31 stránkách, která je rozdělena do tří částí. První fáze se zabývá vytvořením a dodržováním obranného plánu lidstva před oživlými mrtvolami, kdy je hlavním cílem zachránit co největší množství „neinfikovaných“ lidí. Druhá fáze se pak zaměřuje na likvidaci zombií a hrozeb spojených se šířením nákazy. Třetí fáze plánu zahrnuje obnovení poškozené infrastruktury a také práva a pořádku. Stejně jako ve filmech existují různé druhy oživlých mrtvol, i CONPLAN 8888-11 počítá s různými druhy nákazy i zombií. V plánu jsou rozděleny do osmi kategorií, ve kterých se dočtete postup proti klasickým oživlým mrtvolám, proti zombiím vytvořeným neznámým mystickým zdrojem, ale například i o postupu proti zombiím, které dávají přednost před masem rostlinné stravě. Plán se také zabývá formou šíření nákazy, kdy počítá se šířením nákazy například přes patogeny ve vzduchu či bakterie v ústech. CONPLAN 8888-11 také usnadňuje právní otázku ohledně zabíjení oživlých mrtvol. Zákony USA zakazují vojenské násilí proti lidskému a zvířecímu životu, podle plánu by však oživlá mrtvola do této kategorie nespadala. Armáda by tak mohla zombie likvidovat dle libosti.

Zdroje: CDC, Forbes, SCRIBD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz