Hlavní obsah
Finance

Airbnb v Praze v 2023: statistiky a trendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Emil z Investerry

Airbnb v Praze v 2023: statistiky a trendy

Statistiky Airbnb v Praze 2023 a trendy do budoucna.

Článek
Foto: Emil z Investerry

Počet Airbnb bytů v Praze

Počet Airbnb bytů v Praze

V květnu 2023 se přes Airbnb v Praze krátkodobě pronajímá 5.592 bytů (81 % ze všech nabídek) dle Airdna. Někdo říká, že to není pravda, protože to číslo zahrnuje neaktivní nabídky. Nicméně, po hlubší analýze aktuálních nabídek dle čtvrtí na webu Airbnb, lze konstatovat, že počet 5.592 bytů může odpovídat skutečnosti – jenom Praha 1 má více než 1500 „živých“ nabídek.

Kromě bytů se přes Airbnb v Praze pronajímá 1.105 pokojů a 134 sdílených pokojů.

Foto: Emil z Investerry

Velikost Airbnb bytů v Praze

Velikost Airbnb bytů v Praze

V roce 2023 nabídky pražských Airbnb bytů jsou:

  • Garsonky: 11 %
  • Byty s jednou ložnicí tvoří největší část: 56 %
  • Byty s dvěma ložnicemi: 23 %
  • Byty s třemi ložnicemi: 7 %
  • Byty s čtyřmi ložnicemi: 2 %
  • Byty s 5+ ložnicemi: 1 %

Průměrná kapacita pražských Airbnb bytů je 4,4 hostů a průměrný počet pokojů nabízených bytu na krátkodobý pronájem je 1,4 ložnic.

Foto: Emil z Investerry

Ceny pronájmu Airbnb bytů v Praze

Ceny pronájmu Airbnb bytů v Praze

Průměrná meziroční cena za noc v roce 2023 je 104$.

Logicky nejvyšší ceny jsou v prosinci (129$) a nejnižší jsou v únoru (91$).

Samozřejmě, tyto údaje nemají velkou vypovídací schopnost, protože existuje spousta variabilních složek: počet lidí, délka pobytu, typ nabídky (pokoj vs. apartmán vs. dům), vybavení atd. Zprůměrované ceny lze ovšem brát jako vodítko, pokud uvažujeme o ceně za 2 noci pro 2 hosty.

Foto: Emil z Investerry

Obsazenost Airbnb bytů v Praze

Obsazenost Airbnb bytů v Praze

Průměrná obsazenost pražských Airbnb bytů činí 77 %, což je z hlediska ubytovacích zařízení velice dobrý ukazatel.

Nejvyšší obsazenost pražských Airbnb bytů je v srpnu (88 %) a nejnižší je v lednu (55 %).

Logická otázka je, proč nejvyšší obsazenost není v prosinci a nejnižší není v únoru? Odpověď se skládá ze 3 částí:

  1. Prosinec je sice populární, ale pouze druhá polovina, kdežto srpen historicky je nejvyšší sezóna (v našich bytech obsazenost je 96 %).
  2. Únor je nejméně populární měsíc v pražských Airbnb bytech, ovšem je relativně oblíbený pro delší pobyty (1+ týdnů). V lednu hosté spíše odjíždí po Vánocích a Silvestru a zřídka se úspěšně pronajme druhá polovina.
  3. Nejdražší termíny (Vánoce a Silvestr), kde se cena za noc může pohybovat v tisících dolarů, se často "blokují", tj. nechávají se zavřené až do července, aby hostitelé mohli přizpůsobit ceny trhu.

Foto: Emil z Investerry

Počet Airbnb bytů na hostitele

Počet Airbnb bytů na hostitele

většina hostitelů na Airbnb mají více nabídek. Hostitel může nabízet jednotlivé pokoje v jednom bytě nebo více bytů či domů jako celek.

Více než 75 % nabízených pražských Airbnb bytů patří hostitelům, kteří mají více než jeden byt.

Necelých 40 % bytů patří firmám, kteří mají v portfoliu více než 10 bytů.

Dle Airdna největší pražští hostitelé jsou:

  • Michal & Friends – 91 bytů
  • Ruterra Apartment – 90 bytů
  • Prague City Apartments – 74 bytů
  • Seven Keys – 63 bytů
  • Abrupt – 63 bytů

Tato čísla neodpovídají realitě na 100 %, protože se počítá měsíční průměr dostupných, resp. neobsazených bytů přes Airbnb, ovšem jsou skoro přesná – například Michal & Friends ve skutečnosti má 93 bytů a Ruterra přes Airbnb aktuálně nabízí 100 bytů.

Foto: Emil z Investerry

Trendy Airbnb bytů v Praze

Trendy Airbnb bytů v Praze

I když oproti roku 2019 je na pražském trhu Airbnb o polovinu méně bytů, pražské Airbnb zažívá 28% růst oproti poslednímu čtvrtletí 2021 a 2% čtvrtletní růst v roce 2023.

Do budoucna můžeme počítat s následujícími trendy.

Růst poptávky a mírný pokles nabídky

Čím dál více majitelů bytů v centru Prahy a firem, spravujících krátkodobé pronájmy, přechází na střednědobý pronájem. Je to dáno hlavně konflikty se sousedy a rizikem změn v legislativě. Nicméně, lze očekávat, že kvůli současnému stavu pražských realit, počet krátkodobě pronajímaných bytů v Praze v nejbližších 5-7 letech zůstane stejný. Lidé mají čím dál větší zájem o ubytování přes Airbnb a na trhu je o cca polovinu méně nabídek než bylo před 3 lety. Pokud hostitelé zajistí mírové soužití svých zákazníků a sousedů a splní všechny zákonem dané povinnosti – není se čemu bát.

Růst cen za noc

Počet turistů v roce 2023 se očekává stejný jako před COVID-19 ale počet bytů na Airbnb značně klesl. Když poptávka převyšuje nabídku je logické, že ceny jdou nahoru. To se projevuje posledních 14 měsíců – průměrná cena za noc vzrostla o cca 20 %. Očekává se, že s poklesem nabídky tento trend bude pokračovat dál.

Střednědobý boom

Skoro polovinu všech nabízených na Airbnb bytů spravují firmy, které mají 10+ jednotek ve správě, tj. více než 2.000 bytů se pronajímá odborníky. Čím dál více těchto společností se přesouvá buď do hotelnictví (pronajímají a kupují apart-hotely, hotely atd.) nebo do střednědobých pronájmů, tj. servisované apartmány, které se nabízejí na minimálně 1 měsíc. Jelikož Praha je populární destinace pro služební cesty a freelancery, tento typ pronájmu je lákavý – méně operativy (úklid, prádlo, komunikace s hosty), menší riziko (sousedé, úřady, obsazenost, škody), pestřejší nabídka (nemusí být v historickém centru Prahy). Samozřejmě, výnosy ze střednědobého pronájmu nejsou stejně zajímavé jako u krátkodobého (5-7% roční výnosnost ze střednědobého pronájmu vs. 10% z krátkodobého), ovšem spousta firem a investorů sází na jistotu.

Činžovní domy > byty

Investoři, kteří léta vlastní investiční byty, budou čím dál více uvažovat o koupi činžovních domů, kde nebudou mít žádné problémy se sousedy. Navíc, činžovní domy se dají klasicky přestavit na ubytovací zařízení nebo zařízené bytové jednotky nabízet na střednědobý pronájem. Až se situace na trhu pražských nemovitostí uklidní a ceny se vrátí na tržní úroveň, očekává se obrovský zájem o koupi pražských činžovních domů.

Ať už hledáte nemovitost ke koupi, vlastníte investiční nemovitost v centru Prahy nebo uvažujete o koupi činžovního domu v Praze, rádi Vám poradíme. Jsme na trhu od roku 2009 a máme ve správě 110 bytů a apart-hotel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz