Hlavní obsah
Cestování

Centrální park Stodůlky: skvělé místo s dobrou dostupností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epiwoman

Centrální park mám prochozený křížem krážem. S dětmi ho máme rádi, a proto se mu budu věnovat v tomto článku, který by pro někoho mohl být inspirací.

Článek

Centrální park ve Stodůlkách je velmi oblíbený. Tento kus zeleně mezi sídlišti se nachází asi 5 minut chůze od stanic metra B Lužiny, Luka nebo Hůrka. Velký park byl navržen již v původním návrhu Jihozápadního Města z 80. let 20. století, hlavní práce ovšem probíhaly teprve v letech 2001 a 2002. Celý park má rozlohu 39,12 ha. Stanici metra Lužiny Hůrka spojuje nad Nepomuckým rybníkem nepřehlédnutelný 375 metrů dlouhý tubus metra.

Dvě vodní nádrže

V parku jsou dva rybníky – Stodůlecký a Nepomucký. Stodůlecký rybník je využíván jako chovný rybník a vždy na podzim se koná výlov. Nepomucký rybník slouží jako rybářský revír. Část břehu Nepomuckého rybníka je vyhrazena k lovu ryb pro tělesně postižené. Pokud v zimě dostatečně mrzne, na oba rybníky se chodí bruslit.

Foto: Epiwoman

Makču Pikču

Pokud byste měli zájem, můžete si vyšlápnout na proslulou haldu zvanou Makču Pikču. Je odtud pěkný výhled. Na Štědrý den se zde koná již tradiční Běh za Ježíškem. Tohoto populárního závodu na vrchol haldy účastní desítky malých i velkých sportovců.

Hřiště pro děti

Pod tubusem metra u Nepomuckého rybníka na děti čeká hřiště s průlezkami, kolotočem, pískovištěm, skluzavkami a houpačkami, a pokud půjdete směrem ke Stodůleckému rybníku, narazíte na sovu - relativně novou, dětmi oblíbenou průlezku.

Foto: Epiwoman

Venkovní posilovna, stolní tenis, discgolf, pétanque, minigolf, hřiště pro míčové hry

Centrální park Prahy 13 nabízí opravdu široké možnosti vyžití. Venkovní posilovna, dva stoly pro stolní tenis a pétanque se nachází kousek od občerstvení Kuželkárna. Discgolfové hřiště a hřiště pro míčové hry najdete směrem k Nepomuckému rybníku. Druhé hřiště pro míčové hry je naproti Kuželkárně.

Hřiště na minigolf se nachází v západním cípu Centrálního parku. Vstup je zdarma a hůl a míček si můžete zapůjčit v nedalekém kulturním domě Mlejn v ulici Kovářova 4. Doporučuji předem zavolat.

Možnost občerstvení

Nejdostupnějším občerstvením v Centrálním parku je Kuželkárna, která funguje celoročně a seženete v ní vše od sladkého a slaného, můžete si dát pizzu, nakládaný hermelín, utopence, hranolky, párek v rohlíku a spoustu dalšího. V neposlední řadě si můžete v létě pronajmout gril. V areálu Kuželkárny se nachází taktéž toalety, které jsou čisté, udržované a zdarma.

O kousek dál najdete příjemnou restauraci Bernard Pub. Uvaří vám tady skvělé jídlomůžete posedět na zahrádce. V Bernard Pub myslí také na děti. Uvnitř restaurace nechybí dětský koutek a v létě jsou k dispozici venkovní průlezky.

Pokud byste si chtěli zajít na kávu a zákusek, doporučuji Helen's Coffee. Tato kavárna není přímo v parku, ale není od něj daleko a nabídka stojí za to. Kromě dobrých dortíků a kávy se v kavárně nachází překrásné mořské akvárium, které je magnetem nejen pro dětské oči.

Piknik s možností grilování

V letních měsících si můžete v Kuželkárně půjčit gril a užít si grilování s rodinou či přáteli. Zapůjčení grilu na 1 den s cca 2 kg dřevěného uhlí vás vyjde na 349 Kč.

Můžete vidět i letadla

Některé lokality Prahy 13 leží pod letovým koridorem vedlejší dráhy RWY 13/31Letový provoz nad touto lokalitou tedy není výjimečný. V některých měsících je prováděna údržba vzletových, přistávacích a pojezdových drah. V této době se veškerý provoz letadel převádí na vedlejší dráhu a letadla jsou nad parkem vidět častěji. Negativní stránkou může být vyšší hluk. Jsou letadla nad parkem výhodou nebo nevýhodou? Myslím si, že jak pro koho. Někoho tento provoz může obtěžovat, někoho naopak fascinuje. Když letadla prolétají nad parkem, jsou už vcelku nízko. Třeba můj syn se na letadla dívá rád a někteří dospělí také.

Centrální park Prahy 13 doporučuji všemi deseti. Je to skvělé místo k odpočinku, procházkám i aktivitám. Obrovskou výhodou je výborná dostupnost.

Anketa

Byli jste někdy v Centrálním parku ve Stodůlkách?
Ano
75,1 %
Ne
24,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 225 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz