Hlavní obsah
Lidé a společnost

Říct kamarádce, že je tlustá? To se prostě nedělá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Kamarádka vás označí za kouli, rozdává rady, o které nikdo nestojí, a nakonec se zeptá, jestli chcete, aby vaše dcera byla stejně tlustá jako vy. Tohle se prostě nedělá.

Článek

O nevyžádané rady nikdo nestojí, obzvlášť pokud jsou servírovány hulvátsky, bez špetky taktu a empatie. Ať už jde o váhu, vzhled nebo životní styl, se kterým u kamarádek či známých nesouhlasíme, někdy je lepší nechat si to pro sebe. Uznávám, že dobré kamarádky by si měly říkat vše. Jenže pokud víte, že empatie není vaše silná stránka, nejlepší rada je v některých případech žádná rada.

Reaguji na článek autorky, říkající si Mamynka. Text, který jsem si s velkým zájmem přečetla, se týká Mamynčiny obézní kamarádky, jejíž dcera se bohužel pomalu, ale jistě, stává odrazem své matky. Jak sama autorka líčí, tato osoba se od rána do večera cpe nezdravými jídly a pohybové aktivity také nevyhledává. Mamynka se proto v dobré víře pasovala do role samozvané zachránkyně. Je přesvědčená, že zajistí, aby se z kamarádčiny dcery nestala druhá koule. Nápad dobrý, provedení bohužel pokulhávalo.

Gratuluji ke ztrátě kamarádky!

Autorka zvolila léčbu šokem a obézní kamarádky se narovinu zeptala, zda chce, aby dcera byla také takhle tlustá. Raději prý ztratí přátelství, má-li to dopomoct k tomu, že holčička začne jíst zdravěji. Řeknu vám, tohle je vážně majstrštyk. Nebylo by lepší postupovat diplomatičtěji? Mohla si udržet přátelství a citlivým přístupem by pravděpodobněji pomohla k lepším stravovacím návykům.

Kamarádce to mohlo ublížit

Za sebe mohu říct, že forma, jakou Mamynka zvolila, byla velice nešťastná. Na každého sice platí něco jiného, ale zde odhaduji, že pro dámu s kily navíc taková rada byla hodně nepříjemná a mohl se u ní dostavit pocit méněcennosti. Sama si určitě uvědomuje, že má problém s váhou, a já odhaduji, že jej po nevyžádané radě rádoby kamarádky nevyřešila zrovna přípravou zeleninového salátu. Ráda bych se mýlila, ale já sama bych si po takovém kopnutí do ksichtu od kamarádky šla obalit nervy tabulkou čokolády. Tohle by mi fakt ublížilo a sebedůvěra by klesla na nulu. Takovou kamarádku bych nechtěla.

Závěrem

S Mamynkou částečně souzním. Také je mi líto dětí, které jsou obézní a je evidentní, že k tomu významnou měrou přispívají rodiče. Nadbytkem nezdravého jídla a nedostatkem pohybu dětem ničí zdraví a kromě toho se, bohužel, mohou stát terčem posměchu u spolužáků. Přesto si myslím, že lepší by byl empatický přístup, než taková léčba šokem od člověka, kterého jsme měli rádi a důvěřovali mu. Takové podpásovky by si kamarádky dělat neměly. Tečka.

Anketa

Co byste volili vy? Léčbu šokem, nebo empatický přístup?
Léčbu šokem.
22,6 %
Empatický přístup.
29,2 %
Ani jedno. Ať si každý dělá to, co uzná za vhodné.
48,2 %
Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz