Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Pámelník bílý: Práskací kuličky baví děti a živí ptáky. Pozor na jedovatost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Robert Flogaus-Faust, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Pámelník bílý (Symphoricarpos albus) je opadavý keř z čeledi zimolezovitých.

Bobule pámelníku bílého jsou neodmyslitelnou součástí dětských her, při jeho pěstování je však třeba obezřetnost. Bobule jsou totiž mírně jedovaté a mohou způsobit nepříjemné zdravotní potíže.

Článek

Lupací kuličky

Pámelník bílý známe především jako bílé kuličky, které jsme v dětství sbírali za jediným účelem. Při šlápnutí na ně jsme se dočkali specifického lupnutí. Dodnes si pamatuji zaneřáděné slizké chodníky a špinavé podrážky bot. Protože tento keř nevyrostl jen pro srandu dětem, povíme si o něm více.

Pámelník bílý

Keř s lupacími kuličkami se nazývá pámelník bílý a jde o velmi odolný keř z čeledi zimolezovitých. Jeho původ byste hledali v Severní Americe, ale v Česku zdomácněl jako hojně vysazovaná okrasná dřevina dorůstající do výšky až dva metry, i když se rozrůstá spíše do šířky. Zdobí živé ploty, roste v zahradách, parcích i na loukách. Daří se mu prakticky kdekoliv.

Kvete od června do srpna a jeho drobné bělorůžové květy rostoucí v hroznech jsou nektarovým rájem pro včely a motýly. Plody jsou bílé bobule s houbovitou dužinou, na keři vydrží i po opadání listů a někde je najdeme i v zimě. Slouží jako doplněk výživy pro ptactvo.

Foto: H. Zell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Pozor na jedovatost

Pro zvířata i lidi jsou plody pámelníku bílého mírně jedovaté, a to kvůli obsahu saponinů a alkaloidu chelidoninu. Po požití hrozí bolesti hlavy, nevolnost či zvracení. V těžkých případech, po konzumaci většího množství, se mohou objevit závažnější problémy trávicího traktu nebo i bezvědomí.

Dříve využívaný v lidovém léčitelství

Bobule pámelníku bílého měly své místo také v lidovém léčitelství. Kdysi se jimi potírala kůže při popáleninách a sloužily k léčbě opruzenin. Odvar z kořenů a natě se používal například při potížích s močovými cestami, při pohlavních chorobách či tuberkulóze a čaj připravený z kořenů byl prý nápomocný k čištění po porodu.

Závěrem

Pámelník bílý je oblíbený i současnou generací dětí. Stále rády přišlapují bílé kuličky a baví je praskající zvuk. Pokud ale zvažujete, zda si tento keř pořídit na zahradu, kde běhají malé děti a zvířata, opatrnost je vzhledem k jedovatosti na místě.

Anketa

Bavili jste se v dětství praskajícím zvukem při šlápnutí na bílé bobule pámelníku bílého?
Ano.
0 %
V dětství? Baví mě to dodnes.
100 %
Ne.
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz