Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak omezit čas, který děti tráví na mobilních zařízeních?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (StartupStockPhotos)

Mobilní zařízení, jako jsou tablety a chytré telefony, jsou v dnešní době běžnou součástí každodenního života. Děti jsou přitahovány k těmto zařízením kvůli různým faktorům, jako jsou hry, sociální sítě, videa a další zábava.

Článek

Minulý víkend jsem s dcerou vyrazila na hory s několika dalšími rodinami. O dceři jsem ve volném čase skoro nevěděla, protože na chalupě byla jedna holčička, která jako jediná měla k neomezené dispozici tablet, na kterém sjížděla youtube videa a hrála hry. Pro ostatní děti to bylo jako magnet. Jako odpůrkyně tabletů a mobilů pro sedmileté děti jsem to skousla se zatnutím zubů a s tím, že jde jen o dva dny, tak nebudu za potížistku.

Příliš mnoho času stráveného na těchto zařízeních může mít negativní dopad na zdraví a pohodu dětí. V tomto článku se budu zabývat tím, jak omezit čas, který děti tráví na mobilních zařízeních.

Důsledky nadměrného používání mobilních zařízení

Zde je několik důsledků, které mohou nastat:

  1. Problémy s pozorností a učením - Příliš mnoho času stráveného na mobilních zařízeních může vést ke ztrátě pozornosti a zhoršení učení.
  2. Nedostatek fyzické aktivity - Děti mohou mít nedostatek fyzické aktivity, což může vést k obezitě a dalším zdravotním problémům.
  3. Problémy se spánkem - Světlo z mobilních zařízení může ovlivnit produkci melatoninu, hormonu, který řídí spánek. Mnoho času stráveného na mobilním zařízení může vést k problémům se spánkem.
  4. Zhoršení duševního zdraví - Nadměrný čas strávený na mobilním zařízení může vést ke zhoršení duševního zdraví, jako jsou úzkost, deprese a stres.
  5. Sociální problémy - Děti, které často koukají na mobilní zařízení, mohou mít problémy se sociální interakcí a vyjadřováním emocí.

Jak omezit čas na mobilních zařízeních?

Následující kroky vám mohou pomoci omezit čas, který děti tráví na mobilních zařízeních.

Stanovte limity - Stanovte jasné limity pro to, kolik času si děti mohou hrát s mobilními zařízeními. Například můžete určit, že vaše dítě může hrát hry na tabletu nebo telefonu pouze po dobu jedné hodiny denně.

  1. Zákaz mobilních zařízení v určitých situacích - Zakážete dětem používání mobilních zařízení během jídla, v posteli, nebo v jiných situacích, kdy by mohly být nebezpečné.
  2. Sledujte používání mobilních zařízení - Sledujte, jaké aplikace vaše děti používají a kolik času tráví na každé aplikaci. Pokud zjistíte, že některá aplikace zabírá příliš mnoho času, můžete ji omezit nebo zakázat.
  3. Ukažte dětem alternativy - Nabídněte dětem jiné způsoby, jak trávit svůj volný čas. Můžete hrát například deskové hry, sportovat, číst knihy nebo tvořit.
  4. Jděte příkladem - Pokud chcete, aby vaše děti omezily svůj čas na mobilních zařízeních, ukažte, že i vy budete omezovat svůj čas strávený u telefonu nebo tabletu.
  5. Podporujte fyzickou aktivitu - Podporujte své děti k fyzické aktivitě, jako jsou různé sporty nebo procházky.

Mobilní zařízení jsou nedílnou součástí našeho každodenního života, ale jejich nadměrné používání může mít negativní dopad na zdraví a pohodu dětí. Stanovením jasných limitů, sledování používání mobilních zařízení, nabízení alternativních aktivit a podporováním fyzické aktivity můžeme pomoci našim dětem omezit jejich čas strávený na těchto zařízeních a zajistit tak jejich celkové zdraví a pohodu.

Anketa

Jak často děti ve vašem okolí tráví čas na mobilních zařízeních?
Málokdy
0 %
Několikrát týdně
0 %
Každý den
100 %
Vícekrát denně
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz