Hlavní obsah
Aktuální dění

Nepodceňujte tloušťku ledu aneb Kdy je bezpečné vyrazit na zamrzlý rybník?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

V Česku už několik dnů panuje mráz a zamrzlé rybníky lákají zejména děti k bruslení nebo alespoň ke sklouznutí.

Článek

Včera jsem vzala děti na procházku k rybníku, abychom se opatrně podívali, jak po několikadenních mrazech vypadá led. Bruslení je naše oblíbená aktivita, kterou většinou provozujeme na zimním stadionu v rámci veřejného bruslení. Co se týká rizika nechtěného proboření ledu, ledová plocha v uzavřené hale je stoprocentně bezpečná a veškeré obavy můžeme hodit za hlavu. Na druhé straně, venkovní bruslení má své kouzlo, obzvlášť ve dnech, kdy je sice mrazivé, ale krásné počasí. Na blankytně modré obloze svítí sluníčko, vládne bezvětří a my si užíváme pobyt na čerstvém vzduchu. Venkovní bruslení se poštěstí málokdy, ale když už rybník zamrzne a je na něm krásný hladký led bez kamenů a sněhu, máme o to větší radost. Pokud se ale vydáme na zamrzlou vodní plochu, měli bychom si být jisti, že led je dostatečně silný.

Doporučení pro vstup na led

  • Nevstupujte na tekoucí vody. Některé řeky vůbec nezamrznou a jiné zamrznou pouze na krátkou dobu, případně jen v některých místech. Velké nebezpečí s sebou nese také proud, který by v případě proboření mohl tonoucího stahovat pod led.
  • Pokud si nejste jisti, že je led dostatečně silný, zbytečně neriskujte.
  • Je vhodné vzít s sebou parťáka a děti nenechávat bez dozoru.
  • Na rybnících můžete vidět otvory v ledu, které vykotlali například rybáři pro ryby. Nechoďte k nim.

Hasiči uvádí, že ideální bezpečná tloušťka ledu vhodná pro bruslení je 15 centimetrů, minimálně však 10 centimetrů. Jenže jak poznat, že led je silný zrovna 10-15 centimetrů, když vrtačku s sebou běžně nenosíte? Můžete na ledě najít místo s dobře viditelnou strukturou ledu a tloušťku tipnout například dle bublinek, ovšem stále jde jen o nepřesný odhad. Napovědět vám může také počasí. Je-li 5 dní za sebou alespoň 5 stupňů pod nulou, led nabyde síly 10 cm.

Víte, že děti si zkracují cestu ze školy přes led?

Na naší včerejší, již zmiňované, procházce jsme si na led troufli pouze v těsné blízkosti břehu a jen na malou chvíli. Občas jsme slyšeli praskání, ale asi dva metry od břehu na jiné straně rybníku jsme viděli pět desetiletých kluků bavících se házením velkých kamenů. Ze skupinky dětí, která šla cestou ze školy rovnou na led, jsem neměla dobrý pocit, ale uklidňovalo mě alespoň to, že setrvávali u břehu. U těchto kluků byla vidět jistá zodpovědnost.

Po chvíli mě na ledě překvapil jiný kluk na koloběžce bez rodičů, který se toho vůbec nebál, přejížděl z jedné strany na druhou a přes místa, kde je největší hloubka. Přišlo mi to tak nebezpečné a nezodpovědné.

Je pochopitelné, že děti, které chodí ze školy samostatně, se mohou nechat zlákat zamrzlým rybníkem, aniž by si uvědomovaly jakékoliv nebezpečí. Právě díky nezodpovědnosti, se kterou jsem se včera shledala u kluků, bych chtěla apelovat na rodiče, aby upozornili děti na možná rizika. Led v těchto dnech, alespoň u nás, zatím nebyl dostatečně silný. Abychom měli jistotu, chvíli ještě vydržíme. Se současnými mrazy si asi zabruslíme již brzy. A pokud se náhodou oteplí? Pak se smíříme s tím, že využijeme zase jen zimního stadionu, ale v žádném případě nebudeme hazardovat s tím nejcennějším co máme. Se zdravím a se životem.

Anketa

Patří bruslení mezi vaše zimní radovánky?
Ano, chodíme na zimní stadion nebo na kluziště.
14,8 %
Ano, těším se, až si zabruslíme na zamrzlém rybníku.
74,1 %
Ne.
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27 čtenářů.
Foto: Epicwoman

Pevný led by měl mít namodralou barvu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz