Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vážený pane starosto, styďte se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Neetický výrok Pavla Novotného na adresu Aničky Slováčkové u lidí na sociálních sítích vyvolal bouřlivé reakce.

Provokativní projev Pavla Novotného mě běžně neuráží ani nepřekvapuje. Tentokrát ovšem přestřelil.

Článek

Oblíbený starosta městské části Praha-Řeporyje, pod jehož vedením Řeporyje jen vzkvétají, na sebe opět negativně upozornil a já to nechci nechat bez povšimnutí. Nebudu lhát, jeho výrok, který pořádně rozparádil lidi na českém internetu, ze židle nadzvedl také mě. Všichni moc dobře víme, že Pavel Novotný a vulgární slovník k sobě patří jako den a noc, a i když proti jeho osobitému a možná vzhledem k postavení starosty až nevhodnému projevu v podstatě nic nenamítám, ve svém článku se právě kvůli vulgaritám vyhnu většině citací z jeho profilu na sociální síti X.

Než přejdu k podstatě věci, chtěla bych napsat, že ke starostovi Řeporyjí necítím žádnou nenávist, beru ho takového, jaký je a jsem ráda, že pro Řeporyje je, jakožto oblíbený starosta většiny místních obyvatel, přínosem. Co si budeme namlouvat? Je sice svůj, ale v několika rozhovorech, které jsem si poslechla, je mi vlastně částečně sympatický. Jenže pak je zde i ta druhá strana mince. Jeho chování a výroky jsou nejen z mého pohledu občas, ne-li často, bohužel hrubě za hranou a věřím, že dokážou ublížit těm, kterých se to osobně dotýká. Jako třeba nyní, kdy se krutě obul do rodiny Slováčkových.

Nevidí si do pusy

Vše začalo fotografií Felixe Slováčka na sociální síti X, ze které je zřejmá podpora předvolební akce koalice Stačilo!, spojená s KSČM. Aby toho snad nebylo málo, kromě textu tweetu, který jako jediný přikládám, přidal v komentářích následující text.

Dávám mu pokoj asi rok a půl, co vím, že mu zemře dcera. Anička bohužel nemá žádnou šanci. Ale tohle přehnal.

Možná sám nečekal, jakou vlnu nevole, rozhořčení lidí a odsuzující komentáře svým výrokem vyvolá. Chtěla bych věřit, že nechtěl ublížit, jenže necitlivá slova vyznívají dost jasně. Ale co se vůbec divím? Vždyť Pavel Novotný přeci není prototyp citlivého a empatického člověka. Příspěvek záhy smazal a o nevhodném výroku jsme se následně mohli dočíst například na webu eXtra.cz, jehož šéfredaktorem byl v letech 2013 až 2015 shodou okolností samotný Pavel Novotný.

Vulgarity nevadí, neetická slova k vážné nemoci ano

Většina z nás jistě ví, že oblíbená zpěvačka a herečka Anička Slováčková, dcera Dády Patrasové a Felixe Slováčka, už podruhé bojuje statečně s rakovinou. Vždy, když ji vidíme v nějakém rozhovoru, přes jistě náročné období bývá pozitivně naladěna. Anička má můj obdiv, je mi líto, že musí prožívat těžkosti spojené s vážnou nemocí a držím jí pěsti, aby byla v pořádku.

Proč se ale někdo, jako je Pavel Novotný, otírá tak hnusným způsobem o onkologicky nemocného člověka, jehož rodina musí zvládat těžké chvíle, které si spousta z nás nedokáže představit, pokud je sama nezažila? Nerozumím tomu! Proč do politických záležitostí týkající se Felixe Slováčka vůbec zatahuje Aničku a mluví o ní tak negativně? Za tohle by se měl minimálně stydět a nebylo by od věci ani to, aby se nad sebou konečně zamyslel.

Omluva, kterou Pavel Novotný sdílel na síti X, se samozřejmě neobešla bez vulgarit, ale budiž. To je to nejmenší a stejně žádná omluva nemůže vzít zpět vyřknutá slova z nevymáchané pusy starosty, který často, dle mého, bohužel rychleji mluví, než přemýšlí.

Vůbec se nedivím, že výrok Pavla Novotného vyvolal bouřlivé reakce. Nepředpokládám, že by tento článek četl kdokoliv ze zúčastněných, ale přesto bych ráda přidala malý vzkaz na konec.

Vážený pane starosto,

Chápu, že je to asi těžké, ale chtěla bych Vás poprosit, abyste se pokusil vážit slova, pokud jde o záležitosti spojené s úmrtími či vážnými nemocemi. Přemýšlejte, prosím, nad dopadem Vašich slov předtím, než je vyřknete a myslete na to, že krutá slova ubližují, i když Vy je tak možná vůbec nevnímáte. Řekla bych, že osoba Vašeho postavení tohle neetické chování vážně nemá zapotřebí.

S pozdravem a přáním všeho dobrého, E.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz