Hlavní obsah
Lidé a společnost

Paní Vassilyevová: Žena, která porodila 69 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Ilustrační foto.

První manželka Feodora Vassilyeva, rolníka z ruské Šuji, v průběhu čtyřiceti let při 27 vícečetných těhotenstvích přivedla na svět extrémní počet dětí.

Článek

Rolnická rodina 18. století

Kromě toho, že první žena Feodora Vassilyeva porodila obdivuhodných 69 dětí mezi lety 1725-1765, o jejím životě bohužel mnoho informací nemáme. Dokonce není známo ani její křestní jméno, ačkoliv některé zdroje uvádí, že se jmenovala Valentina. Předpokládá se, že se dožila 76 let.

Tato velmi plodná žena žila v době Ruské říše, ve feudální společnosti, která z ní udělala nevolníka. Během této doby byl rolnický život v Rusku obzvlášť tvrdý, proto se rodiny snažily být co největší. Ovšem i podle těchto měřítek byla rodina Vassilyevů velmi rozsáhlá.

První zmínka se objevila v roce 1783 v londýnském The Gentleman's Magazine:

„Feodor Vassilyev, 75letý rolník se těší perfektnímu zdraví Moskvě. Se svou první ženou zplodil čtyři čtyřčata, sedm trojčat a šestnáct dvojčat, tedy celkem 69 dětí z 27 porodů. Jeho druhá žena pak porodila šestery dvojčata a dvoje trojčata, tedy 18 dětí při 8 porodech. Feodor se stal 35krát otcem a měl 87 dětí, z kterých 84 přežilo a jen 3 zemřely. Tuto zprávu, jakkoliv úžasnou, i když to asi závisí na osobním názoru, podal anglický obchodník z Petrohradu svým příbuzným v Anglii. Plodný ruský rolník byl představený samotnému carovi.“

Mnoho zdrojů naznačuje, že tento zdánlivě statisticky nepravděpodobný příběh je pravdivý a že paní Vassilyevová je rekordmankou zapsanou v Guinnessově knize rekordů, co se týká počtu porozených dětí.

Z 27 porodů v prvním manželství tedy vzešlo neuvěřitelných 69 dětí, z čehož jeden pár dvojčat nepřežil. Vždy se jednalo o vícečetná těhotenství.

  • čtyřikrát čtyřčata, tj. 16 dětí
  • sedmkrát trojčata, tj. 21 dětí
  • šestnáctkrát dvojčata, tj. 32 dětí

V druhém manželství Feodora Vassilyeva se z 8 porodů narodilo 18 dětí, přičemž jedno nepřežilo.

  • Šestkrát dvojčata, tj. 12 dětí
  • Dvakrát trojčata, tj. 6 dětí

Predispozice k hyperovulaci

Jak je možné, že jedna žena mohla porodit tolik dětí? Guinnessova kniha rekordů tento rekord vysvětluje tak, že paní Vassilyevová měla predispozici k hyperovulaci (uvolnění více vajíček v jednom cyklu). To výrazně zvyšuje šanci na vícečetná těhotenství, což se stalo v tomto případě. Guinnessova kniha rekordů uvedla, že není nemožné, aby žena během svých plodných let otěhotněla 27krát.

Zdroje:

V článku jsou použity podklady z hesla Feodor VassilyevRuské impérium na Wikipedii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz