Hlavní obsah
Jídlo a pití

Papírová brčka jsou ekologičtější, ale nepraktická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Možná jste to už také zažili. Objednali jste si colu, frappe nebo jiné pití a svou objednávku jste dostali s papírovým brčkem. Pokud jste s pitím příliš nepospíchali, rozmočení brčka na sebe pravděpodobně nenechalo dlouho čekat.

Článek

Snaha o ekologičtější způsob života

Je to už nějaký ten pátek od doby, kdy plastová brčka z restaurací a obchodů začala mizet a nahradila je nová, ekologičtější, papírová. Jedním z hlavních důvodů, proč se redukují plasty, je snaha o snížení negativního dopadu plastů na životní prostředí a zdraví lidí. Plasty se totiž neustále hromadí v životním prostředí a nejsou snadno odbouratelné. Snahou je udržitelnější a ekologičtější způsob života. Alternativními materiály jsou papír, sklo, kovy, bioplasty a další.

Zákon, který zakazuje výrobu a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček v souladu s předpisy Evropské unie, nabyl účinnosti minulý rok a za jeho porušení hrozí pokuta ve výši až 5 milionů korun.

Těmto opatřením rozumím. Také chci čisté životní prostředí a štve mě, když na dětských hřištích vidím pohozené odpadky přesto, že hned u hřiště jsou odpadkové koše. Při procházce přírodou jsou odpadky bohužel taky běžným jevem. A samostatnou kapitolou je velkoobjemový odpad u popelnic, který patří do sběrného dvora. Není ničím výjimečným lednice u popelnice, vana nebo postel. Řekla bych, že oproti tomu jsou dnes už zakázaná plastová brčka jen kapkou v moři.

Papírové brčko v plastovém obalu

Co mi ale hlava nebere? Jednoznačně papírová brčka (dříve plastová) přilepená na plastovém obalu nápoje, která jsou pro jistotu zabalena ještě do plastového obalu. Změna z plastového brčka na papírové kazí požitek z nápoje z níže uvedených důvodů.

Silnější obal papírovým brčkem většinou nejde propíchnout. Pokud se o propíchnutí snažíte s přílišnou urputností nebo už i s naštvaností, propíchnutí se možná zadaří, ale brčko se zlomí. Papírové brčko nějakou dobu vydrží, ale pokud s pitím příliš otálíte, počítejte s papírovou příchutí.

Foto: Epicwoman

Myslím si ale, že situace se zlepšuje a plastová brčka jsou postupně nahrazována brčky z odolnějších materiálů než je papír. Moc se mi líbí například těstovinová brčka.

Papírová brčka jsou ekologičtější alternativou k plastovým brčkům, která způsobují značné množství odpadu a působí škodlivě na životní prostředí. Když ale opomenu jejich nepraktičnost, používání papírových brček vede k těžbě dřeva a spotřebě vody a energie během výroby, což má také negativní dopad na životní prostředí. Nejlepším řešením by asi bylo vůbec nepoužívat jednorázové nádobí.

V každém případě by měli spotřebitelé a firmy více přemýšlet nad svým spotřebním chováním a hledat cesty, jak minimalizovat negativní dopad na životní prostředí.

Anketa

Vadí vám papírová brčka?
Ano
95,8 %
Ne
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3478 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz