Hlavní obsah
Lidé a společnost

Také vás obtěžují nevyžádané hovory?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

S nevyžádanými a obtěžujícími hovory jsme se setkali asi všichni. Těchto telefonátů sice ubylo, ale čas od času se stále objevují.

Umíte zatočit s nevyžádanými telemarketingovými hovory nebo si naopak s pracovníky callcentra povídáte rádi?

Článek

Nabídka levnějších energií, telemarketingový průzkum nebo oznámení, že moje telefonní číslo bylo náhodně vybráno a díky tomu mám šťastný den, protože jsem prý údajně něco vyhrála. Co vám budu povídat, nevyžádané telefonáty bytostně nesnáším, nechci s nimi mít nic společného a volající operátory se snažím odradit různými způsoby. Nejdříve pasivními, ale pokud jsou volající telemarketingových společností natolik urputní, že si nedají říct, volím aktivnější přístup, ačkoliv pro mě není komfortní. V následujícím textu si posvítíme na některé možnosti, jak volajícího odradit, a poté trochu opráším, jak se zpřísnila pravidla, která před necelými 2 roky upravila novela zákona o elektronických komunikacích.

Jak lidé přistupují k otravným telemarketingovým hovorům?

Lidé jsou různí, stejně jako řešení nevyžádaných hovorů, které jsou mnohdy dost otravné. Pojďme se ve čtyřech bodech podívat na nejčastější přístupy lidí k obtěžujícím telefonátům.

  1. Na displeji telefonu vidíte neznámé číslo, jenže protože se nechcete bavit s nikým, koho neznáte, telefonát rovnou típnete a číslo třeba zablokujete. Nevýhodou je, že pokud šlo o důležitý telefonát, nezjistíte to. Na druhé straně, na internetu je možnost tato čísla vyhledat, a byl-li to skutečně nevyžádaný telemarketingový hovor, který řeší více lidí, snadno to zjistíte.
  2. Druhou možností, kterou často používám já, je přijmutí hovoru čistě proto, abych zjistila, s kým mám tu čest. Zjistím-li, že na příjmu je telemarketingová společnost, o které jsem nikdy neslyšela, telefon beze slova pokládám. Tato možnost ovšem není moc účinná, volající to často zkouší znovu a pak nezbývá nic jiného než telefonní číslo zablokovat.
  3. Dalším, a asi také nejlepším řešením, je přijmutí hovoru a zjištění, kde na vás volající vzal kontakt. Pokud nemáte zájem, aby vás nadále obtěžoval, můžete jej požádat, aby na vaše číslo už nikdy nevolal.
  4. Čtvrtou, ale také využívanou možností, ke které se někteří lidé uchylují, je hulvátské chování plné vulgarit a nadávek. Nic pro nás, kteří chceme zůstat trochu na úrovni.

Někomu tyto telefonáty nevadí a možná se mezi námi najdou dokonce tací, kteří si s vnucujícími se pracovníky callcentra povídají rádi.

Anketa

Vadí vám nevyžádané marketingové telefonáty?
Ano.
99,2 %
Ne.
0,8 %
Celkem hlasovalo 261 čtenářů.

Co změnila novela zákona o elektronických komunikacích?

Přesto, že se pravidla pro nevyžádané hovory od 1. července 2022 zpřísnila, stále vás občas překvapí obtěžující telefonáty. Pokud jste před novelou zákona o elektronických komunikacích nechtěli být obtěžováni telemarketingovými hovory, bylo nutné oznámit svůj nesouhlas ve veřejném účastnickém seznamu, jehož účelem je vyhledávání podrobného kontaktu o osobě na základě jejího jména nebo dalších identifikačních prvků.

Nyní se automaticky předpokládá, že o telemarketingové hovory nemáte zájem a pokud náhodou ano, musíte udělit výslovný souhlas o zveřejnění vašeho kontaktu v tomto seznamu. Udělený souhlas je možné kdykoliv a bezplatně odvolat.

Jak se bránit?

Jste-li příjemcem hovoru od společnosti, o které jste v životě neslyšeli, nevyjádřili jste souhlas s marketingovými hovory ve veřejném účastnickém seznamu nebo pokud volající jako zdroj kontaktu označí veřejný seznam či náhodně vygenerované číslo, hovor možná odporuje zákonu o elektronických komunikacích a vy se můžete bránit.

Na webu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) najdete tipy, z nichž vybírám následující:

  • Zeptejte se, kdo volá a odkud vzal vaše číslo. Dotazy volajícího ignorujte.
  • Sdělte volajícímu, že o nabídku ani pokračování v telefonátu nemáte zájem, že jste k tomuto účelu neudělili souhlas ve veřejném seznamu a navíc s danou společností nemáte nic společného.
  • Bez větších průtahů zavěste a obtěžující číslo si případně sami zablokujte.
  • Pokud si myslíte, že hovor byl neoprávněný, můžete se obrátit na ČTÚ se stížností.

Nezoufejte, pokud jste náhodou podlehli, uzavřeli jakoukoliv smlouvu po telefonu a později jste se sami zhrozili, do čeho jste se nechali uvrtat. Nic není ztraceno a na nápravu máte čas. Od ledna 2023 pro spotřebitele totiž platí pravidlo, že u žádné smlouvy nestačí telefonické uzavření a je potřeba také písemné potvrzení.

Za porušení zákona hrozí vysoké pokuty

Český telekomunikační úřad může za porušení zákona udělit tučnou pokutu až do výše 50 milionů korun nebo do výše 10 % z čistého obratu pachatele přestupku. Obrat je počítán za poslední ukončené účetní období.

Anketa

Zaznamenali jste úbytek nevyžádaných hovorů?
Ano.
45,6 %
Ne.
54,4 %
Celkem hlasovalo 103 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz