Hlavní obsah
Lidé a společnost

Taneční mor: Stovky lidí se utancovaly k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Lidé ve Štrasburku v létě 1518 nedokázali přestat tančit. To bohužel vedlo k vyčerpání s následkem smrti.

V roce 1518 se ve Štrasburku odehrál zvláštní a záhadný jev, který se dodnes nazývá taneční mor nebo taneční epidemie. Tento fenomén se projevoval výskytem nekontrolovaných tanečních epizod postihujících lidí, kteří tancovali celé týdny.

Článek

Historické prameny uvádí, že první příznaky tanečního moru se objevily v červenci 1518 u ženy jménem Frau Troffea. Ta najednou začala tancovat na ulici a nedokázala přestat, dokud nezkolabovala vyčerpáním.

Během týdne bylo podobně postiženo dalších více než 30 lidí. Tanečníci tancovali tak intenzivně, že začali také kolabovat. Říká se, že někteří zemřeli na mrtvici nebo infarkt.

Řešení? Více tance

Občanští a náboženští vůdci se domnívali, že řešením je více tance. Proto zřídili cechovní síně pro tanečníky, aby se tam tanečníci shromáždili, hudebníci, kteří by tanec doprovázeli, a profesionální tanečníci, aby pomohli postiženým pokračovat v tanci. To jen umocnilo nákazu a podnítilo nutkání k tanci. Taneční mor si v srpnu 1518 vyžádal 400 obětí a začátkem září začala epidemie konečně ustupovat. Po dvou měsících skončila stejně záhadně, jako začala.

Vzhledem k tomu, že v 16. století neexistovaly moderní medicínské metody, léčba tanečního moru se většinou soustředila na exorcismus, modlitbu a meditaci. Ovšem bez úspěchu.

I když teorií existuje několik, dodnes není zcela jasné, co taneční mor způsobilo. Ve středověku jej považovali za trest svatého Víta. Právě on prý byl tím, kdo přivolal mor na hříšné obyvatele. Příznaky ukazovaly také na nemoci jako syfilis nebo epilepsie.

Moderní teorie

Moderní vědci se snaží taneční mor vysvětlit z psychologického hlediska.

Otrava jídlem: Tanec mohl být způsobený otravou toxickými a psychoaktivními chemickými látkami námelových hub (ergotizmus), které se nachází na obilninách používaných k pečení chleba. Hlavním psychoaktivním produktem námelových hub je ergotamin. Ten je příbuzný s léčivem dietylamidom kyseliny lysergové (LSD-25) a je to látka, ze které se LSD-25 původně syntetizoval.

Tuto teorii vyvrací John Waller v The Lancet: „Tato teorie se nezdá být udržitelná, protože je nepravděpodobné, že by lidé otrávení námelem mohli tancovat celé dny. Ani tolik lidí by na jeho psychotropní chemikálie nereagovalo stejným způsobem. Teorie ergotizmu také nedokáže vysvětlit, proč se téměř každé ohnisko vyskytlo poblíž řek Rýn a Mosela, v oblastech spojených vodou, ale s celkem odlišným podnebím a plodinami.“

Masová hysterie vyvolaná stresem: Waller si myslí, že tanec byl „stresem vyvolaná psychóza“ na masové úrovni, protože region, ve kterém lidé tancovali, byl prošpikovaný hladem, chorobami a obyvatelé také měli tendenci být pověrčiví.

Taneční mor zůstává jednou z nejzáhadnějších událostí v historii Evropy. V té době nebyly dostupné moderní technologie a metody, které by mohly přesněji určit příčiny a mechanismy tanečního moru.

Dnes víme, že mentální poruchy a psychické nemoci jsou reálné a velmi rozšířené problémy. Je důležité brát je vážně a poskytnout lidem přístup k odpovídající lékařské péči a podpoře.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz