Hlavní obsah
Umění a zábava

Fenomén Iron Maiden v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: Eva Frančíková

Iron Maiden vyprodali dvakrát O2 Arénu.

Článek

30. a 31. května 2023 odehrála britská kapela Iron Maiden v Praze dva koncerty v největší české hale O2 Aréně.

Jejich letošní turné má název The Future Past Tour.

Byla jsem na prvním koncertě v úterý a byl to můj již jejich šestý koncert.

Jsem jako vždy nadšená z výkonů hudebníků a šťastná, že se mi podařilo sehnat vstupenku. Ty byly k dispozici od 11. 11. 2022 od 10.00 hodin na portále Ticketmaster.cz a strhl se o ně doslova boj. Já jsem v boji uspěla a vstupenku jsem půl roku doma opatrovala jako cenný papír. Cena vstupenek začínala na 1790 Kč.

Koncert byl vyprodaný za hodinu, tak bylo rozhodnuto, že bude přidán ještě jeden koncert následující den.

Hudebníkům této fenomenální heavymetalové kapely táhne na 70 let, ale běhají na pódiu jako dorostenci. Jejich výkony jsou stále vynikající.

Ptám se sama sebe, jak je to vůbec možné? Sudičky, které stály nad jejich kolébkami byly velkorysé a nadělily jim hudební nadání a disciplínu? K tomu pijí pravděpodobně elixír mládí po cisternách? Zpěváka Bruce Dickinsona navštívila před několika lety nezvaná teta rakovina. On ji vyhodil ze dveří a zpívá mu to stále skvěle.

Je zajímavé, že české publikum kapelu miluje a oni milují české publikum. Velmi rádi se do naší republiky vrací. Bruce se naučil několik českých slov. Například na pódiu říká: „Ahoj, Praho.“

Na pódiu byly jako vždy krásné kulisy, například kulisy japonského paláce k písním z posledního studiového alba Senjutsu, které bylo vydáno v září 2021.

Na koncertech odezněly skladby z výše jmenovaného alba Senjutsu a dále několik skladeb z alba Somewhere z roku 1986 a další klasické pecky.

Kapelu Iron Maiden tvoří:

- Bruce Dickinson - zpěv

- Stewe Harris - baskytara

- Nicko McBrian - bicí

- Dave Murray - kytara

- Adrian Smith - kytara

- Janick Gers - kytara

Tato jedna z nejvýznamnějších heavymetalových kapel kapel v dějinách hudby vlastní také mnoho ocenění. Cenu Grammy, Brit Award a Ivo Novelo Award.

Kapela vznikla v roce 1975 a první album vydali v roce 1980. Od doby založení kapely vydali celkem 16 studiových alb. Všechna alba jsou báječná.

Kapela si získala po celém světě mnoho fanoušků díky krásným a chytlavým melodiím, výbornému zpěvu a nelze opomenout i bezchybná kytarová sóla.

Tak zase příště. Už se moc těším.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz