Hlavní obsah
Finance

Hon na důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je valorizace důchodů spravedlivá?

Článek

V posledních týdnech nečteme a neslyšíme nic jiného než, že nejsou peníze na důchody a v nějakém pravděpodobně nezákoném jednání bylo schváleno, že bude v červnu 2023 nižší valorizace důchodů-400 Kč + 2 %.

Uvědomuje si někdo z hlasujících a z lidí, kteří stále křičí od svých PC do světa moudra o nutnosti důchodové reformy, že důchodci s nízkým důchodem pod 10 000 Kč nikdy nedosáhnou na zvýšení o 400 Kč? Pro tuto skupinu důchodců je červnová valorizace - nevalorizace vlastně výhra. Kolik důchodců pobírá každý měsíc důchod pod 10 000 Kč? Počet neznám, ale málo jich nebude.

Moje dobrá známá šla v loňském roce do předčasného důchodu a ten jí byl vyměřen ve výši 7 500 Kč. Pracovala 45 let.Takže přírodní úkaz? Určitě ne,takových budou zástupy.

Jak je možné, že při všech dosavadních valorizacích dostávají lidé s vyššími a vysokými důchody přidáno mnohem více, než ti s nízkými důchody? Inflace je pro všechny lidi úplně stejná. Při valorizaci důchodů by měli všichni dostat stejnou částku. Tak by to bylo spravedlivé. Je nesmysl, aby některý důchodce dostal přidáno 300 Kč a jeho soused 1 700 Kč. Valorizace je kompenzace negativního dopadu inflace na hodnotné ukazatele, zejména na různé formy důchodů.

Tato inflace dopadne stejně na důchodce s důchodem 7 500 Kč, ale i s důchodem 23 500 Kč. Při zvyšování důchodů je tedy logické přidat všem stejnou částku. Nelze pořád mluvit o jakési zásluhovosti při zvyšování důchodů. Nikdo nemá žádnou zásluhu na inflaci a na zásluhovost tedy musí být brán zřetel pouze při výpočtu důchodu.

Nůžky se mezi důchodci nesmyslně a nespravedlivě rozevírají, že je již nikdo nezavře.

Jak se vlastně žije lidem s nízkými důchody? Dobře určitě ne. Proč mají lidé nízký důchod? Třeba z důvodu, že jsou v důchodu již 30 let a v době, kdy si o důchod žádali byl plat 3 500 Kč. Nemohli tedy státu odvádět více. Nyní jsou za to potrestáni. Musejí každou korunu 6 x obrátit, než ji utratí.

Zajímá to někoho?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz