Hlavní obsah
Finance

Hrob stavebního spoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed hry se pravidla nemění

Článek

Vláda šetří všude kde se dá a možná i tam, kde by šetřit neměla. Jedním z produktů,kde by se šetřit nemělo je stavební spoření. V ČR má třicetiletou tradici. Je zde pět stavebních spořitelen. Tyto instituce půjčují lidem na opravy domů nebo koupi nemovitosti..

Státní podpora se již měnila 2 x směrem dolů a nyní se bude měnit potřetí. Říká se, že do třetice všeho dobrého a zlého. Tato poslední změna je již opravdu poslední, protože bez státní podpory je produkt mrtvý a nikdo o něj nebude mít zájem. Jsou totiž jiné a mnohem výhodnější produkty-spořící účet, vkladový účet, hypotéční zástavní list, investiční fondy, dluhopisy atp.

Lidé si určitě vyzvednou naspořené peníze ze stavebního spoření a přesunou je jinam. Momentálně nabízí stavební spoření úrok ve výši 2,5 % ročně mínus 15 % srážková daň. Takže peníze na takovém produktu při roční inflaci 17% nechá jenom sebevrah.

Nedovedu si představit, zda budou mít stavební spořitelny takové množství peněz, aby všechny své klienty vyplatily.

Dále se domnívám, že v průběhu hry se pravidla nemění a co je psáno, to je dáno. Změna ve smlouvě je možná pouze se souhlasem obou smluvních stran.

Jestliže stavební spořitelna uzavřela s klientem smlouvu o stavebním spoření na dobu 6 let se státní podporou 2000 Kč ročně, tak by měla svůj závazek splnit a tedy rozdílnou tisícovku dát klientovi z vlastních finančních prostředků. Klient nemůže za situaci, že třetí strana-stát vše změnil bez souhlasu klienta.

Co bude s obrovskými budovami, které si stavební spořitelny postavily ? Co bude se zaměstnanci?

Já osobně bych stavební spoření nechala tak, jak nyní je.

Spořit je totiž velmi výchovné a správné.

Ušetříš jenom tu korunu, kterou neutratíš.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám