Hlavní obsah
Finance

Insolvence naruby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Pokud směrnice EU tvrdí, že insolvence má trvat pouze tři roky, tak se tím bude muset ČR bohužel řídit.

Článek

Téměř každý člověk se mylně domnívá, že dluhy vznikají pouze z nebankovních půjček a tudíž je vlastně zcela v pořádku, že dlužník takovému věřiteli nic nebo téměř nic nesplatí. Že si měla taková lichvářská společnost budoucího dlužníka prověřit a nic mu nepůjčovat.

Dlužníkovi nestál nikdo s pistolí u hlavy, že si musí půjčit peníze u nebankovní společnosti na věci, které vůbec k životu nepotřebuje a přecení svoje finanční splátkové možnosti a tím se dobrovolně řítí do dluhové propasti.

Dluhy také vznikají neplacením nájemného, elektřiny, plynu, internetu, telefonu nebo zdravotního a sociálního pojištění.

Člověk, který nemá absenci mozku, tak by si měl předem spočítat, zda na tyto věci bude mít peníze a dle této své aktuální situace telefonovat či netelefonovat a doma topit či netopit.

Věřitel by neměl jenom věřit, že dostane zaplaceno za služby, které poskytl budoucímu dlužníkovi, ale měl by mít zaplaceno skutečně v daném předem dohodnutém termínu.

Platit dnes není moderní, ale moderní je dlužit. Věřitel je dnes brán jako obtížný hmyz.

Jedno moudré přísloví praví: Co nechceš, aby druzí dělali tobě, nedělej ostatním. Nikdo z nás by nechtěl být na straně věřitele, který svoje peníze od dlužníka nikdy neuvidí.

Pokud nemá dlužník nějaký majetek, který lze zpeněžit, tak se mu vůbec nic nestane. Přehoupne se do šedé ekonomiky a je vysmátý jako včerejší lečo. Za první republiky fungovalo vězení pro dlužníky . Myslím si, že to byla správná a velmi prospěšná instituce. Kdyby existovalo takové vězení i dnes, tak by insolvence a exekuce naopak neexistovaly a lidé by měli výbornou platební morálku.

Pokud se vrátíme ke zkrácené době insolvenčního řízení, které má být nyní nově pouze na tři roky, domnívám se, že bude v mnoha případech naprosto bez významu.

Věřitel bude jenom věřit, oddlužení fyzicky vůbec neproběhne, ale svoje zákonem dané peníze dostane pouze insolvenční správce pravidelně každý měsíc.

Dlužník bude oddlužen, aniž by zaplatil svoje dluhy. Pro mne naprosto nepochopitelné a absurdní.

Toto může mít zcela opačný výsledek. Takový výsledek, že lidé uvidí, že dluhy se platit nemusí. Lidé si z toho žádné ponaučení nevezmou a časem se ocitnou v dluhové propasti opět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám