Článek
Jak vzniklo tradiční české cukroví ?
Je to fenomén, který nemá ve světě ani v Evropě žádnou konkurenci.
Tato tradice se udržuje v rodinách po celé generace. Každá rodina má ten svůj zaručený recept na určitý druh cukroví a podle něj pekla již prababička, babička, matka a nyní podle něj peče dcera nebo již také její dcera.
Pečení a ozdobení vánočního cukroví je především o trpělivosti. Spečením jsou v rodinách spojeny i různé rodinné rituály.
Sejde se celá rodina a cukroví pečou společně. Pomáhají i malé děti. Takto strávený předvánoční čas je spojení příjemně strávených chvil s rodinou a blízkými přáteli s radostí společně upečeného cukroví.
Toto vlastnoručně upečené cukroví si rodina rozdělí mezi sebe. Zbyde i na další příbuzné nebo na další blízké přátele.
Cukroví se předává v malých krabičkách jako pozornost s přáním krásných vánočních svátků.
České vánoční cukroví je výjimečné tím, že je miniaturní a je ho více druhů. České hospodyňky připravují 7 nebo i 20 druhů cukroví. Mezi nejznámější patří vanilkové rohlíčky, ořechové pracny, ozdobná slepovaná linecká kolečka nebo hvězdičky, malé
laskonky, bílkové pusinky polévané čokoládou a mnoho dalších druhů. Zajímavostí je také nepečené vánoční cukroví. Mezi nejznámější nepečené vánoční cukroví patří vosí hnízda a kokosové obalované kuličky.
Hospodyňky připravují cukroví s dostatečným předstihem. a dávají ho v krabicích na studené místo uležet.
Odleželé cukroví je mnohem chutnější. Doba uležení je asi 3 týdny.
Každý kousek cukroví je samostatně ozdobený ořechy nebo samostatně obalený v kokosu nebo v moučkovém cukru. To z něj dělá světový unikát.
V jiných zemích mají na vánoce a na slavnostním stole jenom jeden druh sladkého . V Itálii je to tradiční Panettone. Je podobné naší tradiční bábovce, ale je větší a uvnitř jsou rozinky. Prodává se i u nás a musím konstatovat, že je to velmi dobré.
Každý rok si Panettone kupuji.
Cena se pohybuje od 150 Kč - 250 Kč podle velikosti. Prodává se i v ozdobných plechových krabicích a lze je i použít jako vánoční dárek.
V Rakousku také pečou vánoční cukroví. Znají jenom 2 druhy. Jsou to linecká slepovaná kolečka s ovocnou marmeládou a vanilkové rohlíčky. Jiné cukroví v Rakousku nikdo nepeče.
U našich sousedů v Německu pečou tradiční vánoční štolu a perníky, které zdobí většinou cukrovou polevou.
Vánoční štola se připravuje z kynutého těsta. Tento vánoční moučník se nechává asi 14 dnů odležet. Peče se z másla, rozinek, mandlí, kandovaného ovoce a z hladké mouky.
Vše v zahraničí se peče pouze z hladké mouky. Jinou mouku neznají. Hrubá a polohrubá mouka jsou rovněž světový unikát.
Její tvar připomíná Jezulátko, které je zabalené v zavinovačce. V některých německých rodinách je populární tvarohová štola, která je vhodná k okamžité konzumaci.
Tradiční české vánoční cukroví známe od 18. století. Nejdříve se peklo pouze v bohatých rodinách.
V tuto dobu nebyl běžně dostupný cukr a máslo. Byly to drahé suroviny, které si většina lidí nemohla dovolit. Teprve následně se v českých zemích rozvinulo cukrovarnictví a cukr se stal levnější a dostupnější surovinou i mezi chudšími vrstvami obyvatel.
V domácnostech se hodně pekly a následně zdobily perníčky, které sloužily i jako ozdoby na vánoční stromečky.
Dnes se pečou a prodávají moderní verze vánočního cukroví. Například jsem viděla veganské cukroví a bezlepkové cukroví.
Místo másla se k pečení používají různé náhražky jako jsou rostlinné tuky. Tyto výrobky bych již nenazývala tradičním českým vánočním cukrovím.
Pečením vánočního cukroví se zabývá mnoho cukráren a pekařství. Ovšem prodejní cena je podle mého názoru velký špatný.
Viděla jsem 1 Kg cukroví za 900 Kč - 1200 Kč -1750 Kč. 1 Kg cukroví je jeden větší tácek. Nikdy bych si za tolik peněz cukroví nekoupila. Zůstanu u mého oblíbeného Panettone.
