Hlavní obsah

TV + ROZHLASOVÉ POPLATKY = TF + LAPTOP POPLATKY ?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Proč platit a proč neplatit ?

Článek

Velmi mne zaskočila až rozhořčila zpráva, že ten člověk, který má chytrý mobil nebo tablet, laptop či stolní počítač bude platit rozhlasové a  televizní poplatky.

Tohle považuji za absolutní amaterismus křížený s drzostí, aby někdo platil za něco, co ho nezajímá a co nevyužívá. Je také nutné si uvědomit, že ne každé internetové připojení je tak rychlé a tak kapacitně obsáhlé, aby vůbec něco takového bylo umožněno. Neomezený internet s vysokou rychlostí opravdu každý nemá.Ovšem stále nechápu argument, že na dalších přístrojích mimo TV lze sledovat ČT a ČR.Když si koupím v obchodě černé rukavice a černou kuklu, tak přece nejsem automaticky zloděj, ale tyto předměty mohu použít k jiným věcem, než je vykradení banky. Když si koupím rybářský prut, tak také nejsem automaticky rybář a nemusím k němu mít rybářský lístek. Telefon mám na telefonování a psaní SMS. Nemám ho na sledování ČT.

TV a rozhlasové poplatky by mělo nyní platit zhruba o 600 000 lidí více? Z čeho myšlenkově čerpají? Jak k tomuto číslu dospěli? Chápu dobře, že provozovatelé internetové sítě budou povinně hlásit svoje zákazníky? Mobilní operátoři budou rovněž hlásit svoje zákazníky? A to i lidi s předplacenou kartou? Nebo budou prodejci mobilních telefonů a laptopů hlásit, komu prodali zboží?

Pokud vím, tak TV a rozhlasový poplatek se platí v rodině jenom 1 x. Jak budou zjišťovat členy této rodiny? Bude občan veden podle místa trvalého pobytu, nebo podle toho, kde opravdu bydlí? Jak to bude s českými občany, kteří trvale žijí nebo pracují v zahraničí a mají například českého mobilního operátora? Jestli je Pepík Vomáčka trvale přihlášený u své maminky v  Slepé Lhotě, která nemá TV ani chytrý mobil ani počítač, ale Pepík skutečně bydlí u Mařenky Kelišové v sousední Kyselé Lhotě a ta poplatky platí? Tak Pepík bude nebo nebude platit za svůj chytrý telefon?

Je tady opět moc ALE.

ČT a ČR plní nebo již dávno neplní svojí veřejnoprávní roli? Mají přispívat k právnímu vědomí obyvatel ČR? Vytvářejí a šíří programy pro všechny skupiny obyvatel? Poskytují objektivní, ověřené a ve svém celku vyvážené a všestrané informace pro svobodné šíření názorů? Tohle dávno nefunguje. Každý si vyhledá informace na internetu a ne v ČT.Lidem jsou předhazovány komerční seriály, které vysílají zdarma i komerční TV s tím rozdílem, že komerční TV se uživí samy z reklam. Reklamy jsou i na veřejnoprávních médiích. Tak za co platit?

Nedávno jsem někde četla, že si nějaká herečka zlomila nohu a chudinka malá nemohla učinkovat v pokračování jakéhosi seriálu a že tato chudinka přišla o honorář 600 000 Kč. Takže tohle mají platit koncesionáři? Já jí ty peníze nezávidím, ale nechci jí na to ani přispívat.

Ono, když se podíváme do nabídky ČT, tak jejich častý vysoce intelektuální pořad “ Když hvězdy tančí “ nemá také co dělat na veřejnoprávním médiu. To je komerční záležitost a zcela jistě patří na komerční TV.

Mimochodem nejedná se vůbec o malé peníze. Rozhlasové poplatky platí 3,8 milionu lidí. V tomto počtu by měli být i podnikatelé, kteří platí i za více přístrojů, než jeden.Takže počet by měl být ještě vyšší. TV poplatky platí 3,5 milionu lidí. V tom by měli být rovněž zahrnuti podnikatelé, kteří platí za více přístrojů- například hotely.Podnikatelé totiž platí poplatek za každý přístroj. I tento počet je tedy pravděpodobně vyšší. Tyto obrovské cifry mají ještě nabobtnat o dalších 600 000 ?

Já neznám nikoho ve svém okolí, kdo by si někdy no mobilu pustil ČT nebo ČR. Lidé si pouštějí pouze nějakou muziku na YouTube. Neznám ve svém okolí ani nikoho, kdo by si na laptopu nebo tabletu či stolním počítači pustil ČT nebo ČR. Lidé se dnes snaží vyhýbat zprávám, protože jsou téměř všechny zprávy negativní. Když to lidí nezajímá, tyto služby nekonzumují, tak za ně budou povinně platit?

Já osobně jsem ČT neviděla asi 20 let a ČR si nikdy nepouštím.Myslela jsem si, že platím za něco, co opravdu konzumuji a ne za to, co mohu konzumovat.

Co se ČT opravdu povedlo a co nemá chybu byl seriál Chalupáři. Od té doby uplynulo již 48 let.

Má to být další utahování opasků ? Utáhne si opasky i ředitel ČT?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz