Hlavní obsah
Lidé a společnost

Víte, co je to Ocupas?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte? Tak pozorně čtěte.

Článek

Že jste ještě tento pojem nikdy neslyšeli?

Pokud hledáte nemovitost v zahraničí jako chalupu, investici nebo zázemí na důchod ve Španělsku, tak zpozorněte.

Mne samotnou, která také kouká po nějakém malém kamenném domku u moře, kde chci trávit svůj důchod pojem OCUPAS nepřekvapil, ale přímo šokoval. Netušila jsem, že v Evropě je něco takového vůbec dnes možné. Jedná se o španělskou zcela unikátní věc.

Ocupas je divoký nájemník. Takový, který nelegální cestou obývá dočasně neobývaný nebo prázdný dům.

Je to obrovský problém španělského realitního trhu. Ve větší míře se jedná o Katalánsko.

Cizí lidé se nastěhují do prázdného domku, který jim nepatří. Tam se pak chovají jako doma. Ve Španělských zákonech je ustanoveno, že každý člověk má právo na přístřeší, které je zakotveno přímo ve Španělské Ústavě. Toto právo je vyšší než právo na soukromé vlastnictví.

Toto se netýká nemovitostí ve kterých někdo trvale žije, protože v této nemovitosti má její majitel právo na přístřeší.

Pokud se jedná o rekreační nemovitost nebo o dům, který pochází například z dědictví po prarodičích a nikdo v něm trvale nežije, tak se tohoto domu týká problém ocupas.Může se jednat i o další různé situace- například dlouhodobý pobyt osaměle žijícího majitele domu v nemocnici nebo u příbuzného. Pokud mu ocupas obsadí jeho dům, kam se vrátí?

Není mi jasné, jak konkrétně se ve Španělsku definuje slovo dlouhodobě a slovo trvale.

Znám lidi, kteří mají několik bytů nebo domů a chat a své pobyty mezi těmito nemovitostmi střídají.

Pokud divoký nájemník - ocupas obsadí cizí nemovitost, tak majitel této nemovitosti má lhůtu 48 hodin , kdy má šanci něco řešit. Zavolat Policii a samozvaného nájemníka vystěhovat. Důkazní břemeno je překvapivě na majiteli nemovitosti. On musí prokázat, že ještě neuběhlo 48 hodin od obsazení jeho domu. Dokonce jsem se dočetla, že Policie občas vůbec nechce nic řešit.

Pokud od obsazení domu uplyne již 48 hodin, tak Policie nemůže nic dělat. Potom musí majitel nemovitosti získat soudní příkaz k vystěhování samozvaných nájemníků. Celý proces se ovšem táhne asi 6 měsíců až 3 roky. Je pochopitelně velmi těžké zahajovat a vést soudní řízení v cizí zemi a zbytečných peněz na soudní řízení nemá každý nadbytek. Jedná se o částku 3 000 Euro - 4 000 Euro. Celou dobu soudního procesu nezvaní nájemníci bydlí zdarma. Někteří žijí tím způsobem, že co tě nepálí, nehas. Tedy dům a jeho zařízení neplatili ze svých peněz, tak si toho neváží a vesele vše devastují.

Majitel nemovitosti jim ani nesmí odpojit elektřinu a vodu. Pro mne skutečně nepředstavitelné.

Ve Španělsku má mnoho českých občanů svojí nemovitost. Mají tam kamery a alarmy. Ovšem, když se spustí alarm, že mají nezvanou návštěvu, tak za 48 hodin nestihne doma všeho nechat, sednout do letadla a jet řešit se Španělskou policií divoké nájemníky.

Je pro mne naprosto nepochopitelné, že nikdo kompetentní tento problém neřeší a pravděpodobně ani řešit nechce.

V ČR máme na tyto a další podobné případy zákon :

§ 208 tr. zákoník Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru (1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem. (2) Stejně bude potrestán, kdo oprávněné osobě v užívání domu, bytu nebo nebytového prostoru neoprávněně brání.

Jak se říká- jiný kraj , jiný mrav.

Španělsko je krásná země. Byla jsem tam 2 x. Ovšem jejich zákony jako z dob Osmanské říše mne odradily od koupi malého kamenného domku ve kterém chci žít ve svém důchodovém věku.

Španělsko škrtám ze svého seznamu jako lokaci na důchod, protože klid a pohoda je pro mne nejvíc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám