Hlavní obsah
Právo a státní správa

Vražda není vražda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vražda se někdy posuzuje jinak. To je špatně.

Článek

Dne 23.ledna 2022 proběhla v médiích neobvyklá a pro mnoho lidí šokující zpráva, že v malé obci na Mělnicku byl zabit muž, kterému bylo necelých 57 let. Jeho družka Martina ho měla nejprve udeřit vázou do hlavy, muž měl poté ztratit vědomí a jeho družka měla vzít do ruky kuchyňský nůž a tímto nožem ho měla mnohokrát bodnout do břicha a závěrem mu měla amputovat přirození a varlata, které měla dát do lednice. V pár maličkostech se zprávy lišily, ale ve své podstatě se měl trestný čin takto odehrát. Muž vykrvácel a zemřel.

Já jsem se tehdy mylně domnívala, že družka by mohla od soudu odejít za mimořádně brutální vraždu s trestem odnětí svobody minimálně 20 let.

Policisté na místě činu měli zjistit, že tato osoba mluví z cesty, tvrdila, že je někdo přepadl a že viděla neživé bytosti. Byla odvezena na psychiatrii a měla být pod vlivem drog. V tomto zařízení pobyla pouze 14 dnů a následně byla odvezena do vazební věznice. Média tuto brutální vraždu ještě pár týdnů řešila. Viděla jsem rozhovory s několika sousedy a například s prodavačem z místního obchodu. Sousedé povídali do kamery minimálně dvěma reportérům ze dvou komerčních TV, že měl muž-oběť ženu doma týrat, že to u nich doma mělo být velmi ošklivé. Dále měl muž dle výpovědi těchto svědků s nožem v ruce honit svojí družku nahý po vesnici. Pokud to u nich doma opravdu bylo takové, jak sousedé vyprávěli, tak proč to nikdo nenahlásil příslušným institucím pod které spadá řešení takových případů? Je zajímavé, že mluvčí PčR řekla na kameru, že nic takového v této domácnosti neřešili. Z čeho sousedé čerpali konkrétní informace, když s nimi doma nebydleli? Dále měli být oba dva každodenními konzumenty tvrdých drog. Není mi jasné, jakým způsobem by někdo z těchto pravidelných uživatelů drog byl schopen 5 x v týdnu řídit auto, když se společně dopravovali autem do centra Prahy do firmy a večer zpět. Nikdy je nezastavila PČR?

Kde by na takové množství drog brali každý den peníze? To jsou otázky na které neznám odpovědi.

O tomto případu psali i v zahraničním tisku. Ročně se podobných případů v celém světě stane jenom několik.

V červenci 2022 proběhlo s obžalovanou soudní řízení. Na internetové stránce IDNES je možné vidět záznam ze soudní síně- Krajského soudu v Praze. Znalec asi jenom žasne a běžný člověk valí oči. Vražedkyně totiž není vražedkyně, ale osoba, která se konzumací velkého množství kokainu sama přivedla do stavu nepříčetnosti a nebyla schopná rozpoznat protiprávnost svého chování ani ho ovládat. V soudní síni ze sebe udělala oběť. Že ona trpěla, on jí každý den mlátil a sprostě jí nadával. Ona na sobě neměla žádné modřiny? Asi podivnost. V soudní síni řekla, že si z uvedeného dne, kdy zabila svého druha nic nepamatuje a soudci říkala : „Pane“. Na dotaz soudce, zda může své tvrzení o každodenním fyzickém a psychickém násilí prokázat odpověděla, že nemůže. Jakýsi další soused vypovídal v soudní síni a jako svědek uvedl, že si nevšiml, že by tento pár měl mezi sebou nějaké konflikty. Takže nikdo nic neviděl ani neslyšel a obžalovaná nemá žádné důkazy velmi neobvyklého chování svého druha.

Soud poslal vražedkyni - nevražedkyni do věznice na 5 let a nařídil jí protidrogovou léčbu. Soudce déle tvrdil, že obžalovaná užívala dlouhodobě kokain a věděla, do jakého stavu se jeho užíváním dostane. Měla mít v sobě velké množství drogy, které by bylo dle soudních znalců pro uživatele bez zkušeností ohrožující život.

Byla odsouzena dle § 360 opilství: Kdo se požitím nebo aplikací návykové látky přivede, byť z nedbalosti, do stavu nepříčetnosti, v němž se dopouští činu jinak trestného, bude potrestán odnětím svobody na 3 léta až 10 let, dopustí-li se činu jinak trestného, na který zákon stanoví trest mírnější, bude potrestán tímto trestem mírnějším.

Dále soud nařídil, aby obviněná zaplatila příbuzným oběti celkově 160 000 Kč. To mi připadá jako úplný výsměch, ohodnotit lidský život na 160 000 Kč.

Vzhledem k tomu, že oběť znám velmi dobře-znala jsem, tak nedokážu téměř nic z výše uvedeného pochopit. Z celé této kauzy jsem velmi rozhozená. Státní zástupce se na místě odvolal. To, že proběhlo odvolací řízení a s jakým výsledkem se mi zatím nepodařilo vypátrat.

Tento a další podobné případy múžou být i motivací pro lidi? Když se člověk vyleje jako váza či požije nějaké psychotropní látky, tak se přece může prakticky beztrestně dopouštět vraždy či jiných trestných činů? Obzvláště v tomto případě, když si obžalovaná vzala drogy sama a dobrovolně a věděla co způsobují.

Případ budu sledovat dále, protože takový tragický konec si poškozený-oběť určitě nezasloužil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz