Hlavní obsah
Umění a zábava

Co se mi nelíbilo na seriálu Smysl pro tumor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Skončil seriál, který polidštil vážně nemocné a dokázal brát rakovinu s nadsázkou. Klobouk dolů, ale… opravdu si Smysl pro tumor zaslouží všechny ty chvalozpěvy od veřejnosti i kritiků? Nemyslím si.

Článek

1. Mnoho tumoru, málo humoru

Asi bych spočítala na prstech jedné ruky libovolné animované postavičky nebo dokonce Lego panáčka, kolikrát jsem se u seriálu opravdu zasmála. To, že vidíme průjem švagra hlavního hrdiny a u toho patřičné zvuky, vtipné určitě je, ale tak pro děti do čtyř let. Nejhorší ze všeho ale bylo několik rádobyvtipných scén, kde pointa byla jasná jak facka od samého počátku, ale přesto musel divák protrpět neuvěřitelně dlouhou dobu, než mu vysvětlili něco, co už dávno věděl. Kdo proboha neprohlédl, že v autě se každý z Filipových rodičů baví o prodeji něčeho jiného (obrazu a dlaždic)? Komu nebylo okamžitě jasné, že Filipova matka kritizuje fotografie přímo před autorem? Kdo netušil, že milenec Filipovy matky pro ni na výstavě rozhodně nechystá děkovnou řeč, když to byl tak jasný slizoun a snob?

2. Podnikat přes e-shop je ta nejjednodušší věc na světě

Takže to jediné, co je třeba k úspěšnému podnikání, jsou funkční webovky s e-shopem! No výborně, hned si jdu taky nějaké založit. Opravdu může jediná dívka navíc s prací prodavačky zvládat všechno od pletení veškerých nabízených čepic přes distribuci, placení, komunikaci se zákazníky apod. a u toho ještě randit a trávit veškerý volný čas s hlavním hrdinou? Samozřejmě bez jakéhokoliv stresu, že nestíhá… Wonder woman okamžitě přejmenovat na Hanku!

3. Nepochopitelné uvažování ženských hrdinek

Pro muže musí být těžké porozumět ženám, když ani já, žena, se nechytám. Máme tady dvě vedlejší kladné hlavní hrdinky (Filipovu matku a sestru), se kterými bychom se nejspíš měly ztotožnit. Ty se sice zdají nešťastné, ale ve skutečnosti jsou šťastné, protože mají rodinu a děti. A na druhé straně tu máme snobskou blonďatou mrchu, která se zdá šťastná, ale uvnitř musí být nešťastná, protože je to kariéristka, co ze sobeckých důvodů nemá děti. Jaroslavě strašně vadí, že se o ni manžel vůbec nezajímá, a to jediné, co miluje, jsou dlaždice a cyklistika. Opustí ho, vyspí se s fotografem, který o ni pak ztratí zájem, a najednou začne znovu strašně chtít manžela zpět. Proč, když se na důvodu odchodu v podstatě nic nezměnilo? Proč, když tak moc nenáviděla dlaždice, začne najednou dobrovolně pracovat v jeho obchodě?? Filipově sestře zase vadí, že manžel je líný a je na všechno sama. A její řešení? Místo toho, aby to s ním probrala a věci změnila, tak s ním má další dítě. No, hodně štěstí, dámy…

4. 100% happy end

Filip se nám uzdravil, a rakovina navíc zázračně uzdravila jeho promiskuitu. Jeho rodiče se vášnivě líbají, takže Filipova matka už navždy bude spokojená s tím, že má doma někoho, pro koho bude na stém místě daleko za dlaždicemi a cyklistikou, ale hlavně, že ji manžel nechce opustit a vystavovat ji nahou. Filipova sestra zase bude navždy šťastná se svou karikaturou muže, který umí jen jedinou věc - dělat děti. V kontrastu s touhle selankou se jeví i konkurenční Táta v nesnázích, kde na závěr dvě nejlepší a láskou zklamané kamarádky probírají, proč jsou kolem nich všichni tak šťastní, téměř jako antická tragédie.

I když mě seriál Smysl pro tumor v mnohém zklamal, tak pokud nakonec pomůže skutečným nemocným a například zvýší počet dárců kostní dřeně, pak je samozřejmě veškerá moje kritika, jak by řekl náš bývalý pan prezident, naprosto, ale naprosto bezpředmětná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz