Článek
Kolik káv denně pijete aneb jak to vlastně je?
Že kofein na nás účinkuje jako červená na býka, se všeobecně ví již dávno. Je stimulant a povzbuzuje. Osobně znám lidi, co by při představě, že si ráno nevypijí svou kávičku, omdleli, nebo vás za takovou myšlenku aspoň poslali někam! Jestlipak ti dotyční maniaci ví, že kofein je prakticky sloučeninou takových prvků, jako je dusík, kyslík, uhlík a vodík. Ještě že tam není hliník, to by pak bylo na nic, je známo, že hliník se odstěhoval do Humpolce!
Ale vážně, káva byla považována za zázračný lék již v 6.století před naším letopočtem! Kofein je však obsažen i v čajovníku, kakaovníku, maté, guaraní, dokonce v čokoládě,oříškách nebo coca cole.
Jsme opět u odborníků, na ty se totiž můžeme vždy vymluvit, nicméně ti tvrdí, že dávka kofeinu denně jsou zhruba 3 šálky denně. Ha a teď tomu nerozumím! Měla jsem možnost hostovat na delší dobu v Itálii a tam byste s touto hypotézou opravdu neuspěli! Tento národ na kávě žije!
A na jaké kávě! Našeho tradičního turka absolutně nejen neuznávají, nýbrž pokud vás ho ze slušnosti nechají aspoň připravit, ohrnou pysky jak bernardýn a s díky vám naznačí, abyste si ho laskavě vypili sami. A to ještě přitom kývají hlavou jako pejsek v autě. A tak jsem začala sondovat.
I v Itálii platí, co člověk, to jiný přístup. Ale u velké skupiny lidí jsem přestávala počítat až u sedmé kávy. Je sice pravda, že někteří vědci nás lakují tím, že kofein pomáhá odbourávat tuky, ale slepičím rozumem mi došlo, že to by byli italové nejhubenější národ na planetě a ujišťuji vás, že téměř opak je pravdou! Asi proto pak na ně sedí další hypotéza, že povzbuzující účinky trvají zhruba 40-50 minut. Takže kávička ráno, kávička s kolegou v práci, kávička před obědem, po obědě, kávička po vyčerpávající dvouhodinové práci, kávička na cestě domů, kávička doma a kávička u posezení s přáteli .Kolik jste jich napočítali? Nějaké příležitosti jsem vynechala, abyste nezískali dojem, že naši italští přátelé za pár let zruinují veškeré kávovníkové plantáže.
Kávy existuje mnoho druhů a kdo si tomu hoví, jistě je všechny zná. I zde se firmy předhánějí s vychvalováním a vysvětlováním téměř celého cyklu výroby. Většině spotřebitelů však stačí, že je v regálu supermarketu nejlevnější. No ano, pravá káva je jen pro fajnšmekry. Ovšem nepřála bych vám se s nimi setkat. Toho štěbetání o tom, jak ji připravit, tisíce způsobů, jakou vodou, kolik gramů, jaký přístroj použít, jaké filtry, jak často čistit kávovar, jakou značku přístroje, aby využil potencionál právě téhle kávy…Odkud vlastně? U nás se všeobecně zná káva brazilská. Avšak není to tak jednoduché, jak se zdá. Vyjmenovat všechna místa na světě, kde se pěstuje, je opravdu na dlouhé lokte. Kávovník vyžaduje teplé a vlhké klima, takže asi neuvěříme, že by ho pěstovali ve velkém Sibiřané, že? Jen tak namátkou - dvě třetiny světové produkce pochází z Latinské Ameriky. V pořadí pak stojí Afrika, hlavně Etiopie, dále Madagaskar, indonésská klika v čele s Jávou a Sumatrou. Rovněž do havajské kávy se vkládají velké naděje. Prý je lákavě podivuhodná! Že by?
Pro všechny lidičky na světě však platí, že káva lidstvo obohatila o víc než jen její účinky. U kávy se jedná, u kávy se relaxuje, u kávy se lidé usmiřují či je napadají fantastické myšlenky, u kávy jsme sociálně komunikativní tvorové, a to je opravdu moc a moc dobře.
Přeji hezké posezení u jakékoliv kávy, koneckonců není to jen o ní, že?
