Hlavní obsah

Tvorba obrázků pomocí umělé inteligence. Ale jak přesně to funguje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eva Porschová

Tvorba s AI

Tvorba obrázků pomocí umělé inteligence se stává stále oblíbenější a stále dokonalejší. Ale jak přesně to funguje? A jaký je nejlepší způsob, jak umělé inteligenci popsat, jaký obrázek chceme vytvořit?

Článek

Tvorba obrázků pomocí umělé inteligence se stává stále oblíbenější a stále dokonalejší. Ale jak přesně to funguje? A jaký je nejlepší způsob, jak umělé inteligenci popsat, jaký obrázek chceme vytvořit?

Umělá inteligence vytváří obrázky na základě dat, které jí byly poskytnuty. Její schopnost vytvářet obrázky je založena na strojovém učení, konkrétně na procesu zvaném hluboké učení. To umožňuje umělé inteligenci „naučit se“ jak vypadají různé objekty, scény a obrazy tím, že se podívá na tisíce, nebo dokonce miliony příkladů.

Jak tedy umělé inteligenci říct, jaký obrázek chceme vytvořit? Ta odpověď je složitější a záleží na specifickém modelu umělé inteligence, který používáte. Některé modely mohou vytvořit obrázek na základě jednoduchého popisu, jako je „kočka“ nebo „pes“. Jiné modely mohou vyžadovat podrobnější popis, jako je „kočka sedící na pohovce ve slunné místnosti“.

Je možné na základě jednoho popisu vytvořit více obrázů? Bude tedy každý jiný, nebo se mohou podobat?

Ano, je možné na základě jednoho popisu vytvořit více obrázků. To je jedna z klíčových vlastností umělé inteligence v oblasti generování obrázků. Umělá inteligence je schopna vytvářet nekonečné variace na téma zadaného popisu. Tyto obrázky se budou lišit v detailech a kompozici, ale budou stále odpovídat zadanému popisu.

Co se týče podobnosti mezi těmito obrázky, to záleží na konkrétním modelu umělé inteligence, který používáte. Některé modely mohou vytvářet obrázky, které jsou si velmi podobné, s jen malými variacemi. Jiné modely mohou vytvářet obrázky, které jsou si méně podobné, s většími variacemi v detailech a kompozici.

Takže ano, umělá inteligence může na základě jednoho popisu vytvořit více obrázků, a tyto obrázky se mohou podobat v základním tématu, ale lišit se v detailech a kompozici. To je jeden z důvodů, proč je tvorba obrázků pomocí umělé inteligence tak fascinující a nabízí tolik možností pro kreativní výraz.

Podívejte se, jak může AI z jednoho popisu obrázku vytvoř kolekci velmi podobných obrázků.

Tak co je tedy lepší? Jednoduchý popis nebo podrobný popis? Odpověď na tuto otázku závisí na tom, co chcete dosáhnout. Pokud chcete, aby obrázek byl co nejvíce podrobný a specifický, pak je podrobný popis pravděpodobně lepší volbou. Ale pokud jen chcete, aby umělá inteligence vytvořila nějaký obrázek na základě daného tématu, pak by mohl stačit jednoduchý popis.

Důležité je také si uvědomit, že umělá inteligence je stále vývojovou technologií a její schopnosti v oblasti tvorby obrázků se neustále zlepšují. To znamená, že i když dnes může být pro vytvoření konkrétního obrázku potřeba podrobný popis, v budoucnosti by mohla být schopna vytvářet stejně detailní obrázky na základě jednoduchých popisů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz