Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čtyřnohá dívka z Texasu: M. Corbin měla od pasu dolů vše zdvojené. K údivu lékařů porodila pět dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Charles Eisenmann (1855-1927), Public domain, via Wikimedia Commons

Myrtle Corbin je známá také jako „Čtyřnohá dívka z Texasu“. Narodila se s vrozenou deformitou, díky které se proslavila u cirkusu a vydělávala velké peníze. I přes svůj handicap a pochybnosti lékařů zvládla porodit pět dětí.

Článek

Myrtle Corbin se narodila 12. května 1868 v americkém státě Tennessee. Poté, co ji matka porodila, zdálo se miminko zcela v pořádku až na jednu věc – Myrtle se narodila se 4 nohama. Anomálii, se kterou se děvčátko narodilo, se říká odborně dipygus. Jedná se o vrozenou deformitu, kdy má člověk od pasu dolů, zjednodušeně řečeno, vše zdvojené. Na následných pravidelných prohlídkách nebylo zjištěno, že by miminko sužovala nějaká jiná nemoc, v dokumentech bylo uvedeno, že je Myrtle „zdravá a dobře prospívá“.

Malá Myrtle vyrůstala se sedmi sourozenci, ani jeden z nich touto poruchou netrpěl. Během let se lékaři snažili odhalit příčinu toho, proč u Myrtle došlo k této anomálii, nakonec došli odborníci k tomu, že se tak pravděpodobně stalo rozštěpením osy jejího těla, kdy vznikly dvě pánve. Ke každé pánvi pak náležely dvě nohy a chodidla. Zdvojené byly od pasu dolů i orgány. Dívka měla dvě dělohy a vagíny. Dívčiny vnitřní nohy byly slaboučké a krátké. Chodit s nimi nešlo, pohybovat ale ano.

Stala se cirkusovou hvězdou

Myrtle Corbin si během let zvykla na to, že přitahuje pozornost lidí. Její otec viděl v jejím atypickém vzhledu potenciál. Poté, co začal vybírat drobný poplatek za to, že Myrtle předvede lidem v okolí, mu došlo, že by to mohl být zlatý důl. V 19. století v cirkusech vystupovali lidé s různými deformitami, tyto show byly divácky velmi populární. Není se co divit, že když pořadatelé těchto akcí spatřili Myrtle, ihned jí nabídli angažmá v cirkuse. Bylo jí 13 let, když začala vystupovat. Později otec Myrtle nechal zhotovit i i letáky a dal inzeráty do novin, aby svou dceru učinil ještě známější. Redaktoři ji vykreslili jako jemnou dívku s milou povahou.

Myrtle se v tomto oboru povedlo prosadit, na její show přicházeli stále další a další zvědaví diváci. Měla si přijít na 450 dolarů týdně, což v té době bylo nadstandardní ohodnocení. Pracovala i pro slavného showmana P. T. Barnuma. Časem se jí začalo přezdívat „Čtyřnohá dívka z Texasu“. V 18 letech se však rozhodla své působení u cirkusu ukončit a vydat se jinou životní cestou. Byla totiž už unavená ze vší té pozornosti, které se jí dostávalo. Po jejím odchodu se objevili podvodníci, kteří se snažili předstírat, že trpí stejnou vzácnou deformitou. Rychle však byli odhaleni.

Porodila pět dětí

Po skončení vystupování u cirkusu se Myrtle Corbin seznámila s mužem jménem James Bicknell. Tehdy jí bylo 18 let a James byl v tom čase studentem medicíny. Pár se vzal a o rok později se Myrtle podařilo otěhotnět. Lékaři však byli zpočátku ohledně jejího těhotenství skeptičtí, dokonce Myrtle radili zvážit i potrat. Nevěřili totiž, že by kvůli své raritní anatomii (zdvojeným reprodukčním orgánům a 4 nohám) byla schopná dítě donosit a porodit. To ale nastávající matka odmítla. Těhotenství bylo náročné a rizikové, ale vše nakonec dobře dopadlo. Manželé spolu měli nakonec celkem pět dětí, čtyři dcery a jednoho syna. Údajně měla tři děti porodit jednou vagínou a dva potomky druhou vagínou. Zajímavostí je, že menstruace u ní prý probíhala vždy zároveň, ale vylučování moči nikoliv.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Myrtle Corbin spolu s manželem a dcerou

Myrtle po založení rodiny žila poklidným životem v Texasu mimo zraky veřejnosti. Maximálně svolila k tomu, aby se její jméno a diagnóza objevily ve vědeckých časopisech, ale k cirkusu už se nikdy nevrátila. Zemřela roku 1928, podlehla následkům streptokokové kožní infekce. Tehdy nebyla dostupná léčba, která by jí zachránila život. Po pohřbu byla její rakev zalita betonem z důvodu, aby její tělo neodcizili vykradači hrobů. Rodina Myrtle se totiž obávala, že by dívka nemusela dojít pokoje ani po smrti a její mrtvola by mohla být prodána na černém trhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz