Hlavní obsah
Lidé a společnost

Velbloudí dívka Ella Harper: Cirkusová hvězda se topila v penězích, štěstí jí to ale nepřineslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Velbloudí dívka Ella Harper se díky svému nezvyklému vzhledu stala hvězdou cirkusových show. Během své kariéry vydělala jmění, štěstí jí to ale nepřineslo. Kromě zdravotních potíží se musela vyrovnat i s několika rodinnými tragédiemi.

Článek

Ella Harper přišla na svět dne 5. ledna 1870. Narodila se ve městě Hendersonville, v americkém státě Tennessee. Měla ještě bratra – dvojče, jménem Everett. Chlapec se však dožil jen tří měsíců. Ella vyrůstala v rodině farmáře, měla tři starší sourozence – Sallie, Willie a Jessie. Ella se narodila se vzácným postižením, které se odborně nazývá genu recurvatum. Jedná se o deformitu dolních končetin, která byla v minulosti spojována s křivicí. Toto ortopedické onemocnění způsobuje ohnutí kolen dozadu, právě pro tento charakteristický fyzický rys se dívence časem začalo přezdívat „Velbloudí dívka“.

Stala se hvězdou cirkusu a vydělala balík

Kvůli špatné hybnosti kolen chodila Ella Harper po čtyřech. Jednou svou chůzí upoutala pozornost členů cirkusu. Ti se rozhodli učinit jí nabídku na účinkování v jejich show. Elle bylo 12 let, když začala vystupovat. Zpočátku byla k vidění v rámci představení v okolí St. Louis a New Orleans, časem ale pro velký úspěch začala cestovat i do jiných amerických států s kočovným cirkusem Nickel Plate.

Netrvalo dlouho a Ella Harper se stala hvězdou. Lidé její představení milovali. Nenechala spát lidskou zvědavost a poutala pozornost v každém městě, kam cirkus přijel. Při představeních ji doprovázel velbloud a diváci často porovnávali její ohnutá kolena s těmi zvířecími. Někteří si dokonce začali špitat o tom, že dívka je napůl velbloud, což byl samozřejmě nesmysl.

Účel to však splnilo, dívka si toužila vydělat peníze na školu, a to se jí dařilo. Její popularita s každým vystoupením rostla. Začala pózovat pro cirkusové plakáty a rozdávat své vizitky, kde byl uveden její zdravotní stav a cíl, kterého by ráda dosáhla. Na vrcholu své kariéry se jí povedlo vydělávat 5000 dolarů týdně, což je částka, která by i na dnešní dobu byla velmi vysoká. Ella Harper původně chtěla pouze získat peníze na studium, nakonec se díky kariéře u cirkusu topila v penězích. Do předčasného důchodu odešla v 16 letech, toužila totiž studovat.

V osobním životě příliš štěstí neměla

Od té doby se zdálo, že se po Elle Harper slehla zem. Veřejnost neměla o „Velbloudí dívce“ žádné informace. Dnes už víme, že se Ella Harper stáhla do ústraní, aby dokončila školu, což se jí podařilo. Posléze chtěla žít klidným rodinným životem. V roce 1890 ji však postihla první tragédie, když při požáru domu zemřel její otec. Její bratr následně zemřel o pár let později. Ella Harper poté žila jen s maminkou a s jednou svou neteří.

Ve svých 35 letech se provdala za muže jménem Robert Savely. Páru se narodila holčička, kterou pojmenovali Mabel. Když jí však bylo pouhých šest měsíců, náhle zemřela. Elle se po tragické ztrátě milované dcerky nepodařilo už znovu otěhotnět. Proto se rozhodli adoptovat děvčátko, kterému dali krásné jméno Jewel. Avšak rodinu znovu postihla tragédie, když miminko ve třech měsících věku zemřelo. Jejich manželství však tyto těžké zkoušky přečkalo, společně se následně rozhodli přestěhovat do Nashvillu a začít znovu. Dle dostupných záznamů Ella zemřela ve věku 51 let na rakovinu tlustého střeva. Je pohřbena na hřbitově v Nashville.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz