Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ptačí dívka Minnie Woolsey: Proslavilo ji vzácné onemocnění. Výsměch publika snášela do svých 80 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: chandoo, Public domain, via Wikimedia Commons

Osud byl k Minnie Woolsey velmi krutý. Trpěla vzácnou poruchou, která ji učinila postiženou jak po mentální, tak po fyzické stránce. Přesto se dokázala prosadit jako hvězda zábavných show. Vystupovala do svých 80 let.

Článek

Minnie Woolsey, která se později proslavila jako „ptačí dívka“, se narodila v roce 1880 v americkém státě Georgia. O jejím raném dětství toho moc nevíme, známým faktem ale je, že byla jako dítě umístěna kvůli svému postižení do ústavu pro duševně nemocné. Dívka totiž trpěla vzácným onemocněním, tzv. Seckelovým syndromem. Jedná se o dědičnou poruchu, kdy se růst plodu v těhotenství zpomalí, a děti se rodí nejenom s velmi nízkou porodní hmotností, ale také s atypickými fyzickými rysy. Někdy se této poruše také přezdívá „syndrom trpaslíka s ptačí hlavou“.

Jedinci narození se Seckelovým syndromem mají malou hlavičku, uzoučký obličej, velké oči a uši a nos, který se trochu podobá ptačímu zobáčku. Minnie Woolsey byla ještě k tomu bez vlasů a bezzubá. Měla mírné postižení intelektu a velké potíže se zrakem – byla téměř slepá. Z tohoto důvodu musela nosit brýle se silnými skly.

Z pacientky léčebny hvězdou zábavných show

Start do života měla Minnie Woolsey těžší, než si většina z nás vůbec dovede představit. Vyhlídky rozhodně nebyly růžové, zdálo se, že zbytek života Minnie Woolsey stráví zavřená za zdmi ústavu pro choromyslné. Odtud jí ale „vytáhl“ bavič, který v Minnie viděl potenciál, jak vydělat spoustu peněz. Tou dobou totiž byly v kurzu různá obludária a „freak shows“, ve kterých byly lidé s neobvyklým vzhledem za hvězdy.

Její první rolí byla indiánka Minnie-Ha-Ha v komediální hře. Zpočátku byla Minnie Woolsey velmi plachá a stydlivá, ale velmi rychle se do role vžila, a diváci si ji nakonec zamilovali. I ona si posléze jejich potlesk a pozornost vychutnávala plnými doušky. Obecenstvo bavila tancem a blábolením. Začalo se jí říkat „Koo Koo ptačí dívka“ nebo také „Koo Koo slepá dívka z Marsu“.

Role ve filmu

Minnie Woolsey se nikdy nesnilo o tom, že by si někdy mohla zahrát ve filmu, ale stalo se tak ve 30. letch 20. století, kdy byla obsazena do dnes již známého snímku Zrůdy, který pojednává o životě handicapovaných lidí a liliputánů u cirkusu. Minnie Woolsey má ve snímku lehounký kostýmek s kuřecími nožkami a opeřenou čepicí. Nezapomenutelná je její scéna během svatební hostiny, kdy vyleze na stůl, začne tancovat a strhne na sebe pozornost. Zajímavostí je, že ve filmu účinkovala i další dívka se stejným postižením, ale diváci si zapamatovali právě Minnie Woolsey. Po úspěchu filmu se Minnie Woolsey rozhodla daný kostým používat při svých vystoupeních i nadále.

Závěr života

Jak Minnie Woolsey stárla, přestala zvládat náročné taneční kreace. Nadále však vystupovala, ale už to nebyla ta show jako kdysi. Minnie Woolsey mnohdy na pódiu jen mlčky stála a čelila posměškům a pokřikování publika. V 60. letech 20. století ji mělo dle dostupných informací srazit auto. Ačkoliv některé zprávy zpočátku tvrdily, že nehodu nepřežila, záznamy hovoří jinak. Minnie Woolsey nejenže měla srážku s automobilem přežít, ale dokonce vystupovala až do svých 80 let. Není známo, jak zemřela, ale její odkaz žije dál. Kromě filmu Zrůdy po ní bylo pojmenováno divadelní představení a inspirovala i hudebníky, kteří ji zmínili ve svých písních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz