Hlavní obsah
Lidé a společnost

Egyptoložce Dorothy Eady nevěřili, že je reinkarnací milenky faraona: Pak ale učinila zásadní objev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Věříte na život po životě? V případě, že tomu tak není, možná vás příběh egyptoložky Dorothy Eady přiměje změnit názor. Nehoda v dětství jí totiž údajně oživila vzpomínky na minulý život, ve kterém měla být staroegyptskou kněžkou a milenkou faraona.

Článek

Dorothy Eady se narodila v roce 1904 v Londýně. Zpočátku se nijak neodlišovala od ostatních dětí, vše ale změnila nehoda, která se jí stala, když jí byly tři roky. Malá Dorothy tehdy nešťastně upadla na schodech a praštila se do hlavy. Svědectví se liší v tom, co se s dívenkou stalo dál, někteří tvrdí, že byla prohlášena za mrtvou a poté ožila, jiní, že utrpěla poranění mozku. Jedno je však jisté, tato nehoda změnila Dorothy celý život.

Najednou začala malá Dorothy mluvit jinak a neustále se dožadovala, aby ji rodiče vzali „domů“. Nebyla však schopná říct, kde se onen „domov“ nachází. Nakonec se ale Dorothy přece jen rozpomněla, stalo se tak během návštěvy výstavy o Egyptě. Najednou začala ukazovat na fotografii s artefakty a volala, že to je její domov. Na snímku byl chrám Setiho I., jenž byl otcem Ramsese Velikého. Pak se ale Dorothy zasmušile podívala na fotku ještě jednou a zeptala se: „Kde jsou stromy? Kde jsou zahrady?“ Následně na sebe strhla pozornost, když pobíhala po muzeu, líbala nohy egyptských soch a pokřikovala, že je konečně mezi svými lidmi.

Problematické dospívání

Dorothy Eady tedy konečně našla svůj „domov“, ale skutečnost, že se cítila spíše reinkarnovanou Egypťankou než Britkou, zapříčinila řadu problémů během jejího dospívání. Učitelům se kupříkladu nelíbilo, že měla tendenci křesťanství srovnávat s vírou v egyptská božstva. Odmítala také zpívat chvalozpěv, který „proklínal smělé Egypťany“. Nakonec byla ze sboru vyloučena.

Její posedlost starověkým Egyptem postupně narůstala. Ve 14 letech se rozpovídala o svém údajném milostném vztahu s egyptským faraonem Setim I., který měla vést v minulém životě. To už byla pro rodiče poslední kapka. Dívku umístili do sanatoria. To však ale nepomohlo, Dorothy si tvrdošíjně stála za tím, že si pamatuje svůj minulý život.

Během dospívání se jí začaly vracet vzpomínky. Tvrdila, že je reinkarnací dívky jménem Bentreshyt, která byla ve 3 letech opuštěna a vychována v chrámu Setiho I. Dorothy byla přesvědčená, že je reinkarnací kněžky, která sloužila samotné Isis, nejuctívanější egyptské bohyni. Provinila se však hrdelním zločinem, tím byl její poměr s faraonem Setim I., se kterým otěhotněla. Měla být postavena před soud, ale spáchala sebevraždu, než k tomu došlo.

Návrat domů

Dorothy Eady už odmalička snila o tom, že se vrátí „domů“, do Egypta. Tento sen se jí nakonec vyplnil. Při psaní pro časopis o Egyptě potkala Egypťana Emama Abdela Meguida, za kterého se nakonec provdala. Porodila mu syna, kterého pojmenovala Sety, prý podle svého milence z minulého života, faraona Setiho. Nakonec se rodina přestěhovala do Káhiry. Manželství sice nevydrželo, ale Dorothy v Egyptě už zůstala. Pracovala zde jako kreslířka a za dobu svého působení také napsala několik knih a článků, které jsou dnes velmi uznávány. Místní z ní však měli tak trochu strach, jelikož se po nocích potulovala kolem pyramid nebo například pokládala obětiny Sfinze.

Když jí bylo padesát let, přišla její životní šance. Konečně měla možnost stát se pravou rukou výzkumníků, kterým detailně popsala, kde mají hledat pozůstatky chrámových zahrad, které si pamatovala z dětství. Díky jejím přesným pokynům byly objeveny nejenom chrámové zahrady, ale také mnoho vzácných artefaktů. Také byla podrobena testu egyptským odborníkem na starožitnosti, který ji požádal, aby si v zatemněné místnosti Setiho chrámu vždy stoupla k malbě, kterou popíše. Dorothy neudělala ani jedinou chybu. Nutno dodat, že v té době nebylo veřejnosti známo, kde se jaký obraz nachází. Zajímavostí také je, že velmi snadno chápala hieroglyfy, prý až „nadpřirozeně dobře“a měla rozsáhlé znalosti o místních archeologických lokalitách. Dorothy Eady zasvětila svůj život egyptologii. Zemřela ve věku 77 let. Je pohřbena v egyptské poušti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz