Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhadná utonulá kráska ze Seiny: Okouzlila řadu umělců, dnes její tvář líbají lidé po celém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie van Dam van Isselt, Public domain, via Wikimedia Commons

Říká se jí nejvíce líbaná žena světa nebo také utopená Mona Lisa. Řeč je o neznámé utonulé ženě nalezené na břehu Seiny. Její krásná tvář byla inspirací pro výtvarníky i spisovatele. Možná jste ji políbili i vy.

Článek

Na konci 80. let 19. století bylo na břehu řeky Seiny poblíž muzea Louvre nalezeno tělo mladé krásné ženy. Dodnes se neví, kdo je onou záhadnou pohlednou ženou či dívkou – někdy je její věk odhadován na 16 let. Patolog, který ji tehdy prohlížel, nenašel na jejím těle známky násilí. Proto se spekuluje, že se žena vrhla do řeky sama, jelikož chtěla ukončit svůj život. V průběhu let se však začaly vyprávět různé historky o tom, co se jí stalo. Někteří věří, že byla zavražděna. Generál Pascal Jacquin z pařížské říční policie, který se v roce 2013 k případu vyjadřoval, se velmi podivoval nad mírumilovným výrazem ve tváři ženy, to prý pro utopené sebevrahy rozhodně nebývá typické.

Tehdejší běžnou praxí bylo vystavit dosud neidentifikovaná těla k nahlédnutí pro veřejnost. Účelem bylo ztotožnit zemřelé osoby, ale samozřejmě tato událost přitahovala i „čumily“, zvědavce, podivíny i běžné lidi z řad obyvatel Paříže. Vystavení těla se však minulo účinkem, k „neznámé ze Seiny“, jak se jí tehdy začalo říkat, se nikdo nehlásil.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Neznámá ze Seiny

Její krása okouzlila umělce

To ovšem neznamená, že zůstala zapomenuta. Pověst praví, že patolog, který prováděl její pitvu, byl její půvabem naprosto fascinován, a tak nechal vyrobit sádrový odlitek její krásné tváře. Její posmrtná maska se stala prodejním hitem. Byla distribuována do obchodů nejen v Paříži, ale posléze se dostala do krámků se suvenýry po celé Evropě. Spisovatel Albert Camus ji trefně nazval „utopenou Monou Lisou“. Postupem času učarovala mnoha umělcům, kteří její pokojně se usmívající tvář zakomponovali do svých děl.

Neuchvátila jen malíře a další výtvarníky, múzou byla i spisovatelům a básníkům. Mezi nimi byl i český básník Vítězslav Nezval. Neznámá ze Seiny je součástí sbírky Básně noci. Vítězslav Nezval toto dílo napsal v roce 1929. „Báseň Neznámá ze Seiny vznikla z  utkvělého a  takřka obsendantního pocitu mladé mrtvé dívky, na jejíž prsa jsem položil v dětství svatý obrázek,“ prohlásil kdysi Nezval. Při psaní básně dle odborníků na literaturu spojil dohromady svou vzpomínku a příběh o pohledné neznámé dívce ze Seiny. Tato pověst se objevuje i v dalších literárních dílech, například v románu Rainera Marii Rilka – Zápisky Malta Lauridse Brigga.

Tvář záchrany života

Celosvětovou slávu ale neznámé ze Seiny přinesl až muž jménem Asmund Laerdal. Nebyl to žádný výtvarník ani spisovatel, nýbrž výrobce hraček. Byl známý tím, že vyráběl panenky z plastu, dále také dřevěné hračky, knihy a kalendáře. Jeho nejznámější panenka nese jméno Anne a vypadá, jako když spí. V Norsku po válce získala prestižní ocenění jako hračka roku. Nicméně tato panenka ještě nebyla inspirována neznámou dívkou ze Seiny, ta si na svou slávu ještě musela počkat.

Jednoho dne se Laerdalův syn Tore začal topit. Laerdal naštěstí uměl poskytnout první pomoc, a tak chlapec přežil. Za nějaký čas Laerdala oslovila skupina anesteziologů s požadavkem na vytvoření figuríny, na které by mohli trénovat kardiopulmonální resuscitaci, tedy úkony prováděné s cílem obnovit základní životní funkce. Laerdal ihned začal přemýšlet, jak by figurína šla vyrobit a jakou tvář by měla mít. Vzpomněl si na masku s tajemným úsměvem pověšenou na zdi v domě jeho tchána. V ten moment měl jasno, to je ten obličej, který by měla figurína mít. Ponechal jí jméno své nejslavnější panenky – Anne.

Dnes se po celém světě používá při nácviku kardiopulmonální resuscitace, včetně umělého dýchání. Neznámá ze Seiny nejspíše kdysi chtěla zemřít, podobizna její tváře ale dnes životy zachraňuje. Odhaduje se, že již pomohla stovkám milionů lidí nacvičit si první pomoc. Někdy se o ní také hovoří jako o „nejčastěji líbané tváři světa“.

Opravdu byla tak půvabná?

S rostoucí popularitou tváře narůstaly časem i pochybnosti o tom, zda odlitek skutečně patřil dívce, kterou objevili na břehu řeky Seiny. Někteří skeptici jsou přesvědčeni, že tvář mohla spíše patřit nějaké modelce. Nevěří, že by se tělo dívky mohlo zachovat v tak perfektním stavu, aby tvář zůstala neporušená a bez otoků či jizev. Jiní mají za to, že to sice je tvář oné utonulé dívky, ale značně zkrášlená. Možná je pravda i někde uprostřed, utonulá dívka mohla být modelkou, která si nechala odlít tvář, posléze z neznámých důvodů skončila mrtvá v Seině. V policejních záznamech o dívce není ani zmínka, a tak se pravdu asi nikdy nedozvíme.

MALÝ, Radek. Neznámá ze Seiny. Ke kořenům Nezvalovy básnické skladby. Bohemica litteraria [online]. 2012, 15(1), 81-88 [cit. 2023-04-19]. ISSN 2336-4394. Dostupné zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Seina

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz