Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dívka v bedně: Manželé věznili Colleen Stan sedm let pod svou postelí. Udělali si z ní otrokyni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci, Stable Diffusion (generováno AI)

Ilustrační foto

Měla to být rutinní jízda stopem, kterých dvacetiletá Colleen Stan absolvovala už několik. Ta z května 1977 se však proměnila v peklo, když byla dívka unesena a následně 7 let držena v bedně pod postelí manželů Hookerových.

Článek

Psal se 19. květen 1977, když tehdy dvacetiletá Colleen Stan stopovala ve svém rodném městě Eugene v americkém státě Oregon. Potřebovala se dostat na narozeninovou oslavu kamarádky. Nebylo to poprvé, kdy pohledná mladá dívka jela stopem. Měla už své zkušenosti, a tak raději dvě nabídnuté jízdy odmítla a chtěla si počkat na jiný odvoz. Jako třetí vůz v pořadí jí zastavila modrá dodávka, v níž seděl mladý pár s dítětem. Colleen Stan nepředpokládala, že by pro ni rodina mohla představovat nebezpečí, a tak na odvoz kývla. To byla ovšem osudová chyba.

Colleen Stan unesli a učinili svou otrokyní

Ačkoliv mladá dvojice vypadala sympaticky, Colleen netušila, že si právě sedla do auta ke dvěma lidem, kteří cíleně hledali dívku, kterou by unesli a učinili z ní svou otrokyni. V autě seděl tehdy 23letý Cameron Hooker, který pracoval jako dělník. Po svém boku měl 19letou manželku Janice. Cesta probíhala klidně pouze kousek. Když automobil zastavil na benzínce, měla Colleen špatné tušení.

Její intuice jí napovídala, aby „utekla a už se neohlížela“. Dívka se však rozhodla svému vnitřnímu hlasu nenaslouchat a zůstala sedět v dodávce. Poté co natankovali, pokračovali chvilku v jízdě, pak ale Cameron sjel z cesty a přiložil šokované Colleen nůž na krk. Pod pohrůžkou ji donutil vlézt do bedny. V té pak byla posléze držena 7 let, proto se jí také někdy přezdívá „Dívka v bedně“. Mezitím rodiče Colleen prožívali svou noční můru, vůbec nevěděli, kde by Colleen mohla být. Dceru nahlásili jako nezvěstnou, ale policie po ní pátrala marně.

Colleen si prožila skutečné peklo, byla sexuálně zneužita, mučena a držena v bedně pod zámkem. Malou škvírkou přitom pozorovala fotografii, která se válela pod postelí. Byla na ní Marie Elizabeth Spannhake, další oběť Camerona Hookera, která se nikdy nenašla. Časem byla Colleen donucena podepsat smlouvu, kde se zavázala doživotně páru únosců otročit. Camerona musela oslovovat „Mistře“ a snášet jeho bití, mučení a zneužívání. Jeho manželka Janice byla zcela pod jeho vlivem a nedovolila si mu v ničem odporovat. Aby Colleen nikam neutekla, často byla zavírána do bedny, kterou měli manželé pod svou postelí.

Věřila, že jednoho dne uteče

Časem se páru narodila další dcera. Colleen měla na starost i hlídání dětí a úklid. Děti nic netušily o tom, že je Colleen držena v domácnosti proti své vůli. Cameron přesvědčil Colleen, že vše se tak děje z vůle „Společnosti“, mocné organizace, kterou si vymyslel. Colleen se bála utéct, protože ji Cameron vyhrožoval tím, že kdyby se tak stalo, půjde „Společnost“ i po její rodině.

Časem dostala více volnosti, směla pracovat na zahradě, chodit ven na procházku, a dokonce i navštívila svou rodinu, které na pokyn Camerona zalhala, že je to její přítel. Rodina Colleen měla samozřejmě podezření, že tady něco nehraje, ale mysleli si, že jejich dcera je součástí sekty. Po této návštěvě byla Colleen opět zamčena do bedny, kde trávila i 23 hodin denně. Bylo zde málo místa, špatně se jí tam dýchalo a mnohdy tam bylo nesnesitelné vedro. Ač Colleen musela strašlivě trpět, nikdy nepřestala věřit, že jednou se jí z tohoto pekla podaří utéct. Také se naučila pracovat se svou myslí. V rozhovoru k tomu řekla: „Dozvěděla jsem se, že v mé mysli mohu jít kamkoliv. Prostě se odpojíte od reálné situace, která se děje, a půjdete jinam.“

Nakonec se jí povedlo dostat se na svobodu

Časem dospěl Cameron k závěru, že by bylo nejlepší, kdyby se Colleen stala jeho druhou manželkou. Narazil samozřejmě na odpor své ženy Janice, které se nápad ani trochu nelíbil, na Colleen žárlila, a přetekl tak pomyslný pohár její trpělivosti. Uvědomila si, že i ona byla během let Cameronem mučena a manipulována. Nakonec se po tomto uvědomění a po poradě s místním knězem rozhodla pro radikální krok – řekla Colleen celou pravdu o tom, že Cameron Hooker není součástí „Společnosti“. Colleen Stan pak nechala odejít. Colleen ještě z nádraží zavolala Cameronovi, že odchází a pak sedla na autobus a vrátila se domů.

Posléze se Janice odhodlala manžela udat na policii, kde vypověděla pravdu nejen o únosu Colleen, ale také o vraždě Marii Elizabeth Spannhake, kdy tvrdila, že ji Cameron zabil. Případ Marie Elizabeth policie ale odložila, protože se nenašlo její tělo a chyběly důkazy. V případě Colleen mu ale byla vina prokázána a za své zločiny byl poslán na 104 let do vězení. Janice Hooker nebyla souzena, stala se však korunní svědkyní v případu. V roce 2015 zkoušel Cameron Hooker žádat o podmínečné propuštění, leč marně. Další žádost může podat nejdříve v roce 2030.

Colleen Stan se po znovunabytí svobody dlouhé roky léčila se zády, jelikož ji trápily bolesti. Časem se vdala a páru se narodila dcera. Vystudovala účetnictví a ve svém volném čase spolupracuje s organizací pomáhající týraným ženám. Své soukromí si chrání, ale v roce 2016 se pro časopis People svěřila, že je vděčná, že je naživu a od té doby, co utekla, žije šťastně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Stopařka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz