Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neobjasněná smrt dětské královny krásy JonBenét Ramsey: Její vrah spravedlnosti uniká víc jak 27 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Vražda dětské královny krásy JonBenét Ramsey nedá vyšetřovatelům spát už víc jak 27 let. Nyní chce policie znovu prozkoumat důkazy nalezené na místě činu za pomoci moderních technologií. Chytí konečně jejího vraha?

Článek

JonBenét Ramsey se narodila 6. srpna roku 1990 v americkém městě Atlanta. Vyrůstala s rodiči a o tři roky starším bratrem jménem Burke. Rodina si žila nad poměry, otec JonBenét, John Ramsey byl prezidentem softwarové společnosti. Kvůli jeho práci se časem přestěhovali do města Boulder v Coloradu. Když bylo malé JonBenét Ramsey šest let, zkusila ji matka přihlásit do různých soutěžích krásy určených pro děti. JonBenét sbírala jeden titul za druhým. V této době také začala působit jako fotomodelka. Stále však trávila většinu času jako ostatní děti v jejím věku.

Poslední společné Vánoce

Osud rodiny se dramaticky změnil o Vánocích roku 1996. Dne 25. prosince 1996 JonBenét Ramsey oslavila spolu s rodiči a bratrem tyto svátky a rodiče ji následně uložili do postele. Pak si šli lehnout také a ráno je čekal zřejmě největší šok jejich života. Ramseyovi totiž kolem půl šesté hodiny ranní našli na schodišti psaný list s žádostí o výkupné. Na základě toho ihned kontaktovali policii. Stálo zde, že unesli JonBenét a za její navrácení požadují 118 000 dolarů. Tato částka se téměř shodovala s Ramseyho bonusem za minulý rok, což by mohlo naznačovat, že únosce znal výši jeho příjmů. Policie ale prověřila i další varianty, například zda číslo 118 nemá náboženský podtext a neodkazuje na jeden z žalmů. Dále zde bylo uvedeno, že v 10 hodin se jim někdo ozve s podrobnostmi.

V případu byla řada nejasností

Celý případ se zdál FBI od začátku dosti podivný, a to právě kvůli psanému vzkazu, na kterém byly pouze otisky Patsy a také se zjistilo, že byl napsán perem, které se nacházelo v domě a ústřižek pocházel z poznámkového bloku, který rovněž patřil rodině. Nakonec ale později soud došel k závěru, že rukopis nepatřil Patsy. Policie pročesala celý dům, ale kromě vzkazu nic nenašla, po dívce nebylo ani památky. Zvláštní bylo také to, že se v 10 hodin únosce neozval. Na základě toho doporučila přítomná vyšetřovatelka Linda Arndt Johnu Ramseymu, aby ještě jednou udělal znovu detailní prohlídku domu. Napadlo ho jít se podívat do sklepa, to bylo jediné místo, které policisté ještě neprohledali. Zde John Ramsey objevil mrtvé tělo své dcery.

Kdo zabil dětskou královnu krásy?

Pitva zjistila, že JonBenét Ramsey zemřela poté, co byla velkou silou udeřena do hlavy a uškrcena nylonovou šňůrou. Pravděpodobně také byla sexuálně zneužita. Na policii bylo zjistit, kdo tento odporný zločin spáchal. Neměli to lehké, udělali chybu v tom, že do domu předtím povolili vstup cizím osobám, čímž došlo k možné kontaminaci místa činu. Zpočátku padlo podezření i na členy rodiny, kdy policie pracovala také s verzí, že dívka zemřela kvůli nehodě a její rodiče se snažili, aby to vypadalo tak, že ji zabil neznámý pachatel, který se do domu vloupal. Tato obvinění od počátku rodina odmítala. Najali si právníky a dle webu People časem odmítli hovořit s policií.

Vyšetřovatelé se rozhodli pátrat dál a podrobit ošacení JonBenét Ramsey důkladné prohlídce, přičemž bylo v roce 2008 zjištěno, že na jejím spodním prádlem byla nalezena DNA neznámého muže, nepatřila nikomu z rodiny Ramseyových. Tento nález konečně vyloučil, že pachatelem byl někdo z členů rodiny. Matka dívky zemřela na rakovinu dva roky předtím, než vyšetřovatelé informovali o nalezené DNA. Bohužel se nenašla žádná shoda s databází FBI, takže komu daný vzorek patří, zůstává dodnes záhadou. Stejná DNA byla nalezena i na šňůře, kterou byla dívka uškrcena.

Smrt JonBenét Ramsey zůstává neobjasněná

Spekulace ohledně smrti dívky ale neutichly ani dlouhá léta po její vraždě. Vše vyvrcholilo v roce 2016, kdy dokument CBS nastínil teorii, že JonBenét Ramsey mohla zemřít poté, co ji bratr praštil baterkou do hlavy. V té době celou záležitost předal Burke Ramsey právníkům, kteří chtěli CBS žalovat a označili dokument za „ohavný televizní útok“. Burke Ramsey požadoval po CBS 750 milionů dolarů, obě strany se nakonec dohodly mimosoudně.

Během let měla podezírala policie z vraždy dívenky několik lidí. Prvním z nich byl muž jménem Michael Helgoth, který měl vlastnit podobné boty, jako byly ty, které zanechaly otisk na místě činu. Helgoth však v roce 1997 spáchal sebevraždu a nikdy nebylo prokázáno, že by měl s vraždou JonBenét Ramsey něco společného. V roce 2006 se mohlo zdát, že byl případ vyřešen, když se k činu přiznal Alexis Reich. Nakonec se ale zjistilo že si vše vymyslel a v době spáchání vraždy byl v Alabamě.

Zatím poslední posun v případu nastal na sklonku roku 2023. Případem se nyní zabývá tým specialistů, kteří mají na starost dlouhou dobu nevyřešené případy. Budou opět přezkoumávat s pomocí nejmodernějších technologií vzorky nalezené na místě činu. Věří, že by to mohlo přinést nová vodítka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz