Hlavní obsah
Lidé a společnost

Únos devítiletého Waltera: Matce policie vnutila cizí dítě, ta se s tím nesmířila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Dovedete si představit, že se vaše dítě ztratí a policie vám namísto něj podstrčí jiné? Takový příběh se skutečně odehrál roku 1928 v Los Angeles. Matka se ale nevzdala a za pravdu bojovala. Silný příběh byl inspirací pro film Výměna.

Článek

Psal se desátý březen roku 1928, když tehdy devítiletý Walter Collins prosil matku, aby mu dala kapesné na kino. Jeho matka Christine Collins svolila. Podala mu peníze a popřála mu hezkou zábavu s přáteli. Naposledy jej viděla odcházet v bundě a hnědých manšestrových kalhotách. Na hlavě měl šedou čepici a na nohou černé „oxfordky“. Mířil do čtvrti Mount Washington v Los Angeles. Domů už se však nikdy nevrátil.

Pátrání po uneseném Walteru Collinsovi

Christine Collins zmizení syna ohlásila policii. Rozběhlo se pátrání. Nutno podotknout, že se tak stalo v době, kdy měli místní ještě v živé paměti únos a vraždu dvanáctileté Marion Parker. Policisté museli prověřit, zda spolu případy nesouvisí a zároveň se věnovat celé řadě tipů, které dostávali. Lidé tvrdili, že chlapce viděli v různých amerických městech, jeden tip dokonce uváděl, že jeho tělo bylo pohozené nedaleko čerpací stanice. Avšak tyto anonymní informace vždy policisty zavedly pouze do slepé uličky, a chlapec stále nebyl k nalezení. Policisté pracovali i s verzí, že Walter byl unesen kvůli mstě. Jeho otec byl totiž tou dobou ve vězení, kde si udělal i pár nepřátel. Neschopnost policie chlapce najít na tamní oddělení vrhala špatné světlo, jelikož v té době se mluvilo o vyšetřování několika korupčních skandálů, do kterých měli být policisté zapleteni.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Walter Collins

To se změnilo v srpnu, kdy policie našla ve státě Illinois dítě odpovídající Walterově popisu. Chlapec policistům tvrdil, že je hledaný Walter Collins a začal jim vyprávět o tom, jak byl údajně unesen. Na základě toho policie kontaktovala Christine s tím, že našli jejího syna. Poté, co strážníci ženě chlapce přivezli, nastal šok. Christine Collins si byla jistá, že chlapec není jejím synem. Pod nátlakem souhlasila s tím, že chlapec u ní může zůstat, ale trvala na tom, že se nejedná o její dítě. Za svou pravdu se rozhodla bojovat. Opatřila si Walterovy dentální záznamy a svědectví dalších lidí a vše předložila policii s tím, že nalezený chlapec opravdu nemůže být jejím synem. To se ale setkalo s odporem policistů, kteří chtěli mít případ „z krku“ a zdárně vyřešený. Dokonce Christine Collins nechali zavřít do blázince, když vzdorovala. Ani to ale zoufalou matku nezlomilo a za svou pravdu se prala dál.

Pravda vyšla najevo

Zatímco Christine Collins byla zavřená v blázinci, vyšlo během výslechů najevo, že se její domnělý syn přiznal k tomu, že není Walter Collins. Sdělil své pravé jméno – Arthur Hutchins. Poté, co jeho skutečná matka zemřela, utekl z domova. Během putování po Spojených státech amerických mu v kavárně bylo řečeno, že je zmizelému Walterovi podobný. Arthur posléze o své identitě lhal policistům, kteří ho zadrželi. Ti také chtěli celému příběhu věřit, jelikož zoufale potřebovali případ uzavřít.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Christine Collins

Poté, co byla Christine Collins propuštěna z psychiatrického oddělení, rozhodla se oddělení policie v Los Angeles žalovat. Policista J. J. Jones, který měl případ na starost, byl suspendován. Navíc soud také nařídil, aby Christine Collins bylo vyplaceno odškodné ve výši 10 800 dolarů. Žádné peníze ale nemohly vynahradit jejího ztraceného syna Waltera.

Na konci roku 1928 se zdálo, že by případ mohl být konečně vyřešen. K únosu a vraždě chlapce se totiž přiznal muž jménem Gordon Stewart Northcott. Ten byl zatčen v Britské Kolumbii, při výslechu se doznal celkem k pěti vraždám. Na svém kalifornském ranči měl chlapce sexuálně zneužívat a poté je zabíjet. Jenže posléze své doznání odvolal a tvrdil, že je vinný pouze z vraždy jednoho chlapce, Alvina Gothea. Ovšem jeho matka Sarah Louise Northcott, která rovněž byla zatčena a byla proti ní vznesena ta samá obvinění, vypověděla, že to byla ona, která Waltera zabila a zahrabala nedaleko kurníku.

Přestože fyzické důkazy chyběly, doznání bylo dostačující, aby byla odsouzena na doživotí za vraždu Waltera Collinse. Gordon Stewart Northcott byl odsouzen k trestu smrti oběšením za vraždu bratrů Winslowových a další jedné oběti, jejíž identita zůstává utajená. Oběšen byl roku 1930. Dodnes se spekuluje, zda chlapec skutečně zemřel tak, jak Northcottova matka popsala. Neexistuje totiž žádný důkaz, že chlapec na jejich ranči pobýval. To dává prostor pro spekulace, někteří dokonce tvrdí, že chlapec se vůbec nemusel stát obětí trestného činu. Tento smutný příběh inspiroval i tvůrce filmu Výměna, v hlavní roli s Angelinou Jolie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz