Hlavní obsah
Lidé a společnost

Únos Elizabeth Shoaf: Násilník ji 10 dní držel v podzemním bunkru, nakonec jej ale dívka přelstila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Z únosu Elizabeth Shoaf dodnes mrazí, dívka si prošla opravdovým peklem. Naštěstí má ale její příběh šťastný konec. Podařilo se jí totiž únosce přelstít a utéct z podzemního bunkru, kde ji Vinson Filyaw deset dní věznil.

Článek

Elizabeth Shoaf žila až do svých 14 let klidný život. Vyrostla v menším městě v americkém státě Jižní Karolína. Po nástupu na střední školu se jí ale svět převrátil vzhůru nohama. Dne 6. září 2006 se Elizabeth jako vždy vracela ze školy domů. Autobus stavěl jen kousek od jejího domu, který se nacházel na samém okraji lesa. Spolu s ostatními studenty z autobusu vystoupila a kráčela domů. V tu chvíli na místě zastavil starší bratr jednoho ze studentů, který partě žáků nabídl odvoz. Elizabeth byla jediná, která nabídku odmítla. Domů to přece bylo jen kousek…

Cílem únosu byla původně jiná dívka

Elizabeth Shoaf měla toho dne smůlu, když narazila na muže jménem Vinson Filyaw. Ten měl za sebou temnou minulost spojenou se závislostí na alkoholu. Co ale bylo horší, v minulosti sexuálně zneužíval dceru své partnerky. Když Vinson Filyaw vytušil, že policie po něm jde, dal se na útěk. Útočiště našel v hlubokých lesích. Zde se nejprve utábořil ve stanu. Později však začal stavět bunkr, ve kterém hodlal žít. Postupně si zde vybudoval na dané poměry celkem solidní bydlení, nechyběl zde plynový vařič, solární sprcha, záchod, malá televize či krb. Pořídil si i mobilní telefon.

Bizarní bylo, že nadále udržoval vztah s Cindy Hall, matkou jím zneužívané dívenky jménem Peanut. Vůči dívce choval nesmírnou zášť, a tak se vrhl do realizace plánu, který měl Peanut potrestat za to, že jej udala na policii. V nedalekém supermarketu zakoupil zbraň, taser, brýle na noční vidění a pouta. Tyto věci měly sloužit k únosu Peanut, kterou následně hodlal zneužít. Ta však tou dobou byla již umístěna u náhradní rodiny, a byla tak před nebezpečným násilníkem v bezpečí.

Násilník převlečený za policistu

Druhým plánem bylo unést někoho jiného,“ nechal se později slyšet při výslechu Vinson Filyaw. Svůj vztek si zkrátka chtěl na někom vybít, a odnesla to právě Elizabeth Shoaf. Ta už se blížila k domovu, když zaslechla šustění listí. Najednou se před ní zjevil muž v uniformě policisty. Jenže se nejednalo o skutečného strážce zákona, byl to Vinson Filyaw, který si opatřil falešnou uniformu. Dívce sdělil, že je zatčena za držení marihuany, která dle jeho slov měla být nalezena na pozemku rodiny. Únosce dívku nejprve spoutal, ale pak udělal něco nečekaného – na krk jí pověsil malou krabičku a oznámil jí, že je to bomba. Přikázal dívce, aby jej následovala do hloubi lesa. V ten moment už Elizabeth tušila, že je zle a děje se něco velmi divného.

Když dorazili k bunkru, oznámil jí Vinson Filyaw, že byla unesena a přikázal jí, aby vlezla do bunkru. Elizabeth v ten moment myslela na nejhorší, že ji v bunkru zabije a pohřbí. Pak nastalo peklo. Únosce přivázal Elizabeth na krk dlouhý řetěz, aby předešel tomu, že mu dívka uteče. Několikrát denně ji znásilňoval. Elizabeth slyšela, jak nad bunkrem krouží helikoptéry, které po ní pátrají, ale nemohla nic dělat, byla v pasti.

Dívce se podařilo únosce přelstít

Elizabeth byla chytrá dívka, a tak nakonec vymyslela účinnou taktiku, kdy předstírala, že se do svého únosce zamilovala. Fungovalo to, Vinson Filyaw přestal být přespříliš obezřetný, sundal jí řetěz z krku, nakonec jí dovolil i podívat se na pár minut ven z bunkru. Po týdnu se Elizabeth podařilo ukořistit Vinsonův mobilní telefon, zatímco on nerušeně podřimoval. Snažila se napsat SMS zprávu matce, ale byl zde špatný signál, a tak se zprávy ukázaly jako nedoručené. Jedna však přece jen odešla, zněla: „Ahoj mami. Jsem v díře naproti Charm Hill, kam vjíždějí a vyjíždějí velké náklaďáky. Je tam bomba. Zavolej policii.“

Kriminalisté, kteří případ vyšetřovali, byli nejdříve poněkud zdrženliví, nechtělo se jim věřit, že by SMS byla pravá. Podnět se ale rozhodli prověřit. Lokalizovali oblast, kde se telefon nachází a zjistili, komu patří. Neměli však přesné místo, a tak se rozhodli udělat velmi riskantní krok. Odvysílat vše v televizi, kde zveřejnili obsah textové zprávy i identitu únosce. Když Vinson Filyaw uviděl ve zprávách, co se stalo, byl rozzuřený k nepříčetnosti. Zároveň měl i velký strach, a tak začal panikařit. Dal se na útěk, čehož využila i Elizabeth, které se podařilo dostat se z bunkru ven. S křikem běžela tak dlouho, dokud nenarazila na prvního policistu, naštěstí už skutečného. Po deseti dnech nepředstavitelných útrap byla Elizabeth v bezpečí.

Netrvalo dlouho, a policie dopadla únosce. Vinson Filyaw o svém zločinu posléze napsal bizarní rukopis, který měl 120 stran a sloužil jako popis a snaha o ospravedlnění jeho činů. Mimo jiné argumentoval například tím, že v jiných dobách lidé ve 12 letech vstupovali do manželství. Za své zločiny byl odsouzen k 421 letům vězení bez šance na podmínečné propuštění. V roce 2021 zemřel Vinson Filyaw ve věku 51 let ve vězení, příčina jeho úmrtí dodnes není známá. Elizabeth vystudovala vysokou školu a stala se sestřičkou u zubaře. O jejím silném životním příběhu byl v roce 2018 natočen snímek Girl in the Bunker (Dívka v bunkru).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz