Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Homosexualita u zvířat: Samci adoptující vejce, mazané lesbické páry albatrosů i zamilovaní sloni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock (licence autora)

Vědci tvrdí, že v živočišné říši lze vypozorovat více jak 1500 živočišných druhů vykazujících známky homosexuálního chování. Které druhy to jsou? Stejnopohlavní páry tvoří nejenom savci a ptáci, ale i brouci.

Článek

Vědci již dlouhou dobu vědí, že homosexualita existuje i ve zvířecí říši. Určité formy sexuálního chování zvířat u stejnopohlavních párů lze vypozorovat u více jak 1500 živočišných druhů. Motivy, proč to zvířata dělají, ačkoliv toto chování nevede k rozmnožování, mohou být různé. Někdy vědci v této souvislosti hovoří o tzv. „evolučním paradoxu“, kdy přesně ještě nerozumíme tomu, proč ve zvířecí říši existuje sexuální chování, které nevede k reprodukci.

Náklonnost mezi stejnopohlavními zvířecími páry si vysvětlují například tím, že některé druhy se zřejmě od nepaměti pářily bez ohledu na pohlaví, protože mezi pohlavími nebyly výrazné poznávací znaky, které by na první pohled odlišovaly samičku od samečka. Je to zatím ale pouhá hypotéza. Určitě vás zajímá, u kterých druhů zvířat kvete láska i mezi stejnopohlavními páry, pojďme si tedy o nich něco povědět.

Tučňáci a další ptáci

Před pár lety se dva samci tučňáků oslích žijící v australské zoo stali hvězdami internetu, když „adoptovali“ vejce, které opustil pár heterosexuálních tučňáků. Předcházelo tomu sbližování tučňáků před obdobím páření, kdy spolu pár chodil plavat, a dokonce začal pomalu budovat hnízdo. Nejsou rozhodně jedinými homosexuály vychovávajícími cizí mládě, například ve španělské zoo dvojice samic Electra a Viola také vychovala mládě.

Zdá se, že pohlaví pro tučňáky není podstatné, a tak například v londýnské zoo přistoupili k tomu, že zde tento zvířecí druh po narození dostává neutrální fialový štítek, kdy se ani neurčuje pohlaví. Mezi tučňáky je velké množství stejnopohlavních párů. Jsou také známí svou monogamií, celý život jsou vázáni na jednoho partnera. Přesnou odpověď na to, proč je mezi tučňáky tolik homosexuálů zatím nemáme.

Foto: Pixabay

Tučňáci s mláďaty

Ptáků, kteří jsou homosexuálové, je více, jmenovat můžeme třeba albatrose. U tohoto druhu ptáků na Havaji byl vypozorován nezvykle vysoký počet spolu žijících samic. Ty jsou velmi mazané. Pouze pro účely rozmnožování tyto samice vyhledávají samce. O vejce a následně i o vylíhnutá mláďata se pak ale starají dvě samičky. Takto narozená a vychovávaná mláďata mají často větší šanci na přežití, než kdyby se o ně staral heterosexuální pár.

Savci

I mezi savci samozřejmě najdeme stejnopohlavní páry. Například z opic můžeme jmenovat makaka červenolícího nebo chápana. První zmiňovaný, makak, je znám tím, že u něj lze často pozorovat bisexuální chování. Zajímavé je, že samice makaků vyhledávají stejné pohlaví i v případě, kdy o ně projeví zájem samec. Jako další příklad bychom mohli uvést slona, který má o partnera stejného pohlaví zájem nejen sexuální. Stejnopohlavní páry se hýčkají navzájem, líbají se a proplétají své choboty. Zapomenout nesmíme ani na žirafy, odhaduje se, že 90 % sexuálních aktivit probíhá mezi žirafami stejného pohlaví.

Z mořských živočichů můžeme jmenovat třeba delfíny, jejichž homosexuální chování je dobře známo. Tento savec se nevyhýbá dokonce ani skupinovému sexu. Zajímavostí je, že během zkoumání delfínů v Austrálii vyšlo najevo, že partnerství na celý život bylo častější u dvou samečků tohoto druhu než u dvou jedinců opačného pohlaví. Vědci mohou v současné době pouze spekulovat, proč se tak děje, spíše než sexuálním chováním si to vysvětlují sdílenou intimitou. Když si totiž jednou delfín vytvoří s jiným delfínem pouto, celý život se ho snaží upevňovat. Navíc svého partnera chrání před predátory, pečuje o něj, a když jeden z páru zemře, ten druhý dlouho čeká, než si najde někoho jiného. Podobné chování vědci vypozorovali i u plejtváků, vorvaňů, lachtanů či kosatek.

Foto: Pixabay

Delfíni mají tendenci vytvářet pevná pouta

Hmyz

Homosexuálové jsou i mezi jinými živočišnými druhy. I brouci provozují sex se stejným pohlavím, ale u této skupiny živočichů se vědci domnívají, že k tomu dochází většinou zcela náhodně a bez záměru. Teoreticky je možné, že za to může záměna samce za samičku a špatně vyslané či pochopené signály. To, jak často k sexu mezi stejným pohlavím u hmyzu dochází, není zatím známo. Jedna z nepotvrzených hypotéz pracuje s variantou, že se tak děje pouze ve stresujících podmínkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz