Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zvířata, která kvůli turistům trpí: Jsou to nejen roztomilí outloni či zotročení sloni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock (licence autora)

Zamysleli jste se někdy nad tím, co se skrývá za pěknou fotkou z dovolené, na které turisté pózují s roztomilou opičkou? Zvířecí atrakce mohou vypadat lákavě, ve skutečnosti však kvůli nim živočichové mnohdy velmi trpí.

Článek

Kdo by nechtěl být nablízku zvířatům, pohladit si je a udělat si na památku krásnou fotku? Celá řada lidí ke zvířatům chová velkou lásku a některé z nich zlákají turistické atrakce, které nabízejí například možnost udělat si selfie s roztomilou opičkou nebo vidět krásy přírody během jízdy na slonovi. Bohužel ale platí staré české přísloví, že není všechno zlato, co se třpytí. Za pěknou fotografií, kterou zveřejníte na sociální sítě, aby posbírala lajky od vašich přátel, se někdy může skrývat i kruté zacházení se zvířaty. Které zvířecí atrakce je lepší pro příště oželet?

Roztomilí outloni s vytrženými zoubky

Je tak měkoučký,“ píše na sociální síti turistka Priscilla, která pózuje na exotické pláži spolu s roztomilou poloopičkou, outloněm váhavým. Žena zřejmě netuší, co vše si musel nevinný outloň vytrpět, aby mohl sloužit jako turistická atrakce. To další turistka, Maruschka, o problematice byznysu s roztomilými poloopičkami dle textu na sociální síti rozhodně ví více: „Politicky nekorektní, ale rozkošné. Navíc si dovolím hádat, že teď si majitel outloně bude moci dovolit jej krmit,“ ospravedlňuje si návštěvnice exotické země fotku s outloněm. O čem je řeč?

Foto: David Haring / Duke Lemur Center, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Outloň váhavý

Outloň má tu smůlu, že je obětí své vlastní roztomilosti. Poloopička s nadýchaným kožíškem a velkými kukadly se na fotkách na sociálních sítích dobře vyjímá. V turistických rájích je vyhledávanou zvířecí atrakcí, tomu však předchází „bezpečnostní opatření“, kdy se outloňům odstraňují zoubky. Tato poloopice je totiž jediný primát, jehož kousnutí je nejenom bolestivé, ale i jedovaté. V zemích, kde je turista něco jako „posvátná kráva“, žádný obchodník se zvířaty nedopustí, aby náhodou návštěvník přišel k újmě, a tak jsou outloňům zoubky často vytrhány. Toxická je i jejich moč, v zajetí jsou proto mnohdy nuceni nosit plínky, a tím pádem ve škodlivých výkalech sedět, což jim pak způsobuje odumírání živé tkáně. Jejich život v zajetí je zkrátka peklo.

Naštěstí se ale postupně postoj sociálních sítí mění, zatímco v minulosti o problematice nebyli uživatelé informováni, dnes vám při zadání hashtagu #slowloris (anglický výraz pro outloně, poz. aut.) na Instagramu vyjede upozornění, které vás upozorní na to, že hledáte „hashtag, který může souviset s příspěvky podporujícími ubližování zvířatům nebo životnímu prostředí“. V sekci Další informace pak naleznete odkazy na weby, které se zabývají ochranou zvířat a vysvětlují danou problematiku. Nezbývá než doufat, že osvěta zabere, a lidé o fotografie s rozkošným outloněm ztratí zájem, zatím se tak ale neděje.

Fotky s tygry a lvy raději oželte

Selfie s tygry či lvy na sociálních sítích bodují. Mnohdy se za nimi však skrývá zvířecí utrpení. Šelmy často bývají od malička drženy v malých klecích, které absolutně nevyhovují jejich potřebám. Mnohdy se mláďata ven podívají jen za účelem vydělávání peněz. Pro divoké zvíře jako je tygr či lev je neskutečně tísnivé, když jej přivážete krátkým řetězem, a omezíte mu pohyb na minimum. Navíc se také mluví o tom, že některá mláďata mají být bita, když se projeví agresivně nebo zkrátka jen nevyhoví tomu, co po nich jejich majitelé žádají. U lvů je pak ještě jedna atrakce, která je pro turisty velmi atraktivní – chůze s nimi. Pro tuto výdělečnou činnost jsou využívána již odrostlá mláďata lvů, která jsou však zároveň dostatečně mladá na to, aby je turisté „zvládli“. Lvi jsou vycvičeni k chůzi s nimi. Namísto pobytu ve volné přírodě je čeká celoživotní zajetí.

Foto: Pixabay

Lvi jsou často chovaní v malých klecích.

Želví farmy a plavání s delfíny

Během pobytu v dovolenkovém ráji vás může zlákat i možnost vyfotit se či pohladit si některého z mořských živočichů. Od želvích farem se naštěstí již upustilo, poslední se ale nachází na Kajmanských ostrovech. Je možné si zde zaplatit za to, že si želvu pohladíte nebo také některou z nich sníte. Želvy jsou zde nešťastné, dle informací webu World Animal Protection jsou vystaveny stresu a nemocem. V rukou turistů často panikaří, což vede k tomu, že je návštěvníci upustí, což jim může způsobit vážná zranění i smrt. Lépe na tom nejsou ani delfíni, kteří jsou oblíbenou turistickou atrakcí. V delfináriu předvádí naučené kousky nebo také s turisty plavou a fotí se. Celý svůj život tráví v nepřirozeně malém prostoru, namísto aby volně plavali na otevřeném moři. Z jejich frustrace mnohdy pramení i agresivita, není výjimkou, že se delfíni v zajetí napadají mezi sebou. A to je řeč jen o delfínech, kteří transport přežijí, mnozí jsou v takovém stresu z náročného honu na ně a následné cesty do cílové destinace, že umírají během přepravy.

Jízda na slonech

Vidět svět ze hřbetu slona zní přímo snově, realita je ovšem krutá. Sloni jsou kvůli této turisticky oblíbené aktivitě odtrháváni od svých matek už jako miminka. Poté si projdou velmi přísným a trýznivým tréninkem, který zahrnuje odpírání potravy a vody a fyzická omezení, která slonům způsobují bolest. Jako zastrašovací prvek je používán tzv. bullhook, tedy hák připomínající krbový pohrabáč. Během čekání na vyjížďky jsou sloni drženi v řetězech, asi není třeba dodávat, jaký neblahý vliv to na ně má.

Foto: iStock (licence autora)

Jízda na slonech vypadá idylicky, ale sloni kvůli tomuto byznysu mohou trpět.

Co říct závěrem? Jsou samozřejmě i další zvířata, která slouží celý život jako turistické atrakce, a trpí přitom. Jejich počet se v současné době odhaduje na více jak 550 000. Pak tu ale samozřejmě i majitele, kteří se o zvířata zodpovědně starají a poskytují jim maximum možného. Pokud budete příště váhat, zda máte nabízených služeb využít, zkuste si nejprve o daném zvířeti a podmínkách, ve kterých žije, něco zjistit, ať nevědomky nepřispíváte k trýznivému životu těchto živočichů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz