Hlavní obsah
Cestování

Nejkrásnější pláže Evropy: Dle turistů vede islandská Reynisfjara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash

Blíží se léto a s ním i čas dovolených. Jaké pláže jsou dle turistů ty nejkrásnější z celé Evropy a které vedou jako ty nejfotografovanější na sociálních sítích? Pokochejte se nádhernými evropskými plážemi, některé z nich mohou konkurovat i Karibiku.

Článek

Čas dovolených se blíží, a tak i vy možná pomýšlíte na to, na jaké krásné místo se letos podíváte. Nechte se inspirovat několika překrásnými evropskými plážemi, které stojí za to vidět. Dle údajů Českého statistického úřadu moře stále Čechy láká, jednoznačně vede Chorvatsko, kde se v minulém roce rozhodlo strávit dovolenou více než 800 tisíc našich občanů starších 15 let. V kurzu je také Itálie a Řecko. Při sestavování výběru pláží vycházím z poznatků cestovatelů zveřejněných na webu Tripadvisor a z průzkumu, který hodnotil nejvíce oblíbené pláže sdílené na Instagramu.

Pláž Reynisfjara

Nejoblíbenější evropskou pláží v žebříčku Tripadvisor je překvapivě islandská pláž Reynisfjara. Naleznete ji poblíž vesnice Vík í Mýrdal na jihu ostrova. Zajímavá je svým černým pískem, čedičovými sloupy a sopečnými útesy. Nicméně se nedoporučuje nechat se krásou pláže zcela pohltit, to by se vám mohlo stát osudným. Bývají zde velké vlny a místo je také pověstné svými silnými proudy, proto se od vody držte dál a nikdy se neotáčejte k oceánu zády. Pokud by vás zastihlo špatné počasí, úkryt najdete v jeskyni Hálsanefshellir, stejně jako kdysi místní pastevci a pocestní.

Foto: Unsplash

Pláž Reynisfjara

Pláž Navagio

Pláž Navagio, která se nachází na řeckém ostrově Zakynthos, se pravidelně umisťuje v žebříčcích nejkrásnějších pláží světa. Není se čemu divit, je obklopena vápencovými skalami, ze kterých můžete shlížet dolů na tyrkysovou čistou vodu, která kontrastuje s bílým pískem. Dominantou pláže je vrak lodi, která původně patřila pašerákům, kteří zde v osmdesátých letech uvízli kvůli závadě. V žebříčku pláží populárních na Instagramu získala krásné páté místo, ale pozor, pokud se sem vypravíte, abyste si pořídili dokonalé fotografie na sociální sítě – vyhýbejte se okrajům útesu, skály se totiž drolí, a pár cestovatelů už spadlo dolů.

Foto: Unsplash

Pohled na pláž Navagio

Spiaggia dei Conigli

Jeden z divů světa. Pláž s bílým pískem, tyrkysovou vodou, chladivým mořským vánkem. Připravte se na dvacetiminutovou procházku k pláži, ale jakmile tam budete, budete mít pocit, že nejste na Zemi,“ takto popisuje pláž Spiaggia dei Conigli, kterou najdete na ostrově Lampedusa, jeden z turistů. Ostrůvek Lampedusa se nachází na půli cesty mezi pobřežím Tuniska a Sicílie. Někdy je tato přenádherná pláž nazývána „evropským Karibikem“. Pláž je známá i pod anglickým názvem Rabbit Beach („Králičí pláž“), který odkazuje na velké množství králíků, kteří zde v minulosti žili, dnes namísto nich spíše máte šanci spatřit želvy.

Pláž Étretat

Pokud vezmeme v úvahu jen evropské pláže, tak na sociální síti Instagram dle výše zmíněného průzkumu vede v počtu označení jednoznačně francouzská pláž Étretat, která se nachází v Normandii. Dle dat z loňského roku ji označilo skoro půl milionu uživatelů, což jí zajišťuje jednoznačné prvenství. Čím si to pláž Étretat zasloužila? Jedná se o velmi malebné místo, které v minulosti vyhledávali umělci. Přímořské letovisko lákalo malíře i spisovatele, někteří z nich jej posléze zakomponovali do svých děl. Nachází se zde impozantní útesy, které jsou dominantou pláže. Rozhodně se zde nebudete nudit, lze si tu pronajmout kajak či vyrazit na výlet plachetnicí.

Foto: Unsplash

Pláž Étretat

Playa de Ses Illetes

Playa de Ses Illetes se nachází na ostrůvku Formentera, nedaleko vyhlášeného party ostrova Ibiza. Dostanete se sem pouze lodí, výlet ovšem opravdu stojí za to. Jedná se o ostrov s narůžovělým pískem a křišťálově čirou vodou. Písek má odstín lehce do růžova díky drobným malým červeným úlomkům mušlí, které se mísí se zářivě bílým pískem. Jedná se o malou pláž, proto počítejte, že v sezóně se snadno zaplní.

Foto: I, Vriullop, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Playa de Ses Illetes

Pláž Tropea

Pláži Tropea se ne nadarmo říká „klenot Kalábrie“. Turisty sem láká kombinace průzračné tyrkysové vody a historického města, které se tyčí na útesu. Zde si přijdou na své ti, které fascinují památky a historie, ale i ti, kteří se raději sluní na pláži. Jedna z návštěvnic na cestovatelském portále Tripadvisor vřele doporučuje, abyste se sem vypravili: „Pláž Tropea je opravdu jediná svého druhu. Vyhlídka vám dává jen malou ochutnávku toho, jak čistá a osvěžující voda je. Výhledy na tuto pláž, sopku Stromboli v dálce a pohled nahoru na historické město, to je něco, co jsem ještě nikdy předtím nepoznala.“

Foto: Unsplash

Tropea

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz